PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie stołu bezcieniowego

Achi
12-10-2006, 19:29
Witam !

Przymierzam się powoli do stołu bezcieniowego. Z tego co się troszeczkę naczytałem, taki stół powinien być oświetlony od spodu. Na allegro znalazłem nawet zestaw w którym oferowany jest stół wraz z lampą błyskową JH-3200+. Owy plus polega na zmniejszeniu mocy lampy do 10Ws. Sprzedający zaznacza, że mocniejsza lampa wymusiłaby znaczne przymknięcie przysłony (wręcz poza zakres przy 100 ASA). Nie będę linkował do aukcji, bo nowy jestem i jeszcze po paluchach dostanę :lol:

Szczerze mówiąc myślałem nad zakupem jakiejś prostej lampy, którą będę mógł w przyszłości postawić na statyw i puścić przez parasolkę czy też odbić jakieś światło. Przy 10 Ws wiele już chyba zwojować się nie da.

Jak wyglądają wasze doświadczenia z oświetlaniem stołu bezcieniowego. Jakie światło zamontować od spodu ?

Dodam jeszcze, że dopiero rozpoczynam zabawę z fotografią studyjną a budżet mocno ograniczony.

Pozdrawiam

Achi

Metus
12-10-2006, 19:46
oświetlić można na różne sposoby i wcale nie konieczne jest oświetlanie od spodu. wystarczy błysk lampy z boków i od góry.

10Ws zdecydowanie za mało!!

KuchateK
12-10-2006, 21:30
Lampa pod spodem jest dosyc blisko stolu, wiec nie widze problemow z taka moca, choc to dopiero w praktyce wyjdzie. Minusem napewno jest to, ze bedac blisko nie swieci idealnie na duza powierzchnie i duzych rzeczy nie da sie tym focic (mogles dac linka :D).

Jak pisze Metus wcale nie trzeba swiecic od spodu aby tlo bylo ladnie biale. Wazniejsze jest tutaj oswietlenie "z gory".

Achi
12-10-2006, 22:52
Dzięki za odpowiedź.
W tej chwili mam 550 EX na wyposażeniu i oczywiście idealnym rozwiązaniem byłyby jeszcze z dwa źródła światła, ale na chwilę obecną chyba się ograniczę do jakiegoś błysku w granicach 60Ws + parasolka (ewentualnie softbox). Przedmioty będą raczej skromne więc oświetlenie może znajdować się stosuknowo blisko. Mam nadzieję że wystarczy.

Zobaczę jakie będą efekty a potem będę walczył dalej :-).

Dziękuję i pozdrawiam

Achi

Metus
13-10-2006, 11:30
no właśnie. nie wiem dlaczego nie wspomniałem o rozproszeniu światła :. Jeśli chcesz błyskać lampami błyskowymi postaraj się o porządny softbox a jeszcze chyba lepiej parasolkę. Podpowiem, że do oświetlenia swojego stołu bezcieniowego używam 3 lamp po 400Ws - moc oczywiście regulowana. Nie często wykorzystuję max moc ale zdarza sie. - oraz 3 softboxów 120x80cm