Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Termiczna drukarka do zdjec?

Drozdi
16-10-2006, 13:10
Czy oplaca sie kupic drukarke termiczna (taka, jaka znajduja sie w "Kodak kiosk"), a jak tak to jaka? (np. do formatu 10x15).

Czy moze lepiej kupic drukarke atramentowa?

Moglibyscie napisac zalety i wady tych drukarek?

Wats0n
16-10-2006, 13:44
Dziwne, spodziewalem sie ankiety "Jaką drukarkę najlepiej kupić" :D

borkomar
16-10-2006, 15:34
Z moich obserwacji wynika, iz z termosublimacyjnej drukareczk (moze nie kazdej) fotki bardzo szybko blakna - widzialem takie zdjecia, ktore po 3-5 miesiacach nie maja nic wspolnego z oryginalnym zdjeciem.Wydruk byl na papierze epsona - modelu drukarki nie znam niestety.

MacGyver
16-10-2006, 16:20
Z moich obserwacji wynika, iz z termosublimacyjnej drukareczk (moze nie kazdej) fotki bardzo szybko blakna - widzialem takie zdjecia, ktore po 3-5 miesiacach nie maja nic wspolnego z oryginalnym zdjeciem.Wydruk byl na papierze epsona - modelu drukarki nie znam niestety.
Mam od 10 miesięcy Selphy CP 510 i nie zaobserwowałem aby odbitki blakły.

Tomasz Urbanowicz
16-10-2006, 17:46
A ile średnio kosztuje wydrukowanie jednego zdjęcia 10x15 na takiej drukarce?

MacGyver
16-10-2006, 17:50
A ile średnio kosztuje wydrukowanie jednego zdjęcia 10x15 na takiej drukarce?

Nie licząc "amortyzacji" drukarki kosztuje 1.07 zł, z założeniem że kupujesz materiały eksploatacyjne w większych opakowaniach (na 108 odbitek)

Tomasz Urbanowicz
16-10-2006, 17:51
Sporo :/

MacGyver
16-10-2006, 17:55
Sporo :/

Niby tak, ale jeśli zamówie, powiedzmy wysyłając pliki mailem, 5 odbitek, powiedzmy po 70 gr, a potem pojadę samochodem na drugi koniec miasta żeby je odebrać to wyjdzie jeszcze więcej. Wiadomo, nie jest to rozwiązanie do dużych ilości, ale na takie drukowanie po kilka sztuk jest jak znalazł a i jakość porównywalna ze średnim labowym standartem.

borkomar
16-10-2006, 17:59
Mam od 10 miesięcy Selphy CP 510 i nie zaobserwowałem aby odbitki blakły.

To nie wiem dlaczego te foty , ktore widzialem tak strasznie plowialy.Moze wiesz dlaczego - chetnie sie dowiem.
Z tego co mowisz to pewnie zalezy to wiele od sprzetu , a foty ktore widzialem moze pochodzily z jakiejs slabej drukareczki.

MacGyver
16-10-2006, 18:18
To nie wiem dlaczego te foty , ktore widzialem tak strasznie plowialy.Moze wiesz dlaczego - chetnie sie dowiem.

Drukareczki Selpy po wydrukowaniu zdjęcia nakłądają jeszcze warstwę powłoki. Canon, na swojej stronie, twierdzi ze trwałość odbitek wynosi 100 lat, ale w to to już za bardzo nie wierzę ;-)

arturs
16-10-2006, 19:01
Mam selphy 510 w robocie - wykorzystuję ją nietypowo bo drukuję na niej identyfikatory (po wycięciu naklejane na kartę zbliżeniową) - coś jak nasze forumowe ID. Po ponad roku od zakupu nic nie blaknie, kartami ludzie przy czytnikach machają kilkadziesiąt razy dziennie trzymając kartę w rękach - ta folia którą jest toto powleczone ma bardzo dużą wytrzymałość mechaniczną - spróbujcie takie zdjęcie podrzeć ;-).
Kolory też w miarę ok.

Pozdr
Artur

piast9
16-10-2006, 22:00
Canon, na swojej stronie, twierdzi ze trwałość odbitek wynosi 100 lat, ale w to to już za bardzo nie wierzę ;-)
Trzeba samemu sprawdzić :)

MacGyver
16-10-2006, 23:12
Trzeba samemu sprawdzić :)
Raczej tyle nie pociągne, żeby sprawdzić, fajki mnie prędzej wykończą ;-)

borkomar
16-10-2006, 23:16
Raczej tyle nie pociągne, żeby sprawdzić, fajki mnie prędzej wykończą ;-)

:mrgreen:

mirhon
17-10-2006, 09:52
Mam Canona Selphy CP400, którą poddałem kalibracji http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4896 .
Krótko.
Zalety:
+ super jakośc zdjęć (IMO lab wymięka)
+ powtarzalność tzn. kupisz kit na 36 zdjęć - masz 36 zdjęc - 0 problemów z wyschniętym tuszem itp.
+ gabaryty - można wrzucić do torby (uwaga na paprochy ! - o tym w wadach)

Wady:
- niezbyt ekonomiczna - koszt 1 fotki to około 1,10zł (kit na 108 zdjęć na allegro), gdy nie drukuje się masówki to do zaakceptowania
- niestety tylko 10x15, szukam większej termosublimacyjnej, moim marzeniem :-) to Kodak Professional 1400: http://www.kodak.com/global/en/professional/products/printers/1400/1400Index.jhtml?id=0.2.22.22.5.18&lc=en - do wyrwania za 400 EUR w Niemczech.
- wrażliwa na kurz - jeden paproch może zrobić brzydką rysę na zdjęciu - bezwzględnie chronić przed kurzem gdy nie jest w użyciu (dot. równierz materiałów eksploatacyjnych (folia i papier)! Najlepiej trzymać w jakimś worku.

Podsumowując jeśli nie robicie masówki, to do zastosowań domowych super.
Bardzo polecam.

shaqi
14-03-2007, 11:48
koszt wydruku przy zestawie 108zdjec wynosi 98gr

jest duzo taniej niz w drukarce atramentowej np mojego hp
hoc z drugiej strony termosublimacja wysiada przy atramentówce i papierze foto oczywiscie.
tylko przy atramentowce ciezko ocenic przy zakupie koszt eksploatacji. mozna zrobic 250zdjec a moze byc tez 100zdjec. wiec koszt jest plynny i zalezny od tego co sie drukuje.

przy termosublimacji wie sie dokladnie koszt. kupujesz tasme z papierem i tyle cie interesuje. konczy sie to kupujesz nastepny i tak na okraglo.

choc powiem mam hp za 1000pln z 4gb pamieciom i canona cp720 i przy typowych jasnych zdjeciach czeba sie dopatrzyc z bliska ktore lepsze.

dzik
23-06-2008, 18:25
Odswieze watek, kupilem sobie selphy i tak sie zakochalem w jakosci termosublimacyjnych wydrukow ze zachcialo mi sie wiekszego formatu.
Narazie nabylem za grosze olympusa p-400, teraz kompletuje materialy na 100sztuk A4, bedzie to kosztowalo lekko ponad 400PLN. 4/PLN za 20x30 to cena prawie jak w labie, wiec jest dobrze.
Czy sa jakies inne termosublimacyjne A4 ktore maja moze nizszy koszt wydruku?