PDA

Zobacz pełną wersję : Minilab (lekko off-topic)

But seriously
08-10-2006, 22:41
Witam serdecznie

To mój pierwszy post tutaj, myślę że nie ostatni.
Z fotografią mam do czynienia od lat, i ostatnio pojawił się poważny pomysł otwarcia własnej firmy z tym tematem związanej.

Będę potrzebował cyfrowego minilabu, w cenie możliwie przystępnej, który zagwarantuje możliwość robienia odbitek do 20x30mm (15x21 to absolutne minimum). Trochę się rozglądałem po Allegro i znalazłem cos takiego:

http://www.allegro.pl/item132204864_minilab_fuji_frontier_1000.html

1. Dobre to jest? Czy ktoś się na tym zna?
A może znacie inne forum, gdzie powienienem się udać?

2. Będę potrzebował poza tym wywoływarki do zdjęć (kolejna szafa) - jakiej?, skanera do negatywów, kaset na papier, chemii i... czego jeszcze?

3. Czytałem, że koszt wykonania jednej odbitki to ok 24gr.
Jaki w tym udział chemii, a jaki papieru?

Pozdrawiam i proszę o pomoc, w miarę możliwości :)
Martin.

tadek
09-10-2006, 20:18
moze najpierw zajmij sie handlem ziemniakami-na pewno masz o tym wieksze pojecie

Mutt
09-10-2006, 20:37
ehh... zadał pytanie a Ty z takim czymś. dał temat w dziale "dla początkujacych". coś to oznacza - nie zna się i oczekuje żetelnej odpowiedzi. ja też się niestety nie znam, ale mam nadzieję, ze otrzymasz odpowiedz

Vitez
09-10-2006, 21:03
http://www.plener.wizja.net/faq/index.htm#Minilab1

Oraz http://www.prf-faq.prv.pl/ i gdzies nisko na liscie jest dzial "Laby" .

liquidsound
09-10-2006, 22:16
moze najpierw zajmij sie handlem ziemniakami-na pewno masz o tym wieksze pojecie
Pewnie jak kupowales swoja pierwsze lustrzanke i nie do konca wszystko wiedziales ale bardzo pragnales robic zdjecia to jakis mily pan z fotojokera polecil Ci aparat kompaktowy :wink: troche luzu;-)

McKane
09-10-2006, 22:53

Wow troche pojechales po bandzie. Powiedz nam mistrzu jak to sie stalo ze taki wszystkowiedzacy facet jak Ty kupil te sziciarska sigme 18-125 ;)

A tak zeby bylo nie tylko offtopicznie to ja bym przed kupnem tego frontiera zapoznal sie najpierw z serwisami w polsce i tam zasiegnal informacji. Kupic nie problem ale w przypadku awarii warto wiedziec czy jest ktos kto sie tym zajmie. Szczegolnie w przypadku kiedy sprzet jest uzywany.

slawek2b
09-10-2006, 23:43
http://www.eurolab.waw.pl/

Krzychu
10-10-2006, 07:10
Witam serdecznie

http://www.allegro.pl/item132204864_minilab_fuji_frontier_1000.html

2. Będę potrzebował poza tym wywoływarki do zdjęć (kolejna szafa) - jakiej?, skanera do negatywów, kaset na papier, chemii i... czego jeszcze?

Jakiej wywoływarki i skanera ??? Na zdjęciu jest z aukcji jest printer ze skanerem, nic więcej (oprócz materiałów eksploatacyjnych) nie potrzeba...
Chyba że piszesz o procesorze do negatywów - faktycznie byś potrzebował, tylko się zastanów czy się opłaca...

tadek
10-10-2006, 19:57

mimo wszystko uwazam ze gosc powinien zajac sie czyms o czym ma jakies blade, przynajmniej pojecie

Pewnie jak kupowales swoja pierwsze lustrzanke i nie do konca wszystko wiedziales ale bardzo pragnales robic zdjecia to jakis mily pan z fotojokera polecil Ci aparat kompaktowy :wink: troche luzu;-)

zaczynalem od szerokiego obrazka AMI 66;) potem byly smieny, zorkii i w konsekwencji zenit(lustrzanka)

liquidsound
10-10-2006, 23:37
mimo wszystko uwazam ze gosc powinien zajac sie czyms o czym ma jakies blade, przynajmniej pojecieCo nie zmienia faktu ,ze kultura osobista raczej kuleje u Ciebie:wink:

But seriously
11-10-2006, 01:17
Jakiej wywoływarki i skanera ??? Na zdjęciu jest z aukcji jest printer ze skanerem, nic więcej (oprócz materiałów eksploatacyjnych) nie potrzeba...
Chyba że piszesz o procesorze do negatywów - faktycznie byś potrzebował, tylko się zastanów czy się opłaca...

Dokładnie, chodzi o processing negatywów i o skaner do nich.
Czy się opłaca? Dobre pytanie. Trzeba to dobrze policzyć. Koszt takiej maszyny nie zwróci się szybko.

Ziemniakami już handlowałem, obecnie handluję chipsami buraczanymi. Myślę, że by Ci smakowały.

--

Co do reszty...

Dzięki za odzew. Czytam te fora, które mi poleciliście. O to chodziło. Bardzo się przyda. Nie jestem zupełnie zielony w temacie, chodzi raczej o to, by dobrze wybrać i korzystać z doświadczeń innych.
Z serwisem Fuji czy Noritsu nie ma chyba problemu w kraju, to znane firmy.

Moje watpliwości dotyczą np tego, czy warto kupić sprzęt analogowy z przystawką cyfrową, czy w ogóle unikac tego tematu?

Jeśli jest tu ktoś, kto pracuje/pracował/posiada lab, i chce podzielić się doświadczeniami, proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,
Martin.

Krzychu
11-10-2006, 08:20
Moje watpliwości dotyczą np tego, czy warto kupić sprzęt analogowy z przystawką cyfrową, czy w ogóle unikac tego tematu?

Raczej bym unikał - większość roboty tak czy inaczej pewnie będziesz miał z cyfry...

tadek
11-10-2006, 10:19
chipsow nie jadam

na pewno lab cyfrowy-zadnych przystawek
jakakolwiek wolarka do c-41 ( maszyna do wywolywania filmow, innaczej film processor) - nawet nowa nie jest droga, a miec musisz
lab ma juz skaner w podstawie tzn. w wyposazeniun podstawowym
z serwisem nie ma zadnego problemu , takie stare maszyny jak frontier 1000 to naprawiaja "kowale";)
- pytaj, bede wiedzial odpowiem

a tak na powaznie - za duzo masz laickich pytan (z tego wnioskuje ze w temacie jestes zielony) zeby sie zajmowac robieniem zdjec dla ludzi
to moje prywatne zdanie