Zobacz pełną wersję : Drukarki laserowe do domowego użytku
Witam, szukam odpowiedniej drukarki laserowej (monochromatycznej) do domowego codziennego drukowania.
Ktoś napotkał na jakiś ciekawy ranking albo testy obecnych modeli??
Jak ktoś potrafi doradzić coś w tej kwestii to bardzo proszę.
HP, Epson, Canon czy... ??
Przyznam, że zakup atramentowej HP Deskjet 5440 5 miesięcy temu można uznać, za wielką porażkę. A sprzedawca tak zachwalał :twisted: :evil:
Jak się okazało dostępne kartridże są o pojemności max 5ml (czarne) i po wydrukowaniu ~200 stron można się rozglądać za kupieniem nowego :twisted:
Ja mam HP 6L. Ostatnio na allegro widziałem po 180zł :)
Polecam Allegro.. laserowe ściągniete z zachodu.. co prawda używane, ale z gwarancją i za śmieszne pieniądze.
MacGyver
05-10-2006, 21:26
Zdecydowanie stare HP-ki. Polecam zwłaszcza 6P, ale inne też są nie do zajeżdżenia. Oprócz wspomnianej 6P używam też 4L (ta to już z uwagi na rozdzielczość tylko do tekstów), która mimo swoich 12 lat wciąż działa wyśmienicie.
Mam HP LJ 3020. Niczego sobie. Najczęściej używam zamiast ksero. Od roku spisuje się znakomicie.
Ja kupiłem nowego z 24-miesięczną gwarancją Xeroxa 3117 za 270 zł i jestem zadowolony. W podobnej cenie są Minolty, Samsungi, Brothery i inne. Są dostępne na Allegro :)
Można dokupić toner w butelce do dosypania i wtedy koszty wydruku spadają :)
Startowy toner jest na ok. 1000-1500 stron (zależnie od producenta).
ukasbadu
06-10-2006, 09:22
Ja jak kupowalem swoja drukarke to liczylem koszt wydruku strony przy 20 000 stron i najtaniej wyszedl mi Brother HL-1430. Jestem z drukarki bardzo zadowolony. Z pewnoscia teraz mozna kupic zdecydowanie nowszy model za zdecydowanie mniejsze pieniadze.
Chyba wybór padnie na którąś z:
HP LJ 1018
HP LJ 1020
HP LJ 1022
Drukarka swoją drogą, a jak wygląda później sprawa z tonerami?
Co się nie okaże, że z HP są np. najdroższe. Da rade je napełnić we własnym zakresie??
A jak tam EPSONy w tej działce?
Chyba wybór padnie na którąś z:
HP LJ 1018
HP LJ 1020
HP LJ 1022
Drukarka swoją drogą, a jak wygląda później sprawa z tonerami?
Co się nie okaże, że z HP są np. najdroższe. Da rade je napełnić we własnym zakresie??
A jak tam EPSONy w tej działce?
Może i są najdroższe ale weź pod uwagę że w HP-kach wymieniasz toner wraz z bębnem oraz są łatwo dostępne zamienniki (nieoryginalne).
mor_feusz
06-10-2006, 13:51
Ja tam mialem 4L, 2x6P, 2200 z duplexem i 2200 bez duplexu. Wszystkie nie do zajechania. sprzedawalam na alegro. i przez inne serwisy (jak emigrowalem). Teraz zaluje 2200 - drukarka wspaniala. Szybko i tanio to sie liczylo
A duplex to co to?? :D Decyzja jeszcze nie zapdała.
Oczywiście drukarka jest dla znajomego. Ja ją muszę tylko pomóc kupić no i wybrać najpierw :)
Napewno nie warto kupować drukarki gdzie się dosypuje toner, bo wymiana bębna bywa mocno kosztowna. Miałem HP ale... zdecydowanie teraz preferuje Canona albo Samsunga. Mam gdzieś 1520ML i jest to dobra drukarka.
Duplex to możliwość drukowania dwustronnego, dobra rzecz tylko w tym, że kosztowna.
Dwie wymienione firmy produkują głowne podzespoły dla innych producentów albo całe drukarki.
KuchateK
06-10-2006, 16:38
Przyznam, że zakup atramentowej HP Deskjet 5440 5 miesięcy temu można uznać, za wielką porażkę. A sprzedawca tak zachwalał :twisted: :evil:
Jak się okazało dostępne kartridże są o pojemności max 5ml (czarne) i po wydrukowaniu ~200 stron można się rozglądać za kupieniem nowego :twisted:
Widzisz :) Jak byl bys wierny Canonowi to bys mial ladna atramentowke z duplexem i drukowaniem na cd oraz kartridzami o pojemnosci 30ml ;)
Nigdy nie sluchaj sprzedawcow!
Co do laserowek to zdaje sie, ze tutaj HP tez wychodza najdrozej jesli chodzi o materialy do nich.
A mit HP o koniecznosci wymieniania bebnow jest tak samo durny jak mit o koniecznosci wymiany glowic w atramentowkach. Wpychaja tanie badziewie to sie psuje. Jakos w Canonach czy epsonach sie nie wymienia i tez dziala.
mor_feusz
06-10-2006, 17:46
A duplex to co to?? :D
Moim zdaniem warto czasmi troche dolozyc zeby miec DUPLEX. DUPLEX = drukowanie obustronne. Czsami sie prezydsaje. Znajdz jakas drukarke i sprawdz czy jest opcja z duplexem. czesto drukowalem na obu stronach, strasznie przydatne do dokumentow
Wierność Canonowi to ważna rzecz. Mam od kilku lat kopiarko-drukarkę Canona i działa bez zarzutu. HP też miałem ale to nie to i drogie materiały eksploatacyjne.
Z pełnym przekonaniem popartym ok. 10 letnim używaniem w firmie drukarek laserowych stwierdzam, że nie ma na rynku lepszej oferty niż Kyocera. HP to drogi jak nieszczęście mit przeszłości. Owszem drukarki klasy LJ 4Si produkowane bardzo dawno temu i nowe heavy duty to sprzęt zrobiony dość solidnie, szczególnie staruszki, ale wszystko inne to jednorazowy szajs do tego bardzo drogi w eksploatacji.
Cała "tajemnica" to bęben światłoczuły. Znakomita większość drukarek ma badziewne, jednorazowe bębny wbudowane w kartidge. Ponieważ kartridź to prócz bębna jeszcze toner i często developer są one bardzo drogie. Regeneracja poprzez dosypanie tonera mija się z celem bo bęben został zaprojektowany na określony przebieg, a wymiana bębna, listew i dosypanie proszków jest również dość drogie.
Kyocery z serii EcoSys mają zamontowane wewnątrz ceramiczne bębny światłoczułe o przebiegu wyliczonym na ok 300.000 kopii. Na 100.000 producent daje gwarancje. Kartidż to tylko pojemnik na toner, który jest pomieszany z developerem. Nie wiem czy we wszystkich modelach jest taka mieszanka, ale od FS-600 do FS-3800 tak. 1/2 kg przyzwoitego proszku kosztuje ok. 100zł. Wystarcza na ok. 20.000 kopii (5%). Łatwo wyliczyć, że jedna kopia to pół grosza. Dosypanie proszku do kartridża jest banalnie proste dla "dwuleworęcznego", a "pozbawieni rąk" mogą za podobną kwotę kupić kartridż regenerowany. Jakość wydruków jest znakomita, szczególnie w modelach 1200dpi.
Na Allegro jest ich dużo. Najtańsze w cenach zaczynających się od ok. 100zł, a dużo szybsze i bogatsze w wyposażenie to max 400zł. Droższe to już bardzo szybkie modele przeznaczone dla grup roboczych w dużych firmach.
Kurde, dużo się wyjaśniło. Dzięki za informacje.
Opcję druku dwustronnego szukałem w drukarkach, ale nie wiedziałem że nazywa się to DUPLEX. Wymienione drukarki przeze mnie tego nie mają. W specyfikacji pisze, że drukowanie dwustronne tak - ale ręczne - cokolwiek to znaczy :lol: Bezsens.
Osobiście mam EPSONA EPL-5900 którego dostałem w spadku od kolegi z pustym kartridżem. Dokupiłem toner (proszek) za 50zł i hula aż miło. Jestem pod wrażeniem jakości druku. Ale obecnie w ofercie EPSONA nie widzę tanich drukarek. Chyba od 700zł w górę. Ta moja jedynie co, to ma czasem problem z pobraniem papieru. Chyba się ten wałek wyrobił, co nie? Muszę spojrzeć czy można to kupić gdzieś osobno. Szkoda, że ona nie ma druku dwustronnego.
Ale wracając do tematu - muszę przejrzeć wasze propozycje.
Ten HP chyba jednak odpuszczę.
@Kuchatek - którą masz na myśli? Jakąś Pixme?
KuchateK
06-10-2006, 21:21
Zdaje sie ze Canon nie ma atramentowek ktore sie nie nazywaja Pixma, wiec duzego wyboru nie mam :mrgreen: Laserowka do domu tez dobra. Zalezy co drukujesz. Ja nie mam dobrego labu pod reka (zreszta laby sux :D) to mam atramentowke.
Niezaleznie od technologii grunt to trzymac sie z daleka od HP. Wykorzystuja oni swoja dominujaca pozycje gozej jak Canon, bo Canon to choc ladne zdjecia robi :D A hp to tylko duzo kosztuje i nic dobrego w zamian :twisted:
mattnick
06-10-2006, 21:46
HP LJ 1022 posiadam i jestem bardziej niż zadowolony a dosypywanie tonera jest możliwe choć skomplikowane...jest instrukcja obrazkowa w necie.
mor_feusz
07-10-2006, 16:53
W specyfikacji pisze, że drukowanie dwustronne tak - ale ręczne - cokolwiek to znaczy :lol: Bezsens
a wiec tak - reczna opcja druku dwusrtonnego polega na tym ze drukarka drukuje nieparzyste strony. po skonczonej serii uzytkownik musi (w zaleznosci od drukarki roznie bywa bo roznie papier biora) przewrocic papier I odwrocic karki. wtedy musisz nacisnac ok I na odwrocie drukuja sie parzyste. na poczatkujest to troche uciazliwe poniewaz trzeba nauczyc sie jak bwkladac. potem jest O.K.
W sumie już 'po ptokach'. Znajomy zakupił w Vobisie HP'ka LJ 1018 zanim zdążyłem mu to przegadać. No nic - co ma wyjść to wyjdzie w praniu...
Hellfire
09-02-2009, 18:42
Temat stary, ale może szło by go odświeżyć, bo mam kilka pytań:
- Jaką laserówkę polecacie z tej najniższej półki.
- Jak to wychodzi z kosztami eksploatacji. Coś takiego jak zamienniki istnieje do drukarek laserowych? Albo ile kosztują oryginalne tonery. Oglądałem trochę na allegro jak to wygląda mniej więcej, ale nie ogarniam tego.
Co do wymagań to są niewielkie. Drukować mam zamiar tylko tekst, bo ze zdjęciami się nie bawię w domu. Do tego, żeby była tania w użytkowaniu i działała jak najdłużej, bo Pixma drugi raz wyzionęła ducha i już jej nie chce. Można liczyć na waszą pomoc?
canis_lupus
10-02-2009, 19:35
Mam w domu 3 drukarki. HP 6P, 1200 i 2100. Sa nie do zajechania. 6P wydrukowała juz prawie 300000 stron. Toner w butelce kupujesz na allegro za 17zł. Wsypanie to 20 minut roboty. Nowe HP juz nie są tak trwałe. Niestety.
a co powiecie o samsungu ML-1640? glownie chodzi mi o koszty eksploatacji
Tezet-gdynia
11-02-2009, 10:43
Z pełnym przekonaniem popartym ok. 10 letnim używaniem w firmie drukarek laserowych stwierdzam, że nie ma na rynku lepszej oferty niż Kyocera. HP to drogi jak nieszczęście mit przeszłości. Owszem drukarki klasy LJ 4Si produkowane bardzo dawno temu i nowe heavy duty to sprzęt zrobiony dość solidnie, szczególnie staruszki, ale wszystko inne to jednorazowy szajs do tego bardzo drogi w eksploatacji.
Cała "tajemnica" to bęben światłoczuły. Znakomita większość drukarek ma badziewne, jednorazowe bębny wbudowane w kartidge. Ponieważ kartridź to prócz bębna jeszcze toner i często developer są one bardzo drogie. Regeneracja poprzez dosypanie tonera mija się z celem bo bęben został zaprojektowany na określony przebieg, a wymiana bębna, listew i dosypanie proszków jest również dość drogie.
Kyocery z serii EcoSys mają zamontowane wewnątrz ceramiczne bębny światłoczułe o przebiegu wyliczonym na ok 300.000 kopii. Na 100.000 producent daje gwarancje. Kartidż to tylko pojemnik na toner, który jest pomieszany z developerem. Nie wiem czy we wszystkich modelach jest taka mieszanka, ale od FS-600 do FS-3800 tak. 1/2 kg przyzwoitego proszku kosztuje ok. 100zł. Wystarcza na ok. 20.000 kopii (5%). Łatwo wyliczyć, że jedna kopia to pół grosza. Dosypanie proszku do kartridża jest banalnie proste dla "dwuleworęcznego", a "pozbawieni rąk" mogą za podobną kwotę kupić kartridż regenerowany. Jakość wydruków jest znakomita, szczególnie w modelach 1200dpi.
Na Allegro jest ich dużo. Najtańsze w cenach zaczynających się od ok. 100zł, a dużo szybsze i bogatsze w wyposażenie to max 400zł. Droższe to już bardzo szybkie modele przeznaczone dla grup roboczych w dużych firmach.
A ja mam pytanie, widze ze troche wiesz o drukrkach laserowych :-D Czy musi byc odpowiedni toner i developer ? tzn firmy ? bo jesli w domu mam 600dpi, i mam dostep do tonera i developera 600dpi to czy mozna we wlasnym zakresie zregenerowac ?? Jesli firma nie gra roli i rzeczywiscie taki toner + developer bedzie pasowac to jakie sa proporcje tonera i developera ?? Niestety pracuje na drukarkach ktore maja osobno wsyp na toner i osobno na developer i tam nie ma problemu, ale jak to wyglada w domowych ? Miesza sie razem i sypie do kartridza ?
ps. albo ktokolwiek moze to wie bo widze ze troche kotlet z tego tematu ;)
Szczerze polecam Brother HL-2035.