PDA

Zobacz pełną wersję : Poluzowana "gorąca stopka" od Flasha

Tequil
10-10-2006, 18:48
Mial ktos z Was taki przypadek ... wczesniej mialem problem ze stopka w D60 po pewnym czasie uzytkowania zaczela sie ruszac... :/ Obecnie mam ten sam problem w 20D. Notabene w 10D ktorego mozcno uzytkowalem - nie mialem tegoz problemu...

Jak to naprawic? jak to jest w ogole zbudowane? Mam obawy , aby mi nie odleciała z zapięta lampa...

xdream
11-10-2006, 08:42
Ja miałem ten problem w 20D. Stopka poluzowała się i lampa zaczęła tracić styk przy pionowych zdjęciach. Serwis czeka i już liczy kasę. Ja to dałem do zrobienia w warsztacie zajmującym się aparatami cyfrowymi w Chorzowie. Gostek przykręcił luźną stopkę i zabezpieczył to, jak mówił, specjalnym klejem - coś jak laka -taka do śrub. Przy okazji wyczyścił mi matówę i sensor za free. W każdym razie to nic poważnego. Serwis w Wawie też powiedział przez telefon, że to drobna sprawa. Sprawa drobna, a kasa już mniej. HA !

Marcin Dryl
11-10-2006, 08:43
Niestety mam to samo. Bardzo denerwujące gdy lampa jest przypieta. Ja poradziłem sobie z tym tak że włozyłem bardzo cienki ale twardy kawalek plastiku pomiędzu stopkę a obudowę. Dzięki temu stopka się zblokowała i teraz się nie rusza ....ale czy to jedyne i najlepsze rozwiazanie to nie mam pojęcia.

xdream
11-10-2006, 20:26
predzej czy pozniej czeka Cie serwis - lepiej nie zwlekaj bo sie poglebiac bedzie - to chyba klasyczny feler - drobny na szczescie i prosty do usuniecia przez serwis

Vitez
12-10-2006, 02:21
to chyba klasyczny feler

Na jakiej podstawie tak uwazasz?
Ja np pierwszy raz z tego wlasnie watku dowiedzialem sie o tym "klasycznym felerze" ... a troszke tych roznych opinii czy forow czytam juz od kilku ladnych lat :roll: .

xdream
12-10-2006, 18:21
Na jakiej podstawie tak uwazasz?
Zauważ, że użyłem słowa 'chyba'. Sądzac po 3 przypdkach tej samej usterki można coś uznać za typowe lub klasyczne, tym bardziej że serwis w Wawie wcale nie był zdziwiony, zatem takie przypadki już mieli. Nie ma to przełożenia na ogólną opinię na temat tego modelu i odsuwam się od nadinterpretacji 'te typy tak mają', bo mnie zaraz mafia Vitez and Company zmieszają z błotem.

Tequil
12-10-2006, 19:08
osobiscie sądze ze jest to wina wykonania samego korpusu... porownujac D60,10D,20D na wszystkich trzech modelach pracowalem conajmniej po 1,5...
Najlepsze wykonanie mial 10D i w nim tegoz feleru :p nie było....

plech
18-10-2006, 17:17
mialem to samo. w serwisie na zytniej zrobili mi to w 3 dni liczac wycene. a wszystko kosztowalo o ile pamietam niecale 40zl. ale juz nie pamietam. w kazdym razie zero stresu. powiedzieli ze to normalne.
pozdro

tomaszstolz
18-06-2007, 10:32
Też miałem ten problem. Pomiędzy obudowę, a stopkę włożyłem kawałek papieru żeby docisk był lepszy i już wszystko gra..

electron
18-06-2007, 10:43
mialem to samo w 20d przez to ze czesto kładłem na boku lampe wpieta do aparatu podczas jazdy samochodem. Przykleilem kropelka i do dzisiaj wsyzstko jest ok.Trzeba tylko uwazac na styki zeby ich nie zakleic

xdream
18-06-2007, 12:42
a nie boisz sie ze klej w najmniej oczekiwanym momencie sie wykruszy i nagle stracisz kontakt z lampa? u mnie bylo tak ze jak sie poluzowalo, to na poziomym kadrze blyskala, a na pionowym juz nie...

jesli robisz rekreacyjnie, to nic sie wielkiego nie dzieje, ale jak sa wazne ujecia za kase to polecam jednak przykrecenie tego od srodka w serwisie

u mnie gosc przykrecil oraz zalakowal sruby - mam nadzieje ze bedzie sluzyc

KMV10
18-06-2007, 12:57
Przypuszczam, że on nie lakował śrub - użył prawdopodobnie kleju anaerobowego np. z serii Loctite - to bardzo częsta praktyka w przyzwoitych serwisach

xdream
18-06-2007, 13:13
tak to był ten klej; gość wspominał mi o kleju właśnie - z tym lakowaniem to ja uprościłem

KMV10
18-06-2007, 13:23
No to w praktyce ta śruba nie powinna się nigdy więcej odkręcić - zwykle do odkręcenia śruby potraktowanej Loctite trzeba użyć albo bardzo dużej siły albo siły połączonej ze zwiększoną temperaturą.

electron
18-06-2007, 20:20
a nie boisz sie ze klej w najmniej oczekiwanym momencie sie wykruszy i nagle stracisz kontakt z lampa? u mnie bylo tak ze jak sie poluzowalo, to na poziomym kadrze blyskala, a na pionowym juz nie...

jesli robisz rekreacyjnie, to nic sie wielkiego nie dzieje, ale jak sa wazne ujecia za kase to polecam jednak przykrecenie tego od srodka w serwisie

mysle ze trzyma sie dobrze i od dluzszego czasu korzystam z tego aparatu i nic sie nie dzieje jak zacznie sie klej wykruszac to znowu przykleje:)narazie jest dobrze

Canon EOS System
27-06-2007, 21:31
Canon sobie nieźle za to policzył, 40 zł... :) w tym są najlepsi :P Chodzi tylko o zdjęcie górnej metalowej płytki od lampy i dokręcenia 4 śrubek. Robiłem tak kilka razy, jeżeli zablokuje się mikrowłącznik to śrubki np. trzeba poluzować i jeszcze raz dokręcić. Zawsze można je jeszcze wzmocnić specjalnym klejem zwiększającym tarcie, ale nie trzeba. Robota na 1 minutę.

jrock7
13-09-2007, 09:01
Przy intensywnym użytkowaniu - poluzowana stopka to standard.
No i nie warto płacić ani grosza serwisowi - to tylko podkręcenie śrubek, tak jak wspominiał "Canon EOS System" ;-)
Tutaj instrukcja:
http://www.conraderb.com/flashrepair/
pozdro!

RomanS
13-09-2007, 21:42
Przy intensywnym użytkowaniu - poluzowana stopka to standard.
No i nie warto płacić ani grosza serwisowi - to tylko podkręcenie śrubek, tak jak wspominiał "Canon EOS System" ;-)
Tutaj instrukcja:
http://www.conraderb.com/flashrepair/
pozdro!

Dziekuje za instrukcje, juz dokrecilem.

magru
11-04-2009, 09:55
Ktoś mi powie co mogę zrobić z luzem(nie takim zwykłym) na stopce, wygląda to tak że lampy w ogóle nie łączy ze stykami jeżeli jej nie odegnę trochę do tyłu, oddałbym do serwisu ale musiałbym mieć cały zestaw, a siostra zgubiła oryginalny akumlator:/
Jakiś serwis w Krakowie który by to naprawił? albo jakieś domowe sposoby? Pomóżcie:)

dark4blade
11-04-2009, 13:23
Witam! Nie wiem czy to... bo w sumie głupie, ale ja tak miałem i nie zauważyłem tego w ogóle na początku. Otóż moja piątka tez nie zawsze się chciała łączyć z 580 exII. I ta lampa tak się trochę chwiała na aparacie... na początku spychałem to na nowe mocowanie lampy. Ale okazało się że gdzieś musiałem przywalić, bo chodzi nie lampa na aparacie, a sama stopka aparatu. Pewnie się trochę wyrwała jakoś, kiedyś :mrgreen:.
Więc może u ciebie jest to samo, zobacz czy sama stopka w aparacie się nie chwieje. Jak tak to raczej tylko serwis chyba.
PS. Może coś się w stopce aparatu odlutowało w środku... Jak masz możliwość to protestuj body z innymi lampami i lampę z innym body.

MacGyver
12-04-2009, 08:14
.... oddałbym do serwisu ale musiałbym mieć cały zestaw, a siostra zgubiła oryginalny akumlator:/
Niekoniecznie, nawet do napraw gwarancyjnych nie trzeba wysyłać wszystkiego było w pudełku, tylko to co chcesz naprawić. Do pogwarancyjnych tym bardziej.

Jakiś serwis w Krakowie który by to naprawił?
http://fotoserwis.krakow.pl/

magru
14-04-2009, 13:47
chodzi nie lampa na aparacie, a sama stopka aparatu.
no to jest właśnie to, mogłem wspomnieć wcześniej ale umknęło.
a co do reklamacji to właśnie powiedzieli że muszę mieć wszystko:/ może się uda skorzystać z serwisu;) bo jeszcze przynajmniej 2 miesiące na nim muszę popracować;)

dark4blade
14-04-2009, 15:00
Pewnie znowu coś kręcą, jak to Żytnia :mrgreen:. Przecież sami zdejmują pasek, dekle itd przy przyjmowaniu. Ja bym powiedział że po prostu urwała mi się trochę stopka w aparacie i niech to naprawią. Mi się wydaje na 99% ze to aparat, bo mam podobne objawy co ty. Jak już załatwi się ta sprawa, to proszę napisz jak się wszystko skończyło, za ile i td. :wink:.

magru
16-04-2009, 14:14
No i sprawa załatwiona;) załatwiłem w fotoserwis w Krakowie;) bezpłatnie;)
wystarczyło ściągnąć małą blaszkę ze stopki, dokręcić śrubki i zrobione;)
wiec następnym razem to już w domu zrobię;)

dark4blade
16-04-2009, 16:21
A może jakiś tutek? Czy chociażby zdjęcia o jaką blaszkę chodzi i jak ją zdjąć, do tylu, do góry?
Byłbym bardzo wdzięczny, bo skoro można sobie samemu dokręcić to tak bym zrobił.

EDIT. Juz chyba znalazlem - http://www.conraderb.com/flashrepair/

gwozdzt
16-04-2009, 18:09
Juz chyba znalazlem -
ja też znalazłem, że już było i połączyłem wątki :-)