Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do... nikona d80
witam wszystkich
mam pytanie odnośnie obiektywu do nikona d80, ojciec zakupił taki aparat i prosi mnie o pomoc w doborze obiektywu, ja nie znam kompletnie tego systemu więc prosze forumowiczów którzy go znają o pomoc, wiem że to pytanie powinienem zadać na forum nikona ale jakoś przyzwyczaiłem sie do naszego :wink:
co do moich typów to albo t28-75, (jest tani:)), albo 18-200 vr.., może zaproponujecie coś cenowo pomiedzy, obiektyw ma służyć jako spacerzoom, dziekuje serdecznie za pomoc.
a tak nawiasem mówiąc to niedługo przetestuję ten aparat i jakiś test porównawczy zrobię z moim 30d, sam jestem ciekaw wyników :mrgreen:
dziekuje i pozdrawiam
DoMiNiQuE
12-10-2006, 12:26
Kolega pomylil fora http://forum.nikon.org.pl/ ;)
Tam Ci lepiej doradza.
P.S.
Masz przerazajacy avatar ;)
jaki obiektyw do... nikona d80
obiektyw ma służyć jako spacerzoom,
Zdecydowanie 18-70/3,5-4,5
Jak tanio to tylko 18-70 DX. Sprawdzałem z D200, bardzo przyzwoite szkło, za takie pieniądze prawie rewelka.
jak wyzej. jako tani spacerzoom 18-70 DX jest swietny. Tamron moze byc czesto za waski, a z kolei pomysly typu 18-200 VR czy 18-135 to i wiele wyzsza cena, i dostepnosc nienajlepsza (chyba ze cos sie zmienilo), a i z jakoscia optyczna jest roznie...
Akustyk - 18-135 to nie jest VR. 18-70 jest całkiem niezły, podobnie jak 18-200VR. 18-135 nie polecam (strasznie tandetny).
Akustyk - 18-135 to nie jest VR.
a to sorki... porawiam.
znaczy, jeszcze dodatkowo dochodzi zakup flaszki ;-)
polecam 18-70 w miarę jasny, cichy, ja tylko nie lubiłem go za plastykowość obudowy. To jest naprawdę ostre szkło.
Z tego co wiem od użytkowników i zaufanych sprzedawców to 18-200 VR jest niestety gorszy optycznie od 18-70 i to sporo. Ale jest bardzo uniwersalny. Niestety kosztuje sporo. Dla kogoś wygodnego może być ok. Dla takiego który wymaga jakości to.... zostaje dokupienie z czasem.... hmm... 70-200/2.8? :) Ja taki wybór polecam.
ojciec nie będzie wykorzystywał zawodowo tego aparatu tylko amatorsko, spacer, imprezka w domu, wyjazd, portret, wszystko w rozrywkowym charakterze, miło szybko i bezstresowo. Co sądzicie o tamronie 28-75, skoro spisał się z 20d to może z d80 też będzie ok, tym bardziej że cena tego tamiego jest zbliżona do 18-70
Kolekcjoner
12-10-2006, 21:56
Problem tylko w tym, że w nikonie w tym T jest AF na śrubokręt. Znajomy go ma i nie jest z tego powodu zachwycony działaniem AF-a.
no i będzie 18mm zamiast 28mm
no i po wszystkim, kupił tamrona 17-50, dziękuje forumowiczom za wypowiedzi,
pozdrawiam
A.
ps mam taki sam do canona 30d więc niebawem pojawi się na forum mały test:mrgreen: