PDA

Zobacz pełną wersję : A80



Kriskce
21-02-2004, 07:48
Witam!
Jestem tuż przed decyzją zakupu pierwszego aparatu. Mój wybór padł na dwa w sumie różne aparaty Minolta Z1 i Canon A80. O minolcie nie będę się rozpisywał bo to nie to forum :D ale w porównaniu obu modeli niepokoi mnie LCD A80. W moim odczuciu jest za ciemny i mało w sumie na nim widać - naturalnie w odniesieniu do Z1 gdzie obraz jest cały czas wyraźny i jasny. Czy to nie przeszkadza użytkownikom A80 w kadrowaniu zdjęcia? Jakie są wasze oceny LCD i samego aparatu? Wiem jakie ma zalety, wolałbym przeczytać o zauważonych wadach...
Pozdrawiam wszystkich!

Vitez
21-02-2004, 16:47
W moim odczuciu jest za ciemny i mało w sumie na nim widać

Wg mnie masz dziwne odczucia. Poszukaj gdzies po menu - moze jasnosc LCD byla ustawiona na minimum? (o ile A80 ma taka funkcje).

Kriskce
21-02-2004, 16:55
Problem w tym że w A80 nie ma regulacji jasności LCD z tego co wiem. Na ekraniku podczas poruszania aparatem obraz jest bardzo ciemny, dopiero gdy wyostrzy AF wówczas trochę jaśnieje - ale i tak obraz jest ciemny i niewyraźny. Powtarzam że odnoszę moje uwagi w porównaniu do Z1 gdzie obraz jest rewelacyjny! Stad mój post - czy taka konstrukcja LCD nie przeszkadza w użytkowaniu aparatu - nie taniego zresztą!

Vitez
21-02-2004, 20:47
Raczej uzytkownikom to nie przeszkadza, skoro jestes jedynym ktory zwrocil na to uwage.
Moze warunki w ktorych patrzyles na LCD byly nienajlepsze? Np przy bardzo jasno albo bardzo ciemno. Jest on prawie taki sam jak w G3 - a ja na wyswietlacz w G3 nigdy nie narzekalem.

Ja to bym aparat dobieral wg jakosci zdjec jakie z niego wychodza :roll: .

http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/a80_samples.html

http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/z1_samples.html

Hint: zwracam uwage na nieco mydlane (malo ostre) i z mocnymi aberracjami (szczegolnie przy zoomie) zdjecia. Obejrzyj sam z ktorego aparatu takie wychodza :twisted: .

DoMiNiQuE
16-04-2004, 09:46
noo tak...akurat wyswietlacz w A80 to jest ostatnia rzecz, do ktorej bym sie przyczepil. LCD w A80 ma jeden duuuzy PLUS - jest odchylany !! chyba nie musze mowic jak to ulatwia fotografowanie.

Vitez
17-04-2004, 00:09
]LCD w A80 ma jeden duuuzy PLUS - jest odchylany !! chyba nie musze mowic jak to ulatwia fotografowanie.

Chyba musisz... ci co nie sprobowali fotografowania z ruchomym LCD nie maja pojecia jak choelrnie wygodna jest to rzecz...

romeo
23-04-2004, 20:59
chyba nie musi bo ruchomy wyswietlacz w takim marnym kompakciku i z takim malym rozmairem lcd ekraniku jest wogle nieprzydatny :-) Nawet jakbym pojechal na konkurs skoków narciarskich do zakopanego(a bylem bylem :) ) to posród taakiego tłumu nie ułatwiłby mi fotografowania heh =) POZDRO ..dla witkatez niech nie smutka ;)

hazan
23-04-2004, 23:10
chyba nie musi bo ruchomy wyswietlacz w takim marnym kompakciku i z takim malym rozmairem lcd ekraniku jest wogle nieprzydatny :-) Nawet jakbym pojechal na konkurs skoków narciarskich do zakopanego(a bylem bylem :) ) to posród taakiego tłumu nie ułatwiłby mi fotografowania heh =) POZDRO ..dla witkatez niech nie smutka ;)

Alien - widze ze ci sie IP zminił

romeo
24-04-2004, 12:13
no co ty blaenz..ups hazen naprawde? :lol: Odkryłes europe widze hi hi :lol: LOLE WRACAJA !!!

[ Dodano: 24 Kwiecień 2004 ]
a tak wogle blaznie to znaczy hazenie :lol: sam potrafie se zmieniac ip bo mój operator mi na to zezwolił ..hehe bede twoim koszmarem..zniszcze ci te forum hihi :lol:

hazan
24-04-2004, 13:45
no co ty blaenz..ups hazen naprawde? :lol: Odkryłes europe widze hi hi :lol: LOLE WRACAJA !!!

[ Dodano: 24 Kwiecień 2004 ]
a tak wogle blaznie to znaczy hazenie :lol: sam potrafie se zmieniac ip bo mój operator mi na to zezwolił ..hehe bede twoim koszmarem..zniszcze ci te forum hihi :lol:

Dobra - jeszcze raz bedzie rzucał tutaj takie teksty a ja skontaktuje sie z twoim opertatorem - to nie jest takie trudne (no i rodzicie sie dowiedza)

host-62-141-195-32.gorzow.mm.pl [62.141.195.32] - to twoj ip no i widac twojego ISP wiec lepiej radze ci dobrze nie odzywaj sie wiecej.

Narazie nastepny BAN - i tak bedzie juz do konca jak sie tylko pojawisz.

DoMiNiQuE
06-05-2004, 10:22
chyba nie musi bo ruchomy wyswietlacz w takim marnym kompakciku i z takim malym rozmairem lcd ekraniku jest wogle nieprzydatny :-) Nawet jakbym pojechal na konkurs skoków narciarskich do zakopanego(a bylem bylem :) ) to posród taakiego tłumu nie ułatwiłby mi fotografowania heh =) POZDRO ..dla witkatez niech nie smutka ;)

Romeo skoro masz taki slaby wzrok, ze nic nie widzisz w LCD A80-tki to sie nie bierz za fotografowanie. Nie pisz takich bzdur, bo ktos sobie to wezmie do serce i przec Ciebie zrezygnuje z kupna tego aparatu.

kuc
18-06-2004, 13:49
Moze ten post juz jest troche stary ale mimo tego ze alien i na naszym forum (cyberfoto) robil zawsze wiele szumu to w tym przypadku nie rozumiem waszego oburzenia.
Jezeli chodzi o wyswietlacz w A80 jest grzecznie to ujmujac do kitu. Wiem jak duze jest to udogodnienie dla fotografa jak mozna ustawiac sobie wyswietlacz np. przy zdjeciach nad tlumem czy... no wszyscy wiedza o co chodzi. Ale niestety nawet ludzie z idealnym wzrokiem moga miec spore problemy (w dobrych warunkach pogodowych) z dojzeniem co sie na tym wyswietlaczu znaduje. 1.5 calowy wyswietlacz (malutki) z brakiem mozliwosci jakichkolwiek ustawien tylpu jasnosc itd. i do tego niewielka rozdzielczosc przy slabym odswierzaniu.
Co innego przy G5 - tam wyswietlacz jest wiekszy itd.
Jezeli wyjdziemy w sloneczny dzien z A80 to do robienia zdjec np. znad tlumu nic z tego nie bedzie bo poprostu nic nie widac.
Wiem, ze jest to forum Canona i sam takiego posiadam ale badzmy obiektywni.
A75 np. rowniez ma duzo lepszy wyswietlacz i napewno wybralbym wlasnie jego.
Dobrze by bylo zeby wypowiadali sie tutaj ludzie ktorzy chociaz przez chwile mieli okazje nim focic i najlepiej jakby to nie byli ich wlasciciele.
Pozdrawiam

Lech
18-06-2004, 15:55
Jeżeli głownym kryterium ma być wielkość wyświetlacza LCD i zoom, to się nasuwa na myśl tylko Kodak DX6490 :wink:

Vitez
18-06-2004, 21:05
Jeżeli głownym kryterium ma być wielkość wyświetlacza LCD i zoom, to się nasuwa na myśl tylko Kodak DX6490 :wink:

Ciachac czy nie ciachac... oto jest pytanie ;)

Lech
19-06-2004, 07:00
Panie Moderatorze, czyżby uczulenie na wszystko co się nie nazywa "Canon" :lol:

Vitez
19-06-2004, 19:36
Panie Moderatorze, czyżby uczulenie na wszystko co się nie nazywa "Canon" :lol:

Panie Lechu, a przeczytal Pan regulamin forum zanim zaczal Pan pisac?
Polecam punkt 6.
Jak sama nazwa wskazuje to jest Canon Board , czyli rozmawiamy tu o Canonach i nie ma to nic do uczulenia, taka jest po prostu tematyka calego forum, o czym powinien Pan wiedziec zanim zaczal Pan tu pisac.
Do rozmawiania o sprzecie innych firm sluzy to podforum:
http://canon.hazan.ys.pl/viewforum.php?f=20

Dlatego wszelkie wtracenia o Kodakach, i innych firmach byly, sa i beda przenoszone/usuwane by nie robic burdelu.

Lech
20-06-2004, 08:18
6. Przestrzeganie tematyki na poszczególnych forach - mam nadzieję że tematyka poszczególnych forum jest dość jasna i proszę o jej przestyganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach skutkuje dodatkową pracą dla administratorów lub moderatorów

Hmm... W temacie przewijał sie temat LCD, więc było na temat. Fakt, że śmiałem wymienić nie jedyną słuszną markę. Ale skoro takie są zasady tego forum, na którym jestem gościem, nie powiem już słowa o "złych" markach.

Jak coś będę miał do powiedzenia to będę pisał tylko o Canonach, Canonach, Canonach...

Canon, Canon, Canon... Canonomania jest cool :lol:

AntekA
24-06-2004, 08:33
Jak coś będę miał do powiedzenia to będę pisał tylko o Canonach, Canonach, Canonach...
I tak powinno być! Czytam to forum od jakiegoś czasu i to w nim cenię - że są na nim ludzie, którzy naprawdę wiele o Canonach wiedzą, używają ich i odpowiadają "z doświadczenia". I nie proponują, nie porównywają cyfrówek innych firm.
Poza tym pytanie dotyczyło LCD w Canonie A80 - a nie w Kodaku, Olympusie, Pentaxie, Truście i innnych bla, bla bla.[/code]

Vitez
24-06-2004, 15:40
I nie proponują, nie porównywają cyfrówek innych firm.

To sa jeszcze jakies inne firmy oprocz Canona? :lol: :mrgreen:

Nevethir
30-06-2004, 14:12
wygineły jak ostatnie dziewice :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Magdalena
18-08-2004, 00:37
Wczoraj zauwazyłam ,że przesłonka ma problem z domknięciem - zostaje niewielka przerwa. Czy to powazna usterka? Powinnam coś z tym zrobić? Dzięks