Zobacz pełną wersję : Profile barwne na zdjęciach w sieci
Wkurza mnie to że oglądając zdjęcia w internecie nie jest dokonywana konwersja do profilu mojego monitora i w rezultacie wszystkie mają za mocne nasycenie. Wiadomo że można sobie zgrać na dysk, otworzyć w np. PS, ustawić na siłę profil sRGB (zazwyczaj nie jest dołączony do pliku) i wtedy będzie widać jak należy, ale to nie o to chodzi.
Jest jakiś plugin do IE albo Mozilli który prawidłowo wyświetla zdjęcia?
Janusz Body
14-10-2006, 14:28
Wkurza mnie to że oglądając zdjęcia w internecie nie jest dokonywana konwersja do profilu mojego monitora ....
Ej chyba jest - trzeba zainstalować Color Applet ze stron Windows i wtedy system dba o konwersję do profilu monitora :)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=1E33DCA0-7721-43CA-9174-7F8D429FBB9E&displaylang=en
EDIT: W aplecie ustawia sie domyślny profil dla monitora :)
EDIT: W aplecie ustawia sie domyślny profil dla monitora :)
Tyle że nic z tego nie wynika i kolory są bez zmian, za to system działa wyraźnie wolniej i dłużej się uruchamia bo ten "aplecik" wymaga aż .NET Framework
Janusz Body
14-10-2006, 17:10
Na to jak ktoś zapisał plik wpływ masz niewielki. Zapisując plik do www zwykle powinno się zrobić soft proofa do Monitor RGB i ustawiać nasycenie, kontrast itp. Inaczej zawsze zdjęcie pozbawione profilu będzie ciut mocniej nasycone.
Na to jak ktoś zapisał plik wpływ masz niewielki. Zapisując plik do www zwykle powinno się zrobić soft proofa do Monitor RGB i ustawiać nasycenie, kontrast itp. Inaczej zawsze zdjęcie pozbawione profilu będzie ciut mocniej nasycone.
To program do wyświetlania powinien domyślnie przyjmować sRGB. W Zoombrowserze można włączyć wyświetlanie z uwzględnieniem profilu, niestety kiedy profilu brakuje to program nic ze zdjęciem nie robi.
Ale nie w tym problem. Oglądałem zdjęcia z profilami i aplet nic nie zmienił, ani na w przeglądarce, ani na podglądzie.
Janusz Body
14-10-2006, 17:49
A monitor masz skalibrowany? Pewnie tak :) stąd taki efekt, że wydaje się że nic się nie dzieje. Nie wiem czy Zoombrowser ma CMS - jako przeglądarki używam FastStone (ma CMS) i na zdjeciu z wyciętym tagiem profilu obrazek wygląda tak samo z CMS, bez CMS i w IE :)
EDIT czyli FastStone i IE i Mozilla zakładają, ze zdjecie bez tagu profilu to sRGB - zdjęcie otwarte w PS - "leave as is (don't color manage)" wygląda paskudnie przesycone :)
EDIT czyli FastStone i IE i Mozilla zakładają, ze zdjecie bez tagu profilu to sRGB - zdjęcie otwarte w PS - "leave as is (don't color manage)" wygląda paskudnie przesycone :)
Nie wiem czy się rozumiemy. Pisząc "przeglądarka" miałem na myśli IE i Mozillę, a "podgląd" to "podgląd obrazów i faksów Windows". ZoomBrowser wyświetla idealnie ale pod warunkiem że zdjęcie ma zapisany jakiś profil. Kiedy profilu brak to Zoombrowser nie robi żadnego zarządzania kolorem.
Problem jest taki że IE i Mozilla zupełnie olewają profile w zdjęciach i również nie mają żadnego zarządzania kolorem.
Janusz Body
14-10-2006, 19:25
...
Problem jest taki że IE i Mozilla zupełnie olewają profile w zdjęciach i również nie mają żadnego zarządzania kolorem.
Zacznij używać FastStone - pozbędziesz się kłopotu :) Zoombrowsera nie używam, podobnie jak DPP z powodu nieobsługiwania wielu profili.
Tak niestety jest IE i Mozilla (używam tego drugiego) olewają CMS i tagi profilu - jedyne miejsce gdzie windoza ma zaimplementowany CMS to właśnie ten aplet.