PDA

Zobacz pełną wersję : padlem ofiara oszusta na allegro pomocy :(

dymek
09-10-2006, 20:22
witam !!!!

Na poczatek chcialbym powiedziec ze jestem nowym uzytkownikiem i potrzebuje waszej pomocy

Zakupilem na aukcji allegro obiektyw sigma 21-35 do moich canonow eos 300 i rebel 2000 i o dziwo w aukcji bylo napisane ze ten oto obiektyw jest 100% sprawny a tak naprawde w obiektywie niedziala przeslona co mam zrobic,obiektyw przyjechal dzisiaj ale dany osobnik http://allegro.pl/show_user.php?uid=2879808 przestal sie wogule odzywac i milczy i od momentu zakupu opuznial wyslanie paczki o kilka dni,jestem zalamny gdyz niby glupie 400zl kture zaplacilem jest dlamnie raczej wiekszymi pieniedzmi chcialbym jakos to odzyskac pomuszcie mi jesli mozecie,lub chociaz gdzie muglbym go wyslac do jakiego serwisu zeby mogli mi powiedziec ile bedzie kosztowa mnie naprawa obiektywu

link do obiektywu http://allegro.pl/item129605410_sigma_af_21_35mm_do_canona.html

z gory dziekuje za pomoc w problemie

Mac
09-10-2006, 20:57
Nie miłe zdarzenie zaliczyłeś. Moja rada to w miarę możliwości odbierać osobiście zakupiony towar i sprawdzać.
Popatrz w opis, sprzedający napisał, że ze względu na pracę może się spóźnić z wysyłką to może być powód milczenia.

Cichy
09-10-2006, 21:13
Przede wszystkim to bolą oczy od czytania tych wszystkich kwiatków ortograficznych..

Po drugie - może od razu nie oszusta, bo jednak przedmiot dostałeś. Może nie być kompatybilny z Twoim aparatem albo uszkodzić się podczas podróży.

Próbuj się skontaktować z gościem i żądaj wyjaśnień.

Mac
09-10-2006, 21:15
Przede wszystkim to bolą oczy od czytania tych wszystkich kwiatków ortograficznych..

Cichy masz rację ale postaw sie w sytuacji tego kolegi, co teraz dla niego jest ważne?

Cichy
09-10-2006, 21:23
Cichy masz rację ale postaw sie w sytuacji tego kolegi, co teraz dla niego jest ważne?

No dopisałem też coś a propos sytuacji. A Ty nie bądź taki mądry, "nie" z przymiotnikami piszemy łącznie :D

Nie miłe zdarzenie zaliczyłeś.

Mac
09-10-2006, 21:39
Cichy czy Ty masz jakiś problem? Ortografia nie jest moją mocna stroną to fakt ale Ty masz chyba jakieś kompleksy, chociaż na ostatnim zlocie wydawałeś się porządnym gościem, nie chciałbym zmieniać zdania.

Cichy
09-10-2006, 21:53
Oj Mac, przecież żartuję :) Ale kolegi się czepiłem faktycznie, nawalił 8 byków w paru zdaniach..

Bugsy
09-10-2006, 21:54
witam !!!!

Na poczatek chcialbym powiedziec ze jestem nowym uzytkownikiem i potrzebuje waszej pomocy

Zakupilem na aukcji allegro obiektyw sigma 21-35 do moich canonow eos 300 i rebel 2000 i o dziwo w aukcji bylo napisane ze ten oto obiektyw jest 100% sprawny a tak naprawde w obiektywie niedziala przeslona co mam zrobic,obiektyw przyjechal dzisiaj ale dany osobnik http://allegro.pl/show_user.php?uid=2879808 przestal sie wogule odzywac i milczy i od momentu zakupu opuznial wyslanie paczki o kilka dni,jestem zalamny gdyz niby glupie 400zl kture zaplacilem jest dlamnie raczej wiekszymi pieniedzmi chcialbym jakos to odzyskac pomuszcie mi jesli mozecie,lub chociaz gdzie muglbym go wyslac do jakiego serwisu zeby mogli mi powiedziec ile bedzie kosztowa mnie naprawa obiektywu

link do obiektywu http://allegro.pl/item129605410_sigma_af_21_35mm_do_canona.html

z gory dziekuje za pomoc w problemie
Ten obiektyw nie współpracuje z lustrzankami cyfrowymi.

No dopisałem też coś a propos sytuacji. A Ty nie bądź taki mądry, "nie" z przymiotnikami piszemy łącznie :D
...są wyjątki...

...zależne od kontekstu.

Mac
09-10-2006, 22:00
Oj Mac, przecież żartuję :) Ale kolegi się czepiłem faktycznie, nawalił 8 byków w paru zdaniach..

O.K. Cichy, mnie ortagrafia też poraziła mimo tego, że jest moją słabą stroną ale szkoda gościa.
Jednak jesteś cool :)

Krzychu
09-10-2006, 22:14

Otóż to. Stara Sigma i tyle, a przesłona pewnie całkowicie sprawna...

Cichy
09-10-2006, 22:17

A kto napisał, że podpinał do cyfry ?

Alibaba
09-10-2006, 22:47
Dziś napisałem do tego gościa w sprawie innego obiektywu i miałem natchmiatstową odpowiedz ze do cyfry nie bedzie pasował obiektyw.

Dann
09-10-2006, 22:55
Miałem kiedyś podobny przypadek, kupiona Sigma 24mm f1:2,8 nie współpracowała z Eos-em 30 (tylko na f 1:2,8 aparat nie blokował się). Obiektyw kupiłem w Interfoto i tam dowiedziałem się, że starsze konstrukcje obiektywów Sigmy nie współpracują dobrze z Eosami serii "3". Obiektyw musiałem więc wymienić na inny - na szczęście bez problemów (wziąłem Canaona 28-135 IS, ale nie był to chyba przemyślany wybór)

Kolekcjoner
10-10-2006, 00:44
witam !!!!

Na poczatek chcialbym powiedziec (...)

Ja bym jednak ostrożnie używał słowa oszustwo, bo to dosyć poważne oskarżenie. Co do serwisu to warto zapytać ale niektórych starszych sigm nie da się po prostu przystosować do pracy z nowszymi body (brak chipów:()

Problem tylko w tym, że kol. dymek nie pisze dokładnie ale chyba nie chodzi mu o cyfrę:).

Tomasz Golinski
10-10-2006, 00:59
Problem tylko w tym, że kol. dymek nie pisze dokładnie ale chyba nie chodzi mu o cyfrę:).

Zakupilem na aukcji allegro obiektyw sigma 21-35 do moich canonow eos 300 i rebel 2000
Hmmm.

Cichy
10-10-2006, 01:13
No właśnie, hmmm. Od początku o tym mówię :)

Vitez
10-10-2006, 03:02

Dla kolegi oskarzajacego o "oszustwo" wazne jest teraz uspokoic sie i probowac kontaktu ze sprzedajacym - cierpliwie przez kilka dni a nie ledwie w pare sekund po zauwazonym problemie walic do obcych sobie ludzi na forum z pretensjami :roll: .

A EOS 300 (=Rebel 2000, nazwa EOSa 300 w USA) to od kiedy jest cyfrowy?

Mac
10-10-2006, 07:03
Vitez przecież w dalszym ciągu swojej wypowiedzi sugerowałem kontakt ze sprzedającym. Natomiast masz rację oraz przedmówcy, że nie wolno oskarżać o oszustwo osoby, kiedy naprawdę nie posiada się na to mocnych dowodów.

dymek
10-10-2006, 15:24
ej Chłopaki moje canony to są właśnie analogi a dany osobnik sie domnie odezwał i stwierdził że bedzie zemną rozmawiał jak sprawdze na takim samym aparacie jak on miał sprawdzane czyli na canonie 1000fn ktury zresztą tak samo jest analogiem.prubowałem mu to wytłumaczyc iż niema to znaczenia ale on sie upiera na swoim,cały czas twierdzi że dany obiektyw jest sprawny i że miał go sprawdzanego w labie.Napisałem mu to poprosze o dowody a on na to że dostarczy je jeśli będą takie potrzeby to dostarczy do allegro potwierdzenie ze był tam w jakimś labie sprawdzony.Wiec co mam z fantem zrobić kasy oddać niechce a przesłona sie niezamyka.

ps.sorka za błędy ale jak mam pisać ę ą ć ż i te inne to mnie trafia kombinacja klawiszy i łamanie palcy

piast9
10-10-2006, 15:36
No cóż, jeśli ten obiektyw działa prawidłowo z body, z którymi problemów nie sprawiał, to faktycznie jest sprawny. Takim go zrobiła fabryka.

Również, o ile dobrze pamiętam, przedmioty kupione wysyłkowo w drodze licytacji nie podlegają pod 2 tygodniowy termin zwrotu. Także ew. przyjęcie go z powrotem przez sprzedającego zależy tylko od jego dobrej woli.

mmsza
10-10-2006, 15:45
Również, o ile dobrze pamiętam, przedmioty kupione wysyłkowo w drodze licytacji nie podlegają pod 2 tygodniowy termin zwrotu. Także ew. przyjęcie go z powrotem przez sprzedającego zależy tylko od jego dobrej woli.
piast9, a jest jakiś paragraf na ten temat? - mam podobny kłopot (nie fotograficzny)

piast9
10-10-2006, 17:27
piast9, a jest jakiś paragraf na ten temat?
Podobnoż jest. Nie wnikałem. Na http://www.sejm.gov.pl masz ustawy, jest pewnie też o ochronie konsumenta. W federacji konsumentów też powinni wiedzieć.

krecio
10-10-2006, 18:27
A ja bym proponował poczytac komentarze jakie ten gość (sprzedawca) otrzymał... Całkiem ciekawe i jakby w podobnej nucie:roll:

dymek
10-10-2006, 21:29
Chodziłem dzis z tym obiektywem po mieście i byłem w paru miejscach u fotografow i jakos u zadnego fotografa ten obiektyw niezamierzał zamknąć przesłony na aparatach analogowych canonach.Sprzedajacy chce abym odesłał obiektyw do ekspertyzy ale do jego miasta czyli jest w tym jakiś kruczek i że w razie czego gdy aparat zostanie sprawdzony na canonie 1000 bo on ciagle upiera się co do tego canona gdysz na takim był sprawdzany odeśle mi go i ja musze pokryc koszty sprawdzenia oraz paczki wraz z pisemnym potwierdzeniem że dana zecz funkcjonuje.Tylko jaka ja mam pewność ze ten adres nie jest jego adresem labu lub jego kolegi ktury wystawi coś takiego ??????????? pewno żadna ;/ i wtaki sposób wywale tylko niepotrzebnie dodatkowe pieniądze.Zaczynam powoli wątpić w to wszystko.Niby mam czas wedlug niego wyznaczony 7 dni od dzisiejszej daty,chore ;/

Lenik
10-10-2006, 23:43
Jak będziesz w 100% pewny, że obiektyw nie działa to spróbuj uderzyć do Allegro, że koleś Cię naciągnął !! Znajomy zapłacił, ale nie otrzymał paczki to allegro mu zwróciło kasę, a później sami mieli sobie sprawę załatwić ze sprzedawcą. Tu historia jest inna, ale może by coś pomogli

dymek
11-10-2006, 15:31
zastanawiam sie czy niewysłać go do warszawy do srwisu na ekspertyze,allegro odpowiedziało iż dana aukcja to umowa prawna i że kazde odstepstwo od umowy to przestepstwo według nich powinienem iść na policje lub do sądu i maja nadzieje ze spór zostanie szybko rozstrzygnięty.Jednym słowem narazie umywają ręce.myśle że wysłanie go do warszawy będzie dobrym pomysłem a jeśli jemu to niodpowiad to czas udać się wtedy już z odpowiednimi papierami i potwierdzeniami na policje.

dymek
18-10-2006, 18:52
A wiec to ponownie ja i chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości ze ten obiektyw niebył kompabitylny czy cos innego.Rozebralem go i znalazłem pęknietą zębatke naszczeście chwała mojemu koledze Robertowi znalazl mi takie małe maleństwo fi3,6 z=12 zebów na grubość 1,6 i w taki oto sposob przesłona działa i potwierdza się to co powiedziałem dany osobnik to poprostu oszust któru sprzedal niesprawny obiektyw.Jeśli kiedykoliek ktoś szukał by takiej zębatki to polecam rozebrać disckmena firmy SONY na wuzku od lasera silniki są wyposarzone w takie malusie zębatki :D no i działa

ridzu
21-10-2006, 19:09
Fajnie, ze sprawa sie pozytywnie zakonczyla:) Ale w ten slownik warto zainwestowac, naprawde ;-)

gawryl
21-10-2006, 19:52
@dymek

jakos nie widze, zebys wystawil stosowny komentarz sprzedajacemu. dziwne.