Zobacz pełną wersję : 580ex wpółpraca z canonami
Mam do was pytanie z jakimi modelami canona i nie tylko pracuje 580ex.
Jestem w trakcie zakupowania jej /pod 30D/ i ciekaw jestem jak będzie zachowywać się z analogiem eos 30/33 jak i analogiem 1D.
Czy ktoś z was łączył ten palnik z tymi modelami analogów?
Czy EX oznacza że tylko z cyfrakami pracuje?
:confused: Jestem zielony na ten temat i proszę o pomoc lub jakąś liste współpracy tego modelu lampy z różnymi body.
Mam do was pytanie z jakimi modelami canona i nie tylko pracuje 580ex.
Jestem w trakcie zakupowania jej /pod 30D/ i ciekaw jestem jak będzie zachowywać się z analogiem eos 30/33
w pełni bezproblemowo.
jak i analogiem 1D.
nie istnieje taki aparat :-) ale z analogowymi jedynkami (1/1N/1V) również będzie bezproblemowo współpracowała.
Czy EX oznacza że tylko z cyfrakami pracuje?
EX oznacza, że współpracuje RÓWNIEŻ z cyfrakami, a dokładnie oznacza, że oprócz tradycyjnego TTL obsługuje również standard pomiaru błysku E-TTL.
Cyfrówki pracują tylko w E-TTL więc jest to konieczność.
Starsze analogi (1/5/10/100/6x0) pracowały w zwykłym TTL, z tym że 580EX obługuje również ten standard i poprawnie współpracuje z tymi aparatami.
Nowsze analogi (1V/3/50E/30/33/300) obsługują zarówno TTL jaki i E-TTL więc w tym przypadku w CF lampy będziesz mógł wybrać czy chcesz pracować w E-TTL (z przedblyskiem) czy też w tradycyjnym TTL (pomiar światła błyskowego odbitego od kliszy)
poprawiam na 1N, tyle tych oznaczeń że już się powoli gubię :)
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam