Zobacz pełną wersję : Hurtownia filmów- szukam
Kiedyś przypadkiem wpadłem na adres hurtowni art. foto z filmami Fuji NPH, tanimi w porównaniu do reszty (Allegro) ale gdzieś posiałem adres.
Czy możecie mi coś polecić?
Acha i jeszcze- jaka jest alternatywa, co można wziąć zamiast NPH???
Jesli chodzi o naturalny odcien skory to jest jeszcze kodak portra. Sa wersje NC i VC wiec mozna sobie nawet wybrac czy chce sie naturalne czy podkrecone kolory.
stdanielo
17-10-2006, 09:02
ja zawsze się tu zaopatrzam http://www.afv.pl/
jeszcze jest UC. jezeli potrzebujesz tanio filmow warto postarac sie np na pl.rec.foto o namiary na panstwo z gieldy foto w stodole, ktorzy sprzedaja negatywy przy kibelku ;) zdecydowanie najlepsze ceny/jakosc. z tego co pamietam wysylaja tez negatywy za pobraniem, daja fakture. pozdrawiam
jakby ktos mial namairy tego panstwa to podzielcie sie na forum :)
MacGyver
17-10-2006, 12:11
Niby tanio, ale ceny w hurcie są takie same jak we Wroclawiu w sklepie na Kasprowicza w detalu (na sobotniej giełdzie foto właściciel sklepu sprzedaje jeszcze taniej) ;-)
namiary na panstwo z gieldy foto w stodole, ktorzy sprzedaja negatywy przy kibelku ;) zdecydowanie najlepsze ceny/jakosc. z tego co pamietam wysylaja tez negatywy za pobraniem, daja fakture. pozdrawiam
Tak :-) to tzw. "kiblarz" tez u niego sie zaopatruje poprzez znajomego warszawiaka. To Zbyszek Chruściński 501583875. JA pogadasz to wyśle ci paczkę.
Wzruszyłem się... to najbardziej merytoryczny wątek jaki dotąd spotkałem na CB. Wielkie dzięki!
Klisza rulez... wciąż.
Panowie, a powiedzcie w jakie filmy najczesciej sie zaopatrujecie? Chodzi mi o konkretne typy. Na ktore warto zwrocic uwage, ktore oplaca sie kupic?
MacGyver
17-10-2006, 19:28
Panowie, a powiedzcie w jakie filmy najczesciej sie zaopatrujecie? Chodzi mi o konkretne typy. Na ktore warto zwrocic uwage, ktore oplaca sie kupic?
A to już zależy co Ci jest potrzebne, slajd czy negaty, kolor czy cz-b i do jaich zastosowań chesz tego używać.
Z kolorowych negatywów to polecam Fuji Reala 100. Tania klisza (do nabycia za 10-12 zł), którą można uznać za materiał profesjonalny. Bardzo małe ziarno, piękna kolorystyka, dobra zarówno do portretu jak i do pejzażu. Nie polecam natomiast poularnych tanich negatywów, dostępnych w marketach i kioskach, takich jak np Fuji Superia czy Agfa Vista bo potrafią przez zafarby, wyprane kolory itp popsuć całą radość z fotografowania.
Jeśli chodzi o negatywy b&w to ciężko znaleźć uniwersalny, bo te się dobiera w zalezności od tego czy chcesz mieć np zdjęcia gładkie, z miękkimi przejściami tonalnymi czy ziarniste i kontrastowe.
O slajdach się wymądrzać nie będe bo jak na razie nie używam i pojęcie o nich mam słabe ;-)
Zajrzyj na fotonegatyw (http://fotonegatyw.com.pl/), są tam dosyć dobre opisy większośći klisz.
Osobiście polecam
jolero5@o2.pl (jolero5@o2.pl)
Gość jest z Wrocławia. Zawsze u niego kupuję. Jak do tej pory się nie zawiodłem.
Co do cen – nie wiem czy jest najtańszy ale na pewno sporo tańszy niż sklepy.
A i towar ma świeży.
Tu ciekawostka jakiś czas temu bardzo potrzebowałem profesjonalnego negatywu a w normalnym sklepie z wielkim logo Fuji mieli tylko i wyłącznie przeterminowane. W związku z tym dali mi 5% rabatu. Wziąłem bo stałem pod murem ale to był już mój ostatni zakup w tym sklepie. I tak właśnie coraz większej niechęci nabieram do zakupów w „normalnych” sklepach. Te wirtualne jednak jakoś bardziej dbają o swoje dobre imie.
MacGyver
17-10-2006, 19:43
W Wrocławiu to w ogóle mamy luksus w temacie slajdów i negatywów. W sklepie, o którym wspomniałem wcześniej, można kupić praktycznie wszystko co jest na rynku, w cenach lepszych niż oferują sklepy internetowe.
Dzieki za podpowiedz MacGyver, a jesli chodzi o B&W to i tak juz mam swojego faworyta i chyba go juz nie zmienie ;)- Ilford Pan400-dobry i tani. Piekne ziarno.
MacGyver
17-10-2006, 20:12
Dzieki za podpowiedz MacGyver, a jesli chodzi o B&W to i tak juz mam swojego faworyta i chyba go juz nie zmienie ;)- Ilford Pan400-dobry i tani. Piekne ziarno.
Osobiście nie przepadam za tym materiałem, ale to już jest kwestia najzupełniej indywidualnych gustu i oczekiwań. Niemniej co do ziarna to się zgodze.
Na ślub w kościele mój obecny (być może się to zmieni) faworyt to Fuji NPH- czułość 400 a na zdjęciach skóra jak pupa niemowlaka, taka różowiuśka. Jak wrzucę do Frontiery to nie ma za bardzo czego poprawiać.
NPH jest bardzo ok, tylko drogi trochę, jak robiłem analogiem to aparat ustawiałem ręcznie na czułość 320, jakoś tak jak się go troszeczkę prześwietliło (ale w sumie co to za prześwietlenie ;-) ) to jeszcze ładniejsze wychodziły.. Ślubów za dużo nie robiłem (tylko parę "po rodzinie" jako gość) ale właśnie kolory z niego bardzo mi zawsze pasowały
Pozdr
Artur
Też to zauważyłem, że czasem wyłaziły jakieś takie.... że trzeba było podkręcać nasycenie barw. Czy ktoś miał podobne doświadczenie z Kodak Portra? Realą? Fuji 400-Xtra?
Na kosciol Fuji NPH 400 zawsze teraz to sie nazywa 400Pro H czy jakos tak.
ISO 100 to tylko Reala (nie jest droga), a ogolnie to Fuji XTra 400. Z szybkiej cz/b C-41 to Kodak Profoto 400 - Kodak 400CN na Frontirze wychodzi slabo wiec odpuscilem.
Z Cz/b domowego - roznie. z ISO 100 to Ilfordy Delty (mam jeszcze zapasy z wyprzedazy mediamarktowych), ale normalnie to za drogo. Z wiekszych ISO lubie Fuji Neopany - lepiej sie skanuja niz Delty. Wciaz nie sprawdzilem jeszcze Fuji 100 Across - podobno najlepszy pod skaner.
A ja z 400 Xtra mam złe wspomnienia- zielonkawe, niedoświetlone wychodziło toto...i to z kilku różnych aparatów Canona. Może zła seria była- wyrwać chwasta...
ja uwielbiam portre 160VC, do portretu to tylko to, ewentualnie 400. jako czb najbardziej lubie fp4, jesli potrzeba cos bardziej czulego to hp5+. natomiast slajd to provia :)
http://gorczakowski.net/galerie/plbankowy1/ <- tu masz np portre.
a ze pan400 ma ladne ziarno...no nie wiem ;) no ale to zalezy od wolania jeszcze...
Superie Xtra 400 ostatnio naświetlam na 200 (-:
Coś się popsuło temu materiału. Szkoda, bo mam spory zapas.
Poza tym tak samo: reala do wszystkiego gdzie jasno, gdzie trudniej NPH. Aha, czasami NPS (też gdzie jasno)
BW: kokodaki, TMX100 wołany w tmax dev - piękny i bez ziarna jakby (-:
trix400 w d76 (czasem nawet jako 3200).
I z racji że mam jeszcze sporo, to polubiłem polypanaF (-: Najfajniej wychodzi mi w d23 HAD.
Ze slajdów to tak na codzień Sensia 100, do poważniejszych zastosowań Provia100F. Rewelacyjny materiał, każda kolejna rolka mnie coraz milej zaskakuje. Ziarno z trudem zauważalne, spora rozpiętość (na ścianie albo na dobrym skanerze widoczna) i bardzo naturalne kolory (choć niektórzy mówią, że chłodne). A na słynnej Velvii jeszzce nie robiłem, hehe. Może w ten weekend, bo mam parę rolek a jadę właśnie we fajne miejsce.
Slajdy trzeba uważnie wywoływać!
Witam
Ja stosuje aktualnie tylko i wyłącznie slajdy. Wybrane materiały to Fuji Provia 100, Fuji Provia 400. Provie 100 według wielu dobrze jest naświetlać jak 160 do krajobrazu a do zwierząt najlepiej wtedy prześwietlić o 0.5 EV. Rewelacyjnie da sie ją też pushować o 1EV (czyli normalnie na czułość 200 a gdy się spodoba troche ciemniejszy krajobraz to na 320 i wtedy do zwierząt też prześwietlić o 0.5 EV). Jesli chodzi o Provie 400 to jest to dobry materiał gdy jest dobre światło (a można by pomysleć, że powinno być odwrotnie) i potrzebujemy czasów typu 1/2000, 1/4000. Naświetlać ją wtedy można jak 640 z ewentualnym dodatkowym prześwietleniem o 0.5 EV. A gdzie się zaopatruje - tylko materiały przeterminowane bo wychodzi taniej. Do dwuch lat jak są dobrze przechowywane to nie ma obaw, że coś jest nie tak.
trix 400 w d76 i ilford fp4 w d76.
kiedyś robiłem jeszcze apx 100 w d23 - ale już mi się skończył. :(
a apx25 jest dla mnie przereklamowany - zrobiłem i nie było to coś, co mnie na kolana powaliło...
A gdzie się zaopatruje - tylko materiały przeterminowane bo wychodzi taniej. Do dwuch lat jak są dobrze przechowywane to nie ma obaw, że coś jest nie tak.
Skąd bierzesz te materiały przeterminowane?
Sensii były całe kontenery, ale provii jakoś nigdzie nie widziałem...
Provia wychodzi fajnie jak ją niedoświetlić, ale ostatnio na próbę równiez pierwsze wołanie przedłużyłem o 30 sekund. I co? I pięknie się skanuje! (-:
czy moglibyście, tak dla informacji, rzucać od razu cenami i adresami?
może faktycznie czas się przerzucić ,a slajdy... tyle, że w Pile byłby kłopot z ich wywołaniem. Wywołujecie je sami?
Z tego co wiem to do wywolywania slajdow potrzeba utrzymywac stala temperature. A o to podobno w warunkach domowych trudno. Wiec tez jestem ciekaw czy ktos sam wywoluje slajdy.
Swoja droga cieszy mnie fakt ze jest jeszcze wielu takich, na tym formum, ktorzy bawia sie w fotografie analogowa. Jak przypominam sobie to jakies pol roku temu dyskusji na temat materialow analogowych nie bylo wogole. Moze by tak zapoczatkowac jakis nowy dzial o fotografii analogowej (o materialach, a nie tylko o sprzecie), tak zeby nie bylo to forum jedynie o cyfrze. (Pozostaweiam to pod rozwage administratorow.)
MacGyver
19-10-2006, 12:30
Swoja droga cieszy mnie fakt ze jest jeszcze wielu takich, na tym formum, ktorzy bawia sie w fotografie analogowa. Jak przypominam sobie to jakies pol roku temu dyskusji na temat materialow analogowych nie bylo wogole. Moze by tak zapoczatkowac jakis nowy dzial o fotografii analogowej (o materialach, a nie tylko o sprzecie), tak zeby nie bylo to forum jedynie o cyfrze. (Pozostaweiam to pod rozwage administratorow.)
Popieram, na matrycach świat się nie kończy.
piotrzon
19-10-2006, 12:36
Dorzucę swoje trzy grosze. Ja używam głównie filmów B&W, czasami slajdów i rzadziej neg. kolorowych. Czarno-białe, to głównie Kodak TX 400 (małoobrazkowy) i Ilford - HP5, Delta 100, Pan F 50 (średni format). Od czasu do czasu kupię jakiś Pro foto, Fomę czy jakis inny, ale tylko z ciekawości. Slajdy to Sensia 100, a kolorowe neg., to co popadnie - ostatnio miałem zwykłą Superię 100, moim zdaniem to dobry film...
Mam pytanie odnośnie negatywów kolorowych do światła sztucznego i długiej ekspozycji - jakich używacie? Chodzi o zdjęcia nocne...
Ja mam zle doswiadczenia z nimi. Kiedys umowilem sie z jej wlascicielem na kupienie Pentacona Six'a + pryzmat z TTLem, no i nie dosc, ze w ogole mnie zlekcewazyl i nie przyszedl na spotkanie to jak go przypadkowo spotkalem za 2 dni i sfinalizowalismy transakcje to swiatlomierz okazal sie byc zepsuty, choc gosc zapewnial mnie ze jest sprawny tylko nie ma do niego baterii. Nie chcialem juz z tym typem gadac i naprawilem na wlasny koszt. (Byly to czasy gdy cieszylem sie ze w ogole udalo mi sie tego Six'a kupic.) Potem widzialem u nich filmy 800ASA Professional przeterminowane o rok sprzedawane jako pelnowartosciowe, ale wlasciciel w ogole nie wiedzial czym sie rozni film Professional od zwyklego.
RADZĘ OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM !!!
Z tego co wiem to do wywolywania slajdow potrzeba utrzymywac stala temperature. A o to podobno w warunkach domowych trudno. Wiec tez jestem ciekaw czy ktos sam wywoluje slajdy.
Ja z kolei słyszałem, że podobno wcale nie tak trudno i w to uwierzyłem.
I sam wywołuję i rzeczywiście nie jest trudno. Wystarczy duża miska (taka owalna balia 70l), napełniona ciepłą wodą (z początku ok. 41 st), w to butelki z chemią. Najpierw trzeba sobie wycyrklować proces, zobaczyć jak to szybko stygnie, mieć pod ręką czajnik z wrzątkiem i zimną z kranu. Dokładny termometr i można zaczynać. Jak w balii jest 39st i tyle najelę do koreksu pierwszej wody do ogrzania filmu, to akurat będzie miała ciut poniżej 38. Całe wywołanie pod wodą. Minutę przed nalaniem wywoływacza (który ma jeszcze jakieś 38.8 st) wyjmuję go z wody, akurat temp spada do 38st i taki nalewam. W międzyczasie troche wrzątku do balii, i cały jakoś jak mierzę temp w koreksie w międzyczasie to zawsze jest w normie. Ze slajdów jestem bardzo zadowolony. Na oko nikt nie widzi różnicy. Próbek nie robiłem, na żadnych control-stripach ani densytometrycznie - nie potrzebuję.
Aha, oprócz balii mam jeszcze baniak 20l z kranikiem, w którym równolegle staram się utrzymywać temperaturę taką samą i tymi samymi metodami - tu jest woda do płukania.
A co tu gadać o sprzęcie, który już praktycznie nie jest produkowany. Nie poajwiają się co 18 miesięcy nowe modele, bo nie mają po co! Niczym nowym się nie można zachwycić, bo wysztko zostało już wymyślone (-:
Nie mamy coraz doskonalszych matryc, bo mamy od lat tak samo doskonałe filmy. Optyka jest ta sama, więc jeśli gadać o technice to zostaje technika ciemniowa.
co do wolania E6, to tak jak mowi minek, nie jest to takie trudne - latwiej podniesc przeciez temperature, niz ja obnizyc! dla zainteresowanych mam ciekawy pdf, niestety nie pamietam adresu skad go sciagnalem - wiem tyle, ze autorem jest p. Marek Madej.
pozdrawiam
A to ja jestem zainteresowany.
Wywołuję sam i bardzo chętnie zapoznam się z każdą dodatkową wiedzą.
co do wolania E6, to tak jak mowi minek, nie jest to takie trudne - latwiej podniesc przeciez temperature, niz ja obnizyc! dla zainteresowanych mam ciekawy pdf, niestety nie pamietam adresu skad go sciagnalem - wiem tyle, ze autorem jest p. Marek Madej.
pozdrawiam
To ja poprosze tego pdf-a, chetnie sobie poczytam. Podeslij jesli mozesz na maila.
Ja z kolei słyszałem, że podobno wcale nie tak trudno i w to uwierzyłem.
I sam wywołuję i rzeczywiście nie jest trudno. Wystarczy duża miska (taka owalna balia 70l), napełniona ciepłą wodą (z początku ok. 41 st), w to butelki z chemią. Najpierw trzeba sobie wycyrklować proces, zobaczyć jak to szybko stygnie, mieć pod ręką czajnik z wrzątkiem i zimną z kranu. Dokładny termometr i można zaczynać. Jak w balii jest 39st i tyle najelę do koreksu pierwszej wody do ogrzania filmu, to akurat będzie miała ciut poniżej 38. Całe wywołanie pod wodą. Minutę przed nalaniem wywoływacza (który ma jeszcze jakieś 38.8 st) wyjmuję go z wody, akurat temp spada do 38st i taki nalewam. W międzyczasie troche wrzątku do balii, i cały jakoś jak mierzę temp w koreksie w międzyczasie to zawsze jest w normie. Ze slajdów jestem bardzo zadowolony. Na oko nikt nie widzi różnicy. Próbek nie robiłem, na żadnych control-stripach ani densytometrycznie - nie potrzebuję.
Aha, oprócz balii mam jeszcze baniak 20l z kranikiem, w którym równolegle staram się utrzymywać temperaturę taką samą i tymi samymi metodami - tu jest woda do płukania.
Takie i inne informacje tego typu mogly by sie znajdowac w dziale o fotografii analogowej. Moglo by to byc miejsce na ktorym mozna podyskutowac o filmach, ich pozniejszej obrobce i prezentacji zdjec.
A co tu gadać o sprzęcie, który już praktycznie nie jest produkowany. Nie poajwiają się co 18 miesięcy nowe modele, bo nie mają po co! Niczym nowym się nie można zachwycić, bo wysztko zostało już wymyślone (-:
Nie mamy coraz doskonalszych matryc, bo mamy od lat tak samo doskonałe filmy. Optyka jest ta sama, więc jeśli gadać o technice to zostaje technika ciemniowa.
Dzial o sprzecie analogowym juz istnieje i oczywiscie ruch na nim nie wielki. Powodem tego sa oczywiscie przyczyny wymienione przez mojego "przedpisce" wczesniej. Wedlug mnie optyka ciagle sie zmienia, ale o tym mozna poczytac nawet w odniesieniu do aparatow cyfrowych. Natomiast czytalem juz wiele razy ze pomiar swiatla w Canonach ma tendencje do niedoswietlania, wiec nie zawsze informacje dostepne na innych forach (np o naswietlaniu np Velvi - ja lubie ja naswietlac na iso64) przenosza sie bezposrednio na nasze puszki. Dlatego tez uwazam ze takie forum moglo by przyniesc wiele cennych informacji dla tych amatorow Canona, ktorzy wola fotografie tradycyjna.
http://rapidshare.de/files/37380819/E-6_krok_po_kroku.pdf.html tutaj prosze lezy..
mam tez jakies rzeczy np o krzywych charakterystycznych provii, velvii i pochodnych ;)
http://rapidshare.de/files/37380819/E-6_krok_po_kroku.pdf.html tutaj prosze lezy..
mam tez jakies rzeczy np o krzywych charakterystycznych provii, velvii i pochodnych ;)
Calkiem ciekawy artykul. Dzieki. To o krzywych tez chetnie zobacze.
http://rapidshare.de/files/37386577/velvia3hr.pdf.html
http://rapidshare.de/files/37386694/RHP-RAP.pdf.html
http://rapidshare.de/files/37386720/RVP-RTP.pdf.html
prosze, zas autora z gory przepraszam, ale naprawde nie pamietam adresu strony jego :/
Moze by tak zapoczatkowac jakis nowy dzial o fotografii analogowej (o materialach, a nie tylko o sprzecie), tak zeby nie bylo to forum jedynie o cyfrze. (Pozostaweiam to pod rozwage administratorow.)
Nigdzie nie zauwazylem by dzial "Technika robienia zdjęć" byl dedykowany tylko matrycom :roll: .
To ja poprosze tego pdf-a, chetnie sobie poczytam. Podeslij jesli mozesz na maila.
http://www.marekmadej.com
tu jest adres strony Marka Madeja i tam sa linki do tych plikow pdf ktorych pewnie szukasz.
Skąd bierzesz te materiały przeterminowane?
Sensii były całe kontenery, ale provii jakoś nigdzie nie widziałem...
Provia wychodzi fajnie jak ją niedoświetlić, ale ostatnio na próbę równiez pierwsze wołanie przedłużyłem o 30 sekund. I co? I pięknie się skanuje! (-:
Ja do Provii mam dostep. Jest tez dostepna czasami na Allegro (sam tam ja sprzedaje aby zwrocily mi sie moje wlasne zamowienia). Wiesz, ale nie moge udzielic informacji skad je mam. Napewno sa z legalnych zrodel jesli by ktos mial watpliwosci i sa anaprawde tanie. W razie zapotrzebowania prosze na pirv to moge podeslac co za ile i z kiedy moge ewentualnie miec. Jednak jako, ze sa to w wiekszosci koncowe ilosci filmow to te informacje sa bardzo zmienne.
A ja z 400 Xtra mam złe wspomnienia- zielonkawe, niedoświetlone wychodziło toto...i to z kilku różnych aparatów Canona. Może zła seria była- wyrwać chwasta...
Ten negatyw byl moim ulubionym przed czasame gdy zaczolem robic same slajdy.
czy moglibyście, tak dla informacji, rzucać od razu cenami i adresami?
może faktycznie czas się przerzucić ,a slajdy... tyle, że w Pile byłby kłopot z ich wywołaniem. Wywołujecie je sami?
Co do wywoływania to zawsze można gdzieś wysłać. Polecam Marcina Madeja w Warszawie (u tego wyolywalem ostatnio 76 filmow i jestem zadowolony)
http://www.marekmadej.com
lub Tomka Kiecane w Lublinie (a tego mi polecali ale za tyle samo mialem na miejscu w Warszawie)
http://www.foto-scan.go.pl/
Polaczone 4 posty!!! Prosze kolege mmosk o pocwiczenie opcji multiquote (znaczki " w prawym dolnym rogu postow ktore chcesz zacytowac) lub chociazby przycisku 'Edytuj'.