Zobacz pełną wersję : Paluszki 3500mah akumulatory akumulatorki
Witam,
Czy ma ktos jakies doswiadczenie z tanimi akumulatorkami takimi jak np te:
http://www.allegro.pl/item128908246_3500mah_baterie_akumulatorki_aku_aa_ r6_bc52a.html
?
Są w stosunku do konkurencji firmowej bardzo tanie.
pozdr
M
Peri Noid
02-10-2006, 07:31
Nie mam doświadczenia z akumulatorami tak dużej pojemności (max. 2500mAh i to firmowe). Jestem bardzo ciekaw, jak długo te tutaj będą miały te nominalne 3500mAh. Bo mam wrażenie, że trzeba by je potraktować jako takie kilkurazowe baterie alkaliczne (kupić kilka zestawów, po 10-ciu cyklach wyrzucić i wziąć następne). Oczywiście mogę się mylić. Ale jestem bardzo sceptycznie do nich nastawiony.
Co do tak duzych pojemnosci to niejestem pewien czy to co jest oferowane na tej aukcji jest autentyczne. BAterie o tak duzej pojemosci sa bardzo kosztowne w produkcji, a tu mamy je za niecle 5zł.KIedys mi sie zdarzylo ze kupielm 4 aku do apraratu rodzicow. 2500mAh.Tylko ze po zrobieniu 20-25 zdjeci siadaly.Okazalo sie ze na oryginalna folie powlekajaca baterie nalozona byla folia z innymi informacjami.
PO drugie.Cos mi sie niezgadza...ale moge sie mylic
#
-Całkowity brak efektu pamięci, doładowywanie w dowolnym momencie nie jest dla niej szkodliwe.
-Baterie należy sformatować (pierwsze trzy ładowania po 14h).
Jedno chyba troszeczke zaprzecza drugiemu.Wiem ze efekt pamieci baterii i formowanie (a nie formatowanie) to nie to samo, ale sa to procesy od siebie zalezne i powiazane ze soba.
No i na koniec
Średnia żywotność to aż 1000 cykli! Jakos niechce mi sie wierzyc ze wytrzymaja 1k cykli ladowania utrzymujac ta samam wartosc pojemnosci.
Ja obstawiam ściemę. Mniej więcej klasa "1000W PMPO" wież oferowanych na bazarach.
Skoro takie tanie to może by spróbować? Najwyżej będziesz w plecy te parę złociszy, a przynajmniej forumowicze będą mieli przestrogę ;-) Zawsze musi być ktoś pierwszy ;)
zakupiłem 12sztuk, potestuje i napisze za jakis czas jak odczucia...
zakupiłem 12sztuk, potestuje i napisze za jakis czas jak odczucia...
Tylko poczytaj o formowaniu nowych akumulatorków.
Co nie 'skiebździsz' sprawy na początku ;-)
Polecasz jakąś lekturę? ;)
Te aku to nawet chyba nie maja producenta :-) Wszystkie pojemnosci powyzej 2800 to bzdura i chala, przewaznie gorsze od markowych 2300. Inaczej dawno Sanyo czy GP by takie robily. No ale czy nie lepiej miec napisane 10MPix niz 6 MPix ? :-)
Peri Noid
04-10-2006, 12:54
Spokojnie, czekamy na wyniki testów od maxbmx :-)
dzis dotarły, zaczynamy ;)
ja odświeżam temat ponieważ tez natrafiłem na takie cuda na allegro i chciałbym się dowiedzieć jak się sprawują, sprawowały?
Kolekcjoner
08-02-2007, 02:00
Ta pojemność jest zdajsie tak samo prawdziwa jak pojemnośc podróbek akumulatorów do body.
http://allegro.pl/item160890282_aa_forever_2500_mahx_4_ni_mh_z_blist rem_gwarancja_.html
np te wg niektorych sa dobre jakosciowo a kosztuja o wiele mniej niz firmowki...
Od ca. roku używam intensywnie do flesza AA 2700 mAh Profitexx z Allegro. Zero problemów. A wyglądały na takie baziewie, cena była śmieszna i kupiłem raczej z ciekawości.
Sprawa wygląda tak ze mam 3 lampy po 4 paluszki sztuka czyli 12 akumulatorów potrzebuje. Na zakup GP, Energizery itd w takiej ilości mnie nie stać, wiec poszukuje taniego źródła energii.
Rachunek jest prosty
12 szt x 2,3 zł/szt=27,6zł
12 szt x 5,0 zł/szt=60zł
12 szt x 10 zł/szt=120zł
Ostatnia opcja raczej odpada, z racji małej kwoty jaką obecnie dysponuję. W pierwszej opcji, z tego co znalazłem na forum, wynika, że po 10 ładowaniach można je wywalić. Nie jest najgorzej, bo mogę kupić kolejne 12 szt i jeszcze nie przekroczę drugiej opcji czyli teoretycznie za ok 60 mam 20 ładowań. Jednak, może lepiej poczekać dluuuuuuuużej, zebrać kwotę i wydać 60zł na lepsze baterie a teraz jechać na zwykłych bateriach?
Witam,
Czy ma ktos jakies doswiadczenie z tanimi akumulatorkami takimi jak np te:
http://www.allegro.pl/item128908246_3500mah_baterie_akumulatorki_aku_aa_ r6_bc52a.html
?
Są w stosunku do konkurencji firmowej bardzo tanie.
pozdr
M
elektroda.pl (użytkownicy forum tamże) z różną egzotyką miewała / miewali doświadczenia. Zaś streszczając jednym słowem: FUJ. Rozwijając zaś wątek: NIE MA obecnie akumulatorów R6/AA o pojemności powyżej 2700 mAh. Co już wielokrotnie udowadniały ładowarki (BC 700, BC 900) z pomiarem pojemności.
Radzę albo celować w mniej pojemne markowe akumulatory, albo w wyjątki "egzotyczne", która ponoć są dobre i tanie, np (z tego co dociera do mnie - nie miałem okazji jeszcze ich testować) akumulatory firmy Batimex o pojemności 2200 mAh.
rolaj:
Profitexx'y działają Ci - i tego nie kwestinionuje, ale to nie oznacza że mają deklarowaną pojemność, byś sie zdziwił, gdybyś miał BC 700/900..
corass:
jeśli forever ma podobną jakość aku AA jak swoich akumulatorów do telefonów komórkowych, to radzę skierować swą uwagę w innym kierunku.