Zobacz pełną wersję : Automatyczne obracanie zdjęć w 20D
Program Zoombrowser, który dostałem razem z moim 20D po prawie dwóch latach współpracy przestał obracać zdjęcia z aparatu i nie wiem czy to wina aparatu, czy programu. Ostatnio kupiłem nowy obiektyw (17-55/2.8 IS) i przez jakiś czas pojawiał mi się błąd ERR99 i nie wiem, czy to może miec cokolwiek wspólnego. Czy ktoś ma jakiś pomysł, w czym tkwi problem.
moze w aparacie masz przestawione "autorotate" jesli jest off to wtedy nie obraca rowniez w kompie
Tak nawiasem, jeśli używasz Zoombrowsera to proponuję upgreitować go do najnowszej wersji ze strony canona. Różne są opinie na tym forum na temat ZB, ale ja używam go do zgrywania i wstepnego katalogowania. Mnie pasuje.
Problem w tym, że aparat obraca zdjęcia i na swoim ekranie pokazuje obrócone, ale po przesłaniu ich do komputera przez ZB, nie są one obracane, pomimo iż ten sam program do tej pory robił to bezbłędnie.
Autorotate mam załączone a foty w drodze do kompa się przewracają.
malyfranek
04-01-2007, 09:07
Jezeli dostajesz error 99 to masz problemy z elektronicznymi polaczeniami obiektywu.... tak wiec :
- Wylacz aparat....
- wyjmij baterie i karte
- sciagnij lens
- wyczysc styki ...
i po klopocie
powodzenia
Znalazłem ten wątek i chciałbym go kontynuować nadal - mam podobny problem jak ww. opisany, ale z aparatem a95 - przy włączonym autorotate - po odpaleniu sprzętu ikonka kierunku ustawienia aparatu zamiast normalnie pokazywać strzałką skierowaną do gór, przekręca się na prawą stronę i nic nie daje kręcenie aparatem we wszystkich kierunkach - pozostaje cały czas skierowna (strzałka) w prawą stronę aparatu.
Czy ktoś coś takiego miał?
Pomocy!!!
Greg001
Miałem i mam identyczny problem w 350D i 5D. Pojawił się po upgradzie softu Canona.
Pisałem już o tym, ale nie miałem odzewu.
Może teraz ktoś coś poradzi?
Ja to zdiagnozowałem jako "zawieszony czujnik poziomu" kiedy miałem coś takiego w moim S1. Lekki strzał dłonią w prawą strone korpusu pomógł;)