Zobacz pełną wersję : eos/m42 rodzaje
Jakie rodzaje tych adapterów można spotkać? Pytam dlatego, że kupiłem adapter na allegro i po przykreceniu heliosa 44m cyferki przesłony i ostrosci sa po lewej na dole. Czy to normalne? Wyglada na to ze tokarz byl "utrudzony" albo co?
Adapter kupiłem tu:
http://allegro.pl/item130357008_adapter_canon_eos_m42_dekiel_mosiadz .html
Artur Lewandowski
05-10-2006, 16:32
A musisz się sugerować tą czerwoną kropką przy zakładaniu pierścienia ??
A musisz się sugerować tą czerwoną kropką przy zakładaniu pierścienia ??
Nie mam wyjścia. :)
BTW co czerwona kropka ma do rzeczy?
Artur Lewandowski
05-10-2006, 17:03
No tak, zapomniałem że to mój pierścień był jakiś inny. Aż poszedłem sprawdzić i fakt można go założyć tylko w jednym położeniu stąd moje pytanie. Ja miałem samoróbkę i działała dokładnie jak zakładanie dekla na body, można ją było założyć na 3 sposoby przekręcając i zakładając inaczej. Sorka za głupie pytanie :)
Ogólnie nie powinno tak być i moga być problemy z nieskończonością ( zdarza się odchylenie o ok 10 % ale to już przegięcie)
Tak byc nie powinno. Mam 2-ie takie redukcje, nie dosc ze sa czarne, czyli ktos zadal sobie trud pomalowania ich, to jeszcze cyferki wychodza u gory. Kiepska ta redukcja.
Rzeczywiscie mam wrazenie ze nie ostrzy na nieskonczonosc.
Moim zdaniem nie ma technicznych powodów dla których obiektyw nie miałby być mocowany prawidlowo na tym adapterku. Skoro w korpusie praktiki lub zenita siada jak należy to i tu powinien.
Obawiam sie ze kupilem po prostu jakis chinski szmelc i lece z reklamacja do sprzedawcy.
Proszę o wypowiedz osoby posiadajace adaptery eos/m42. Jak to jest z tymi waszymi przejsciowkami?
Ja mam dwie przejściówki i w obu jest skala tam gdzie być powinna, czyli na górze.
Ok. Dziękuję wszystkim za informacje.
A ja mam taką ciekawostkę: Mam dwie różne przejściówki. Jedna czarna i solidna, druga nie "malowana" i jakaś taka cieńka. Z dSLR obie dzałają bardzo dobrze i nigdy sięnie zastanawialem czy obiektyw nie jest jakoś obrócony. Natomiast w EOS300 pojawia sięproblem z cieńką "srebrną" przejsciówką. Po podłączeniu Zenitar'a 16mm przy robieniu zdjęcia zachacza o jego filtr lustro:( Aparat głupieje i nic się nie dzieje. Wtedy power off i lustro jakoś tam opada;)
Może przy zakupie przejściówki trzeba brać pod uwagę też jej grubość??
Czy ktoś też tak już miał?;)