PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy firmware do 20D v.1.1



Jerzy
07-12-2004, 06:34
Witam
Jeszcze nie do końca sprawdzony,ale jest.Ja sam mam jeszcze 1.02,bez problemów.
Tutaj (http://web.canon.jp/Imaging/eos20d/eos20d_firmware-e.html)
Jurek

gietrzy
07-12-2004, 07:55
Witam
Jeszcze nie do końca sprawdzony,ale jest.Ja sam mam jeszcze 1.02,bez problemów.
Tutaj (http://web.canon.jp/Imaging/eos20d/eos20d_firmware-e.html)
Jurek
Wielkie dzięki za link. Sprawdzony, sprawdzony. Kiedyś podawałem linka do dyskusji na dpreview. Facet pisał, że w Japonii, czy HK w sklepach są już tylko takie (wgrana wersja 1.1.0). Szkoda, że przed 7. nie zajrzałem na forum bo odrazu zaaplikowałbym to remedium na te pasy. Te pasy (banding) szczególnie są widoczne przy niedoświetleniu, niekoniecznie high iso.
Nawet wczoraj robiłem fotke M, 1/60, f2.8, bez flesza. Drabinka ekspozycji pokazywała -2/3. Pasy wyszły jak cholera (akurat w tym przypadku, iso 1600). Ale to (przynajmniej mi) pokazuje, co się będzie działo jak Canon pozamienia szkiełka na wersje z IS, a zrobi to na pewno (ukłony dla Konica-Minolta). W powyższym przykładzie drabinka pokazywała poprawne naświetlenie przy 1/50. Pozostaje czekać...

muflon
07-12-2004, 07:59
Witam
Jeszcze nie do końca sprawdzony,ale jest.Ja sam mam jeszcze 1.02,bez problemów.
Tutaj (http://web.canon.jp/Imaging/eos20d/eos20d_firmware-e.html)
Jurek
NOTE:
Please remove the lens from your camera before performing this update.
After completing the update, turn the camera off and remove the battery for at least two seconds.
This will cause the camera to recognize the new firmware.
Hihi, czyżby rozwiązana tajemnica sfajczonych przy upgrade 20D? :mrgreen:

gietrzy
07-12-2004, 08:21
NOTE:
Please remove the lens from your camera before performing this update.
After completing the update, turn the camera off and remove the battery for at least two seconds.
This will cause the camera to recognize the new firmware.
Hihi, czyżby rozwiązana tajemnica sfajczonych przy upgrade 20D? :mrgreen:

Dokładnie. Ale to już było (wersje 1.04, 1.05) :wink:

muflon
07-12-2004, 08:23
Dokładnie. Ale to już było (wersje 1.04, 1.05) :wink:
W sumie możliwe - z oczywistych przyczyn dopiero od niedawna zwracam uwagę na FW do 20D :)

gietrzy
07-12-2004, 10:50
Ja jeszcze w kwestii formalnej:
1.1.0 to nie będzie ostatnia wersja firmware'u do 20D. Jeśli jest prawdą to co piszą w "what's new" to jeszcze czeka nas kolejny update dostosowujący 20D z tym adapter Wi-Fi. Sam adapter w sprzedaży styczeń-luty 2k5

Jurek Plieth
07-12-2004, 15:35
...z oczywistych przyczyn dopiero od niedawna zwracam uwagę na FW do 20D :)
IMHO to dobry kierunek, ale powinni od razu zainstalować sinozębego.

gietrzy
07-12-2004, 16:55
...z oczywistych przyczyn dopiero od niedawna zwracam uwagę na FW do 20D :)
IMHO to dobry kierunek, ale powinni od razu zainstalować sinozębego.
Czy mi się wydaje, czy Jurek pomylił FirmWare z FireWire :roll:

Jurek Plieth
07-12-2004, 16:59
Czy mi się wydaje, czy Jurek pomylił FirmWare z FireWire :roll:
W rzeczy samej, pomyliłem :cry:
No to podpowiadam Canonowi kierunek BT, bo te kabelki mogą człowieka do pasji doprowadzić!
A prawdziwe FW to chyba jedynka posiada?

kml
16-02-2005, 10:10
Witam i mam pytanko (nie chce zakładać nowego tematu)
Skąd wziąść taki nowy sofcik? chodzi mi oto że pewnie są różne wersje jedna lepsza a druga gorsza(nieoryginalna) . Ja chciałbym zassać oryginalny canonowski soft do D60 obecnie mam 1.0.2 ale słyszałem że jest nowsza tylko nie wiem skąd zassać "tą pewną" :roll:
A tak w ogóle to opłaca sie zmieniać ten sofcik ? to coś daje ? ma ktos doświadczenia ze zmianą softu w D60 ?
pozdrawiam

Vitez
16-02-2005, 19:51
chodzi mi oto że pewnie są różne wersje jedna lepsza a druga gorsza(nieoryginalna)

Do 20D nie ma nieoryginalnej wersji softu. A najnowsza znajdziesz na http://web.canon.jp/Imaging/eos20d/eos20d_firmware-e.html

kavoo
16-02-2005, 20:06
Ja chciałbym zassać oryginalny canonowski soft do D60

Do 20D nie ma nieoryginalnej wersji softu. A najnowsza znajdziesz na http://web.canon.jp/Imaging/eos20d/eos20d_firmware-e.html
Vitez - tylko mi sie cos wydaje, czy nie bardzo doczytales? ;-)

Zeby nie off-topicowac ;-)
http://www.canon.co.jp/Imaging/D60/D60_Firm-e.html

Vitez
16-02-2005, 21:05
Vitez - tylko mi sie cos wydaje, czy nie bardzo doczytales? ;-)

Tak to jest jak sie leniuchy wpinaja w watek o innym temacie :roll: :evil:

kml
16-02-2005, 23:58
kavoo, dzięki wielkie o ot mi chodziło :)
a co do leniuchów to po co miałem zakłądać nowy topic ... zapytałem dostałem od kavoo, -a odpowiedz i wszyscy są happy :wink:

Vitez
17-02-2005, 02:33
a co do leniuchów to po co miałem zakłądać nowy topic ... zapytałem dostałem od kavoo, -a odpowiedz i wszyscy są happy :wink:

A jaki widzisz problem w zalozeniu nowego topiku?
Problem z niezalozeniem nowego topiku jest taki ze napisales wypowiedz nie na temat przez co zmyliles zapewne pare osob, w tym mnie.
Z zalozeniem nowego tematu - nie ma zadnego problemu - forum zmiesci 8) , chyba ze sie wstydzisz :roll: .

kml
17-02-2005, 12:32
czym zmyliłem ? tym że mam d60 a nie d20 ? temat jest prawie taki sam tylko niższy model dSLR-a ;)
Ale spoko Vitez, od dziś będę już grzeczny i jak coś to zakładam nowy topic 8)

A tak przy okazji ;)

EOS D60 Firmware Version 1.0.4 resolves the following issues, which may occur in the RAW mode depending on shutter release timing:
1. Thumbnail is black. *1
2. Data is not written to CF card (or microdrive). *2
*1 Only the thumbnail image is affected, there is no problem with the main image.
*2 With EOS D60 cameras that have Firmware Version 1.0.0, 1.0.1 or 1.0.2 installed, in cases where data stored in the camera's buffer memory has not yet been written to the CF card or microdrive, that data will be written when the menu button is pressed, or when the shutter button is pressed halfway.

Pomoże mi ktoś w tłumaczeniu poprawek w tym sofcie ? bo z ENG jestem lewar :wink:
ale z tego co widze to za dużo nie poprawili :| chyba że canon wprowadza poprawki do których sie nie przyznaje ...
Wgrałem nowy sofcik i po prostu nie widze różnicy bo nie wiem gdzie jej szukać ...

samy
20-02-2005, 20:44
Witam wszystkich,
mam takie pytanie: czy jeśli do d20 wrzucę nowy firmware to czy istnieje możliwość powrotu do wersji fabrycznej??
pzdr

Vitez
21-02-2005, 05:27
Witam wszystkich,
mam takie pytanie: czy jeśli do d20 wrzucę nowy firmware to czy istnieje możliwość powrotu do wersji fabrycznej??
pzdr

Teoretycznie tak... jesli posiadasz "instalke" wersji fabrycznej. A ze takiej instalki nie ma na stronie Canona to chyba musialabys serwis o to poprosic.
Ale po co wracac do wersji fabrycznej? Nie ma do 20D "hakerskiego" firmware, nowy firmware oficjalny nic nie pusuje tylko naprawia... nie widze sensu w checi powrotu do starego firmware :roll: .

samy
21-02-2005, 20:35
dzięki, tak też mi się wydawało-lecz zanim podejmę ostateczną decyzję wolę wiedzieć co mnie czeka jak coś zrobię nie tak :lol:

kavoo
21-02-2005, 21:59
...musialbys serwis o to poprosic.
MusialAbys... nie wiedziec czemu straszny szowinizm u nas na forum panuje ;-)

samy
21-02-2005, 22:33
Dzieki za wsparcie :oops:
Nie da się ukryć, że płeć męska dominuje na tym forum, więc pewnie dlatego Vitez z przyzwyczajenia użył odmiany męskiej. Ja osobiście wolę wersję iż uznał mnie za "równego" sobie :wink: a nie za tępą blondynę :wink:

Vitez
22-02-2005, 07:40
Zwykly odruch :roll: :oops: . Juz posprzatane :P