Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym cropem ??
Witam
Podejrzewam, że to głupie pytanie, ale męczy mnie ono i nie umiem sobie go wyjaśnić. Mianowicie - zenit z 50mm i 300D z zoomem ustawionym na 30mm - Ponieważ zenit to FF a canon to aps-c z cropem (wynoszącym 1,6) to oba wizjery przy powyższych ustawieniach powinny pokazać to samo. Tymczasem aby zobaczyć to samo co jest w zenicie canona trzeba ustawić na ... 50mm czyli efektywne 80mm. No więc jak to w końcu jest, bo zakładam że oba wizjery nie mają krycia 100% ale z kolei na pewno pow 90%. :shock:
Być może popełniam gdzieś błąd myślowy...ale oczy mnie nie mylą na pewno :D
...zakładam że oba wizjery nie mają krycia 100% ale z kolei na pewno pow 90%. :shock:
Tu żeś poległ ;-)
Wizjer Zenita pokazuje tak na oko jakieś 2/3 rzeczywistego kadru. Teraz powinno Ci się zgadzać :-)
Tu żeś poległ ;-)
Wizjer Zenita pokazuje tak na oko jakieś 2/3 rzeczywistego kadru. Teraz powinno Ci się zgadzać :-)
No jestem troche w szoku powiem szczerze .. tylko 67% ??
No rzeczywiście...ludki na innych forach też piszą o ok70% pola krycia. To mi wyjaśnia problem. Dzieki gwozdzt za helpa
Pozdro
Tez bylem w szoku ja moj Zenit oferowal mi wiecej niz chcialem :P a tak z innej beczki... podpinales Pancolara do 300D? jakie efekty?
Tez bylem w szoku ja moj Zenit oferowal mi wiecej niz chcialem :P a tak z innej beczki... podpinales Pancolara do 300D? jakie efekty?
Pozytywne :D Ładnie rysuje...ale jeśli chcesz zobaczyć fotki to niestety ... teraz nie dam rady :( coś mi chrupnęło w zeissie i nie moge kręcić przysłoną ;( Ale jak sie wkurzę to drugiego sobie kupię :) Powiem tak - jak chcesz poeksperymentować a jednocześnie uzyskać ładne zdjęcia..to naprawdę polecam :)
Kiedyś Zenit był marzeniem wielu hobbystów fotografii, Praktica była jeszcze bardziej nieosiągalna o innych produktach lepiej nie wspominać. Jednak to, że wizjer Zenita kryje tylko 67% pola jest dla mnie dużym zaskoczeniem.
Kolekcjoner
18-10-2006, 00:50
No... wymiary matówki 28x20 mm. Prawdziwy wypas;). A niektórzy narzekają na wizjer 350-tki;):).
No... wymiary matówki 28x20 mm. Prawdziwy wypas;). A niektórzy narzekają na wizjer 350-tki;):).
Hehe, dokładnie. Próbowałem rzeźbić z zenitowskiej matówki matówkę do 350D, zdziwiłem się, że tak mało trzeba obcinać. :)
gargamelos
18-10-2006, 09:44
A czy wie ktoś może ile kryje wizjer Praktici MTL3?
Pewnie tyle samo co w praktice LLC czyli prawie pełną klatkę.
Kolekcjoner
19-10-2006, 17:20
A czy wie ktoś może ile kryje wizjer Praktici MTL3?
Ok 90%. Praktica pod tym względem to był wypas w stosunku do produktów z Sojuza:).