Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20D+grip - złe wskazania stanu baterii

bogunow
28-09-2006, 21:20
Od niedawna mam 20D z gripem. Gdy mam podłączonego gripa w którym jest 1szt. aku mogę zrobić dużo mniej zdjęć niż w przypadku gdy ten sam akumulator jest bezpośrednio w aparacie, bez gripa. Na przykład teraz grip jest podłączony. Bateria na wyświetlaczu pokazuje połowę, po zrobieniu kilku zdjęć aparat się wyłącza (miga pusta bateria). Zdejmuję gripa a baterię wkładam bezpośrednio do aparatu - bateria na wyświetlaczu również na połowie, ale zdjęć mogę robić wiele, aż do całkowitego rozładowania. Co jest grane ? Miał tak ktoś ?
P.S. Może w gripie muszą być 2 aku ? Ale to chyba nie to ...

TomS
28-09-2006, 21:28
Też coś takiego mam. Nawet był już kiedyś o tym temat.
Ja mam zawsze 2 aku w gripie i 3 na zapas jak mi się rozładują.

bogunow
28-09-2006, 21:35
Wcześniej miałem 300D z gripem i tam takich problemów nie było :( Wczoraj miałem nawet takie coś, że aparat się wyłączył na prawie 100% naładowanej baterii. Pomaga wyjęcie i włożenie aku. Nie ma znaczenia w którą kieszeń wkładam.

TomS
28-09-2006, 21:41
Mam to samo ale się już przyzwyczaiłem.

Zielony
28-09-2006, 22:19
Kupiłeś gripa z felernej początkowej serii. Problem znany i opisywany u nas i na forach za granicą. Do jakiegoś czasu je wymieniali (nie wiem czy u nas, ale w USA na pewno) ale teraz już chyba za późno.

tadek
28-09-2006, 22:23
nie wiem jak to jest w 20d ale w moim 350 na jednej nie oryginalnej baterii (1000mAh) zrobilem juz ponad 1000 zdjec
oczywiscie bez wbudowanej lampy-ale 1000 to i tak bardzo duzo

bogunow
28-09-2006, 22:32
Kupiłeś gripa z felernej początkowej serii. Problem znany i opisywany u nas i na forach za granicą. Do jakiegoś czasu je wymieniali (nie wiem czy u nas, ale w USA na pewno) ale teraz już chyba za późno.
Pierwsze słyszę że jest taki problem... :(
Gripa kupiłem w tamtym tygodniu na Allegro.
Gdzie można poczytać o tym problemie ?

towersivy
28-09-2006, 22:42
Ja mam problem tylko z aku AA na 2xBP-511 spokojnie 2tys zdjec

Zielony
28-09-2006, 23:04
Link Canona (http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=PgComSmModDisplayAct&keycode=2112&fcategoryid=215&modelid=10464)

Link CB (http://canon-board.info/showthread.php?t=4346&page=4&highlight=BG-E2)

Jeśli chcesz więcej to musisz poszperać w archiwum forum.
Ten link powyżej to i tak nie ten co miałem na myśli, ale tracę cierpliwość do wyszukiwarki.

Vitez
29-09-2006, 10:56
Ja mam grip z felernej serii a bez problemu dziala z 1 akku :roll: .
Felerna seria bardziej dotyczyla dzialalnosci z BATERIAMI (ten wkladany koszyczek) - ze ledwo kilka zdjec uciagnal.

bogunow
29-09-2006, 11:06
Ja mam grip z felernej serii a bez problemu dziala z 1 akku :roll: .
Felerna seria bardziej dotyczyla dzialalnosci z BATERIAMI (ten wkladany koszyczek) - ze ledwo kilka zdjec uciagnal.
U mnie przy jednej baterii pierwsze wyłączenia zaczynają się po zrobieniu około 100 zdjęć. Aparat pada przeważnie przy zdjęciach seryjnych lub robionych dosyć szybko po sobie. Po włożeniu tej samej baterii bezpośrednio do body wszystko działa bez zarzutu.

Artur Lewandowski
29-09-2006, 12:10
Hmmmm daliście mi trochę do myślenia. W zeszłym tygodniu zakupiłem 30D z gripem. Od samego początku używałem oryginalnego akumulatorka + Gp, który został mi z gripa 300D. Testując ergonomię wraz z kumplem postanowiliśmy zdjąć gripa żeby w końcu zobaczyć jak się go trzyma bez. Przy baterii wsadzonej w body pokazywał mi pełne naładowanie, zarówno na jednej jak i na drugiej. po czym gdy załozyłem gripa i wsadziłem baterie nie byłem w stanie aparatu włączyć :/ Pomogło dopiero naładowanie baterii co jest doś dziwne bo wsadzane z osobna do body działały :/ O co tu biega ??

bogunow
29-09-2006, 14:54
Hmmmm daliście mi trochę do myślenia. .... Pomogło dopiero naładowanie baterii co jest doś dziwne bo wsadzane z osobna do body działały :/ O co tu biega ??
Witamy w klubie :)
Jaki nr seryjny ma Twój grip ?
Pytam się bo wadliwe są z zakresu od 000001 do 096000.

Ted
29-09-2006, 22:56
ja mam z serii 82.... i przez ponad rok nie mialem problemów, a tu dziś na meczu efekt jak wyżej, z tym ze możliwe ze baterie w gripie nie były w pełni naładowane, teraz sie ładują i liczę ze sie to nie powtórzy.

Peri Noid
30-09-2006, 00:09
Aż zrobiłem u siebie test. Mam oryginalny akumulator Canona (1390mAh) i zamiennik z Allegro(1400mAh, został po 300D, więc już może być odrobinę wyeksploatowany). Założony grip. Wskaźnik błyskał, że niby już prawie wyładowane, ale dawało się robić zdjęcia.
Po wyjęciu jednego z akumulatorów aparat stwierdził, że za mało prądu i nie da rady. Odłączyłem gripa, akumulator włożyłem do aparatu - i nagle okazało się, że jest jeszcze trochę prądu, bo wyświetlił jedną kreskę. Założyłem z powrotem grip, włożyłem akumulatory - ale tym razem zamieniłem je miejscami. I tym razem aparat pokazał mi jedną kreskę (a przecież dopiero co mrugał, że już się akumulatory kończą).
Dalsze testy z gripem i jednym akumulatorem:
Canonowski z lewej strony - wskaźnik mruga.
Ten sam z prawej strony - jedna kreska.
Zamiennik z obu stron - mruga.
Canonowski z prawej - jedna kreska, z lewej - jedna kreska (!).
Oba - jedna kreska.
Wniosek - jakoś dziwnie się to zachowuje i mało stabilnie, ale dla działania całego zestawu pomaga zamiana akumulatorów miejscami. Dodatkowo, grip ze względu na swój wewnętrzny opór powoduje zmniejszenie napięcia podawanego z akumulatorów na aparat w stopniu wystarczającym do ogłupienia elektroniki aparatu w pewnych sytuacjach.