PDA

Zobacz pełną wersję : canon s2 wypalony piksel

cukero71
10-10-2006, 19:41
Witam Was .
Mam problem wydaje mi się ze mam wypalony piksel w obiektywie aparatu,
tak chyba na to wygląda ,jeżeli tak czy to jest usterka obiektywu, pytam bo aparat jest nowy, kupiony niedawno miesiąc temu.Co w takim ukladzie mam robić
z tym fantem.Piksel jest widoczny tylko na czernym tle .

Pozdrawiam i proszę o rade co mam zrobić.

AdrianP
10-10-2006, 19:47
Od kiedy to pixele są w obiektywie? :D
A "wypalony" pixel to najprawdopodobniej dead pixel, i znajduje się podobnie jak reszta "alive pixels" :D na matrycy. Dead pixel czyli nieaktywny pixel który jest dosyć częstym problemem matryc. Nic nie możesz zrobić.

MacGyver
10-10-2006, 20:24
Pozdrawiam i proszę o rade co mam zrobić.
Jeżeli aparat jest nowy to pewnie jest na gwarancji więc należy go wysłać lub zawieźć do serwisu Canona na Żytniej w Warszawie.

Wats0n
11-10-2006, 10:10
Prawdopodobnie hot/dead pixel (skoro widac tylko na ciemnym tle, moze tylko hot). Wyslać do serwisu, zmapują, i odeślą. Oczywiscie, zakladam ze efekt widoczny jest na zdjeciach, a nie np. tylko na wbudowanym LCD, wówczas byłby to problem wyświetlacza, i tego typu uszkodzenie można śmiało olać. Co prawda nie spotkałem się jeszcze z tym, aby na LCD w aparacie jakiś pixel świecił z nadmierną mocą, no ale np. w monitorach gorszego sorta takie rzeczy się zdarzają, więc nhe można takiej opcji wykluczyć.

cukero71
20-10-2006, 22:09
Odesłałem go do servisu 17.10. a dzis go mam w domu szybko i sprawnie,
napisali na gwarancji kompensacja punktu na przetworniku obrazu ,954 .co
to znaczy.
Musze go dokladnie przetestować pod katem tych pikseli .
Dzienki za rade ,pozdrawiam Cukero71.

Tomasz Golinski
21-10-2006, 00:18
Tzn. że piksel wciąż nie działa, ale aparat wie o tym i go zamazuje przy obróbce.