PDA

Zobacz pełną wersję : RAW w CS2 - jak ustawić ostrość?

ErnestPierwszy
28-09-2006, 16:32
W okienku detail mam Sharpnes Preview Only.
Czy da się podczas wywoływania podostrzyć? JAK?

Jac
28-09-2006, 16:51
chyba sie nie da, ale mozna ostrzyc po wywolaniu z rawa :mrgreen: ;-)

Janusz Body
28-09-2006, 16:51
W okienku detail mam Sharpnes Preview Only.
Czy da się podczas wywoływania podostrzyć? JAK?

Da się.

W Camera RAW Settings po prawej stronie jest taki mały trójkąt. Kliknąć. Wejść w preferencje. Ustawić wg życzenia.

Ogólnie NIE jest zalecane ostrzenie w ACR - to "zwykły" USM

marekb
28-09-2006, 16:55
to moze ja sie podłącze, mnie w CRW z 300D adobe bridge normalnie widzi ale CR2 z 30D nie otworzy:confused:

Jac
28-09-2006, 16:57
Da się.
:shock: no prosze niewiedzialem

czy sa to ustawienia dla danego zdjecia czy ogolne ustawienie ACR dla wszystkich wolan - bo jesli dla wszytkich to lipa a jesli dla pojedynczego to nawet mi sie podoba ;-), choc ja i tak na koncu obrobki wyostrzam a nie w polowie ;-)

Janusz Body
28-09-2006, 17:04
to moze ja sie podłącze, mnie w CRW z 300D adobe bridge normalnie widzi ale CR2 z 30D nie otworzy:confused:

Upgrade ACR trzeba zrobic ze stron adobe. Konwerterowi brakuje mapy matrycy.

:shock: no prosze niewiedzialem

czy sa to ustawienia dla danego zdjecia czy ogolne ustawienie ACR dla wszystkich wolan - bo jesli dla wszytkich to lipa a jesli dla pojedynczego to nawet mi sie podoba ;-), choc ja i tak na koncu obrobki wyostrzam a nie w polowie ;-)

Jest "ogólne" w sensie jesli włączone w preferencjach to dotyczy wszystkich zdjęc. I szczegółowe tj. ILE ma byc ostrzone jest zapamietywane dla kazdego zdjecia osobno w pliku .xmp

ErnestPierwszy
28-09-2006, 17:17
Da się.

W Camera RAW Settings po prawej stronie jest taki mały trójkąt. Kliknąć. Wejść w preferencje. Ustawić wg życzenia.

Ogólnie NIE jest zalecane ostrzenie w ACR - to "zwykły" USM

O!!!
Dzięki!:)

marekb
28-09-2006, 17:44
Upgrade ACR trzeba zrobic ze stron adobe. Konwerterowi brakuje mapy matrycy. :p dzieki

mmsza
28-09-2006, 17:49
wersja 3.4