Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon + Sigma

KOKO74
30-09-2006, 13:43
Może któryś z kolegów pomoże mi zrozumieć zawiłość w oznaczeniach sigmy a dokładnie chodzi o Obiektywy DC
Seria obiektywów specjalnie zaprojektowana z myślą o użytkownikach aparatów cyfrowych z nie pełno wymiarową matrycą APS-C. Charakteryzują się zwartą obudową, niewielką wagą i dobrymi osiągami.
Czyli w moim pojęciu te obiektywy o oznaczeniu DC nie będą współpracowały z aparatami takimi jak Canon 5D i w wzwyż. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Drugie moje pytanie dotyczy współpracy pomiędzy obiektywami Sigmy a body Canona, było wiele testów ale wszystkie robione zazwyczaj na 350D lub 20D mnie ciekawi czy coś się zmieniło w tym fakcie po wpięci do 5D ( na przykład ) może ktoś ma jakieś doświadczenia z body wyższej półki i obiektywami Sigmy i zechciałby się nimi podzielić.
Chodzi mi głównie o szybkość i precyzyjność AF czy lepsze body rozwiązuje problem ????

tomaj_2
30-09-2006, 14:37
Czyli w moim pojęciu te obiektywy o oznaczeniu DC nie będą współpracowały z aparatami takimi jak Canon 5D i w wzwyż. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Nie mylisz się - z technicznego punktu widzenia zadziałają - ale na każdym zdjęciu będzie wielkie czarne koło (mega winieta)

Sorcerer
30-09-2006, 14:40
Ale nie wszystkie Sigmy mają oznaczenie DC! ;-)