Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z 420EX na 10D

S-u-n-n-y
12-10-2006, 13:45
Czesc!

Kupilem wczoraj uzywana 420EX i niestety za zadne skarby nie chce blyskac z moim 10D :( Po zamontowaniu i wlaczeniu podswietla e-ttl, "pilota" (blysk testowy dziala) i podswietla odpowiedni wskaznik swietlny zoomu, ale na tym wspolpraca sie konczy. Wskaznik zoom na lampie nie reaguje na zmiane ogniskowej, takze po wcisnieciu spustu migawki do polowy (wskaznik aktualizowany jest jedynie podczas uruchamiania lampy lub zmiany trybu pracy aparatu?!?). W celowniku nie wyswietla sie sygnal gotowosci do blysku a wyzwolenie migawki nie powoduje blysku. Oczywiscie tryb pracy bezprzedowodowej lampy jest wylaczony. I jestem w kropce.

Ustawienia w C.Fn sa na emits/fires, probowalem tez rozne inne konfiguracje, prace na roznych trybach, roznych czasach... i nic. Styki tez czyscilem. A niestety nie moge pozbyc sie aparatu na dluzej i wysylac go do Warszawy.

Lampa z 350D dziala bez problemu, moj aparat wyzwala tez blysk na Sunpaku dedykowanym do Minolty (stopka lampy z 3 stykami). Jak wnioskuje wiec, problem lezy:

a) w stopce mojego aparatu (wspolpracy z dwoma pozostalymi stykami nieuzywanymi przez Minolte)
b) niekompatybilnosci 420EX z 10D (choc z forum wynika, ze nie ma z tym problemu)
c) ?

Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdrowienia z Bydgoszczy

Krzychu
12-10-2006, 13:51
Sprawdź czy przełącznik z tyłu na stopce nie jest czasem przełączony na "Slave"....

S-u-n-n-y
12-10-2006, 14:07
Sprawdź czy przełącznik z tyłu na stopce nie jest czasem przełączony na "Slave"....
Nie, przelacznik o ktorym wspominasz jest na OFF.

akustyk
12-10-2006, 14:26
prawdopodobnie cos w body masz powalone. mozesz sprobowac "przeczyscic" ustawienia (zapisac wartosci pozycji menu i C.Fn. - potem pokasowac jedne i drugie), czy wrecz wyjac bateryjke.

prawdopodobnie nie wystarczy, ale moze lepiej sprobowac i tej ewentualnosci

u mnie w 10D ta lampka blyska jak nalezy