Zobacz pełną wersję : problem z kolorami
Ja jakiś chyba nieogarnięty jestem bo jeszcze nie uzyskałem i nie wyszukałem odpowiedzi na moje pytanie...
A mianowicie gdy robiłem RAWy na ACR to nie było problemu z kolorami. Były zywe i fajne. Ale potem probowałem na C1 ale kolorki były wyblakłe wiec zrezygnowałem. Teraz testuje ALR i kurcze ten sam problem... o ile z landszafcikami nie ma problemu bo walne Velvia Vision i jest wszystko gitarka to juz z np. portretami nie jest ok. Bo przeciez nie bede na kazde takie zdjecie nakład tego filtru... Co wy robicie by kolory nie były takie wyprane? Moze ja cos robie źle
Jak dla mnie to ACR robiło mi wyprane kolory, ale ja uzywam RSE/RSP z lekkim kontrastem i vibrance na +2. W ACR nie chciało mi się kombinować z kalibracją czerwieni, a mi leciała w żółte tam gdzie powinna być akurat intensywniejsza. Pomógł mi trochę Janusz Body podsyłając knigi i tłumacząc to i owo. Ogólnie podkręcenie kontrastu krzywymi zwiększa też nieco intensywność kolorów.
ja juz na pomoc od Janusza nie moge liczyc bo wg niego go nie szanuje i odmówił wiec licze na innych uzytkowników bo wsumie nie wiem co mam zrobic by było dobrze z tymi kolorkami.
Najprosciej jak do ACR wrócisz i nie będziesz kombinował ;)
Venio to zarzuć tu cuś dla naprzykładu :)
DoMiNiQuE
14-10-2006, 20:48
Najprosciej jak do ACR wrócisz i nie będziesz kombinował ;)
Adobre Lightroom korzysta z algorytmow ACR :) W sumie efekty powinny byc podobne. Nie wiem Venio jak Ty to robisz, ze sa tak znacze roznice ;)
Janusz Body
14-10-2006, 20:48
ja juz na pomoc od Janusza nie moge liczyc bo wg niego go nie szanuje i odmówił wiec licze na innych uzytkowników bo wsumie nie wiem co mam zrobic by było dobrze z tymi kolorkami.
Próbowałem Ci pomóc po otrzymaniu od Ciebie PW - zostałem zjechany. Teraz, za brak taktu, trafiasz na liste ignorowanych.
Życze powodzenia
generalnie to najlepsza kolorystykę ma DPP i dalej C1, do ACR jak i RS nie mogę sie przekonać od poczatku właśnie ze względu na kolory..., pokaż kawałek zdjęcia,
Próbowałem Ci pomóc po otrzymaniu od Ciebie PW - zostałem zjechany. Teraz, za brak taktu, trafiasz na liste ignorowanych.
Życze powodzenia
Wolał bym nie zaczynac cytowac tego co mi napisałeś...