PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozumiec zapis?

aqua
01-10-2006, 18:43
Wyrazam zgode na przekazanie autorskich praw majatkowych w zakresie prezentowania fotografii we wszystkich wydawnictwach i publikacjach urzedu

Silent Planet
01-10-2006, 18:47
Jakie to są "prawa majtkowe" ?? :mrgreen:

piast9
01-10-2006, 20:19
Wyrazam zgode na przekazanie autorskich praw majatkowych w zakresie prezentowania fotografii we wszystkich wydawnictwach i publikacjach urzedu
Oznacza to, że dysponentem fotografii staje się ów urząd. Pozostajesz autorem, Twoje nazwisko jest pod fotką, ale urząd może je do woli publikować, przekazywać, wykorzystywać i chyba odsprzedawać dalej, ale tego nie jestem pewien. Oprócz tego, co zawarte jest w innych punktach Twojej umowy, nie możesz dochodzić jakiś dalszych roszczeń finansowych, tantiem itp.

M@riusz
01-10-2006, 20:20
Na mój pokrętny prawniczy rozum, twórca (przez duże "TFU") tej umowy chciał prawdopodobnie w nieudolny sposób napisać, iż autor fotografii przenosi na drugą stronę (jakiś urząd) prawo do wynagrodzenia za wykorzystanie fotografii we wszelkich wydawnictwach i publikacjach tegoż urzędu.
Ergo - urząd będzie zamieszczał fotografie autora w różnej maści periodykach i sprzedając je będzie miał prawo do 100% wynagrodzenia za nie - bez obowiązku dzielenia się nim w jakimkolwiek procencie z autorem zdjęć.

M@riusz

piast9
01-10-2006, 21:14
Na mój pokrętny prawniczy rozum, twórca (przez duże "TFU") tej umowy chciał prawdopodobnie w nieudolny sposób napisać, iż autor fotografii przenosi na drugą stronę (jakiś urząd) prawo do wynagrodzenia za wykorzystanie fotografii we wszelkich wydawnictwach i publikacjach tegoż urzędu.
Czemu nieudolny? Moim zdaniem ten zapis jest jasny, wymaga jedynie elementarnej wiedzy o prawie autorskim. Sam też tworzę pewne dzieła, do których prawa majątkowe sprzedaję i tyle. Oczywiście sprzedaję je za pieniądze, ktore mnie satysfakcjonują.

Vitez
01-10-2006, 23:03
Tu tez jest troszke: http://canon-board.info/showthread.php?t=14878