PDA

Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie zdjęć



Kubaman
04-12-2004, 23:19
Witam,
pytanie następujące - na ile waszym zdaniem "przydatna" jest opcja wyostrzania w PS, ew. innym sofcie? Nie chcę mówić, że dla mnie nie, ale jeśli mam być szczery, to poza pewnymi korzystnymi warunkami osiągnięcie wyraźnej poprawy ostrości w ten sposób jest trudne, bądź niemożliwe bez zniszczenia zdjęcia artefaktami tej operacji.

Proszę o opinie, i ewentualne podpowiedzi.

Wszystkie zdjęcia robię na "parameter 2", obrabiam w DDP, a następnie w PS E2. USM jako ostatnia operacja (zazwyczaj coś koło 80, 2, 1)

pozdrawiam

maku
04-12-2004, 23:37
Gdzieś w jakichś materiałach Canona trafiłem na propozycję 300/0,3/0 jako takie podstawowe ustawienie niwelujące działanie filtra dolnoprzepustowego.

Jest też jakiś program (DXO chyba) który wyostrza zdjęcia nie powodując powstawania artefaktów. Bierze on pod uwagę konkretny aparat/matrycę i obiektyw. Koryguje też kolorystykę i zniekształcenia.

Przemek Białek
05-12-2004, 00:50
podstawowa rzecz zmniejszajaca ilosc artefaktow przy wyostrzaniu jest wyostrzanie w trybie LAB w kanale jasnosci LUMINOSITY co nie bedzie wplywac negatywnie na informacje o kolorach i w taki oto sposob artefakty nam sie nie ujawnia!

DoMiNiQuE
05-12-2004, 14:28
Gdzieś w jakichś materiałach Canona trafiłem na propozycję 300/0,3/0 jako takie podstawowe ustawienie niwelujące działanie filtra dolnoprzepustowego.


dokladnie, nawet nie raz lepiej jest zmniejszyc Radius na 0,2.

Kubaman
15-12-2004, 16:01
na stronie Luminous Landscape proponują bardziej radykalne 130;1;1,5
jestem jednak załamany - jakakolwiek obróbka w PS, a zwłaszcza wysotrzanie (nawet w lab na jasności) wpływa katastrofalnie na moje zdjęcia.


Mam wrażenie, że wszystkie super możliwości trybu RAW zostają później zniszczone przez obróbkę w PS. Pewnie tylko nie umiem, ale nawet nie robiąc wiele, wychodzi kaszanka.

Tak samo jest przy pomniejszaniu zdjęć, na moim 19 calowym monitorze wyglądają zupełnie do du..y. No a 2,5 MB nie moge wrzucic na sieć :(

DoMiNiQuE
15-12-2004, 16:19
Pamietaj - czym mniejszy radius tym mniejsza strata jakosci ...nie raz lepiej zrobic minimalne wyostrzenie i np kilkakrotnie powtorzyc

Jesli chodzi o zmieniszanie rozdzielczosci fotek do rozmiarow webowych to zwroc uwage aby mialy 72dpi (standardowo jpg z aparatu ma 180dpi) lub uzyj opcji Save for Web i tam dopasuj sobie kompresje zdjecia

Vitez
16-12-2004, 07:59
]
Jesli chodzi o zmieniszanie rozdzielczosci fotek do rozmiarow webowych to zwroc uwage aby mialy 72dpi (standardowo jpg z aparatu ma 180dpi)

Bzdurka... dpi swiadczy tylko o fizycznym rozmiarze odbitki z danego pliku. Owszem monitor wyswietla tylko 72 dpi, ale fotka moze sobie miec tych dpi ustawionych ile chcesz niezaleznie czy dla web - na jakosc wyswietlania nie bedzie mialo wplywu. Na dpi musisz zwrocic uwage tylko przy przeliczaniu jakie wymiary powinna miec fotka gdy przygotowujesz ja do odbitki. Gdy przygotowujesz ja do pokazania w necie wystarczy ustawic tylko wymiary w pikselach - dpi niewazne :P .

A dopasowac kompresje mozesz w kazdym trybie zapisywania w PS (przynajmniej u mnie :P ), chyba ze juz raz otwierales i zapisywales ta fotke w tym PS wtedy w Save nie a w Save as tak.

[ Dodano: Czw Gru 16, 2004 8:03 am ]


jestem jednak załamany - jakakolwiek obróbka w PS, a zwłaszcza wysotrzanie (nawet w lab na jasności) wpływa katastrofalnie na moje zdjęcia.


1. Albo twoje zdjecia nie ptorzebuja obrobki i dlatego kazda obrobka je psuje (bardzo watpliwe)

2. Albo jestes nadwrazliwy na zmiany w zdjeciu wywolane przez obrobke czyli ze poprawa wydaje ci sie pogorszeniem tak jestes przyzwyczajony do kiepskich zdjec ;) )

3. Albo probujesz obrabiac tak kiepskie zdjecia ze zadna obrobka im nie pomoze i powinienes je raczej skasowac

4. Albo musisz uczyc sie dalej jak poprawnie obrabiac :roll:

DoMiNiQuE
16-12-2004, 09:59
]
Jesli chodzi o zmieniszanie rozdzielczosci fotek do rozmiarow webowych to zwroc uwage aby mialy 72dpi (standardowo jpg z aparatu ma 180dpi)

Owszem monitor wyswietla tylko 72 dpi, ale fotka moze sobie miec tych dpi ustawionych ile chcesz niezaleznie czy dla web - na jakosc wyswietlania nie bedzie mialo wplywu.

Bzdurka... dpi swiadczy tylko o fizycznym rozmiarze odbitki z danego pliku. Owszem monitor wyswietla tylko 72 dpi, ale fotka moze sobie miec tych dpi ustawionych ile chcesz niezaleznie czy dla web - na jakosc wyswietlania nie bedzie mialo wplywu. Na dpi musisz zwrocic uwage tylko przy przeliczaniu jakie wymiary powinna miec fotka gdy przygotowujesz ja do odbitki. Gdy przygotowujesz ja do pokazania w necie wystarczy ustawic tylko wymiary w pikselach - dpi niewazne :P .

IMO wystawianie fotek w necie o rozdzielczosci wiekszej/innej niz 72dpi to jest zwykle niechlujstwo i lenistwo. to samo tyczy sie grafiki webowej. obowiazuja pewne zasady, ale ty oczywiscie Vitez bedziesz trzymal sie wlasnych.


A dopasowac kompresje mozesz w kazdym trybie zapisywania w PS (przynajmniej u mnie Razz ), chyba ze juz raz otwierales i zapisywales ta fotke w tym PS wtedy w Save nie a w Save as tak.

najwidoczniej jeszcze nie odkryles dobrodziejstw wyplywajacych z funkcji ALT+CRTL+SHIFT+S (Save for web) a szkoda bo warto. masz tutaj pelna kontrole nad wszystkimi opcjami zwiazanymi z zapisem do danego formatu pliku. polecam

Vitez
16-12-2004, 11:44
]

IMO wystawianie fotek w necie o rozdzielczosci wiekszej/innej niz 72dpi to jest zwykle niechlujstwo i lenistwo. to samo tyczy sie grafiki webowej. obowiazuja pewne zasady, ale ty oczywiscie Vitez bedziesz trzymal sie wlasnych.

Ze niby 72 dpi to zasada? To wlasnie jest bzdura. To tylko teoria - monitor tyle wyswietla i juz. A to czy zdjecie ma 72 czy wiecej - tego nijak nie widac przy otwieraniu fotek na stronie internetwoej. Dopiero po ich sciagnieciu i otwarciu jakims bardziej specjalistycznym softem niz przegladarka internetowa mozesz sobie sprawdzic ile dpi ma zapisane ta fotka - a skoro w przegladarce nie widac to po co?
Tak - do dpi sa zasady - ale wlasnie tylko dotyczace FIZYCZNEJ wielkosci odbitk/wydruku z pliku graficznego. Do internetu - 72dpi jest sugerowane, ale tylko na zasadzie "jesli tyle masz to nie zwiekszja bo nie trzeba wiecej" a nie "musisz zmienic z ponad 72 na 72 no bo taaak" :P

McKane
16-12-2004, 13:48
]

IMO wystawianie fotek w necie o rozdzielczosci wiekszej/innej niz 72dpi to jest zwykle niechlujstwo i lenistwo. to samo tyczy sie grafiki webowej. obowiazuja pewne zasady, ale ty oczywiscie Vitez bedziesz trzymal sie wlasnych.



Chyba jednak w tym wypadku nie masz racji. Ilosc dpi dla stron www nie ma zadnego znaczenia ma to wylacznie znaczenie przy wydrukach badz wywolywaniu odbitek w labach. Zeby nie byc goloslownym podam przyklad. Fotka ktora wrzucilem do watku o plecakach ma 300 dpi http://www.inari.neostrada.pl/dol.jpg. Daje to zdjecie o wymiarach 1434x1000 pikseli. Po zmniejszeniu jej do sugerowanych przez Ciebie dla stron www 72 dpi jej wymiar spadlby do 344x240 pikseli i mialbys miniaturke zamiast pelnoekranowego zdjecia. Oczywiscie wymiar do wydruku nie zmniejszylby sie w ogole, ale kogo to obchodzi w necie, skoro strony konstruuje sie nie w oparciu o cm czy cale, a o piksele i procenty.

Tomasz Golinski
16-12-2004, 14:28
Przecież ta dyskusjha jest bez sensu! Plik nie ma DPI! Może mieć tylko jako metadata zapisane z myślą o jakim dpi jest przygotowany, lub jak był zeskanowany. Przeglądarki na to leją. Co więcej każdy monitor ma inne dpi, np. 15'' w rozdz. 1024x768 ma 91dpi.

McKane
16-12-2004, 15:11
Myslalem ze nikt nie bedzie chcial sie wdawac w szczegoly ale zapomnialem o Tobie :) Ja odpowiadajac zalozylem ze chlopaki piszac dpi maja na mysli pixels per inch bo tylko takie wyjasnienie nadawalo sens calej dyskusji.

Tomasz Golinski
16-12-2004, 15:17
Ja też pisałem dpi w sensi ppi bo rozróżnienie IMHO jest trochę bez sensu. Ale taka interpretacja tez nie ma sensu. Skąd to magiczne 72dpi??

McKane
16-12-2004, 16:25
Te 72dpi nie sa takie magiczne aczkolwiek nie jest to wartosc ktorej nalezy sie trzymac slepo. Sprawa wyglada tak ze za czasow monitorow 14" wyliczono ze przy rozdzielczosci 800x600 monitor jest w stanie wyswietlic okolo 72dpi. 800x600 jak pewnie dobrze pamietasz bylo wartoscia graniczna dla tego typu monitorow. Dalo sie oczywiscie na niektorych przeforsowac wyzsza rozdzielczosc ale kosztem utraty ostrosci gdyz przekraczalo to po prostu fizyczne mozliwosci monitora. I ta wartosc mniej wiecej przeklada sie na nowsze monitory o ile oczywiscie stosujemy sie do zalecen dotyczacych optymalnej rozdzielczosci. Dla przykladu moj Compaq P1220 (22") przy rozdzielczosci 1280x1024 wyciaga 74 dpi co jest wartoscia bardzo zblizona do tej magicznej liczby 72. Oczywiscie tak dobrej jakosci monitor nie ma problemow z praca przy rozdzielczosci 1600x1200 co daje zdecydowanie wyzsze wskazniki dpi.

Podsumowujac sprawe mozna powiedziec ze te 72 dpi sa wartoscia bardzo umowna i nie do konca majaca cokolwiek wspolnego z rzeczywistoscia. Mozna ja stosowac korzystajac jedynie z optymalnych ustawien rozdzielczosci dla odpowiedniej przekatnej monitora. Warto zauwazyc chociazby ze te 72 dpi mozna sobie o kant tylka potluc majac monitor 15" :) Bo 800x600 daje kolo 65 dpi a 1024x768 sporo ponad 80.

Tyle ode mnie :)

Tomasz Golinski
16-12-2004, 16:35
Właśnie. Czyli
1. 72dpi jest umowne i nic nie oznacza.
2. jakby oznaczało to i tak nie ma nic do rzeczy.

:wink:

McKane
16-12-2004, 16:50
Właśnie. Czyli
1. 72dpi jest umowne i nic nie oznacza.
2. jakby oznaczało to i tak nie ma nic do rzeczy.

:wink:

Z jedym ale ... szacunkowe 72 dpi monitora daje pojecie o tym gdzie znajduje sie on w szeregu urzadzen "wywolujacych". Bo czestym bledem osob drukujacych zdjecia (drukarka/lab - chociaz w labie najczesciej przygotowuja wstepnie przed zrobieniem odbitek/inne urzadzenia) jest wlasnie nieznajomosc tej wartosci. Wielu osobom sie wydaje ze jak ladnie wyglada na monitorze to rownie ladnie wyjdzie po wydruku a przy wiekszych odbitkach niestety tak nie jest. Druga sprawa jest zwiazana z konstruowaniem fontow ale to nie moja dzialka wiec nie bede sie tutaj wypowiadal.

Tomasz Golinski
16-12-2004, 16:54
Racja. Ja mówiłem tylko o tej dyskusji, która miała tu miejsce.

DoMiNiQuE
16-12-2004, 19:30
no fajnie posypalo sie teoria, duzo wyjasniliscie ...ale zastanawiam sie dlaczego wiekszosc waszych fotek/avatarow jest w 72 dpi? czyzby jakas magiczna liczba? :wink:

Tomasz Golinski
16-12-2004, 19:44
nasze avatary sa w 80x80. nie sa w dpi. to pojecie nie ma sensu w odniesieniu do pliku! plik nie ma cali!
Jesli u ciebie to wyglada na 72dpi, znaczy, ze masz monitor tak ustawiony jak pisal McKane.

muflon
16-12-2004, 19:51
No, chyba że pojawi sie przeglądarka, która nie bedzie wyświetlać obrazków 1:1, lub skalując na podstawie informacji z tagu HTML, ale będzie wyciągała DPI z JPEGa i odpowiednio skalowała obrazek :-) Nie wiem po co, ale da się zrobić :)

Vitez
21-12-2004, 02:02
]ale zastanawiam sie dlaczego wiekszosc waszych fotek/avatarow jest w 72 dpi? czyzby jakas magiczna liczba? :wink:

Zeby to sprawdzic musiales sciagnac zdjecie, otworzyc je w programie ktory wyswietla ilosc dpi i odczytac ta wartosc dopisana do pliku.
Powiedz... ile przegladarek WWW ma wbudowana taka funkcje? :twisted:

DoMiNiQuE
21-12-2004, 09:45
]ale zastanawiam sie dlaczego wiekszosc waszych fotek/avatarow jest w 72 dpi? czyzby jakas magiczna liczba? :wink:


Zeby to sprawdzic musiales sciagnac zdjecie, otworzyc je w programie ktory wyswietla ilosc dpi i odczytac ta wartosc dopisana do pliku.
Powiedz... ile przegladarek WWW ma wbudowana taka funkcje? :twisted:

niestety moj firefox tego nie potrafi ...ale tak napisales jak by sprawdzenie ilosci dpi bylo jakims problemem :roll: ja tam sie nie bede upieral i nikogo przekonywal do magicznej liczby 72dpi (choc z tego co widze to sami ja uzywacie)

taki maly przyklad przygotowania zdjec do publikacji na www http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html nie wiem skad autor tego art. wytrzasnal to 72 dpi ale sami widzice, ze cos w tym jest...

Tomasz Golinski
21-12-2004, 12:34
[DoMiNiQuE], Vitez, awatary NIE SĄ w 72 dpi! Bo to nie ma sensu. Również nie ma sensu dyskutować ile kilogramów ma mój awatar.

DoMiNiQuE
21-12-2004, 12:45
wiem Tomku (juz teraz) ale nie mozna zapomniec, ze taki parametr jednak istnieje i dlatego zaczalem sie zastanawiac nad ta "sweta" liczba 72 ...ale to w sumie nie ma wiekszego znaczenia - tak jak mowisz. proponuje koniec tematu - porozmawiajmy o wyostrzaniu ;-)

Tomasz Golinski
21-12-2004, 12:46
Parametr istnieje, ale tylko po to, żeby móc przekonać się jaki +/- rozmiar będzie miało zdjęcie na monitorze.

easyrider
21-12-2004, 13:02
]
taki maly przyklad przygotowania zdjec do publikacji na www http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html nie wiem skad autor tego art. wytrzasnal to 72 dpi ale sami widzice, ze cos w tym jest...
A zauważył ktoś że owe DPI ustawia się w ramce "Print Size" ?
Od kiedy to monitory drukują zdjęcia? Bo mój uparł się i nie chce...

Taaa... coś w tym jest... głupota w tym jest...

(jak w całym artykule pod podanym linkiem - np. najpierw niszczy kolory Levels'ami,
a potem stara się to naprawić Krzywymi - co nie bardzo mu wychodzi...)

McKane
21-12-2004, 13:29
]
taki maly przyklad przygotowania zdjec do publikacji na www http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html nie wiem skad autor tego art. wytrzasnal to 72 dpi ale sami widzice, ze cos w tym jest...
A zauważył ktoś że owe DPI ustawia się w ramce "Print Size" ?
Od kiedy to monitory drukują zdjęcia? Bo mój uparł się i nie chce...


Tu akurat nie do konca masz racje. Tak jak wyzej pisalem dpi mozna odniesc z takim samym sukcesem do monitora jak do drukarki. Obydwa urzadzenia zajmuja sie "wywolywaniem" zdjec tyle ze na innym medium.

A zauwazyles ze dpi ustawia sie nie tylko w ramce print size (cokolwiek by to znaczylo ... zgaduje ze mowisz o wlasciwosciach wydruku drukarki)? W image size takze mozesz sie pobawic ta wartoscia.

I tak jeszcze na koniec apropos tych nieszczesnych avatarow i obserwacji [DoMiNiQuE] ... abstrachujac od faktu ze w przypadku plikow uzywanie dpi nie ma zadnego sensu wlaczcie sobie photoshopa i wybierzcie opcje file->new. Jaka wartosc wpisana jest standardowo w okieku "resolution" ? I to jest po czesci odpowiedz na pytanie "Dlaczego 72 a nie inna wartosc w grafikach na www".

DoMiNiQuE
21-12-2004, 14:01
I tak jeszcze na koniec apropos tych nieszczesnych avatarow i obserwacji [DoMiNiQuE] ... abstrachujac od faktu ze w przypadku plikow uzywanie dpi nie ma zadnego sensu wlaczcie sobie photoshopa i wybierzcie opcje file->new. Jaka wartosc wpisana jest standardowo w okieku "resolution" ? I to jest po czesci odpowiedz na pytanie "Dlaczego 72 a nie inna wartosc w grafikach na www".

i to jest konkretna odpowiedz :)

easyrider
21-12-2004, 14:22
A zauwazyles ze dpi ustawia sie nie tylko w ramce print size (cokolwiek by to znaczylo ... zgaduje ze mowisz o wlasciwosciach wydruku drukarki)? W image size takze mozesz sie pobawic ta wartoscia.

Miałem na myśli właśnie "Image Size", konkretnie w przytoczonym linku http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html
Ciekawe - tam gość używa Makintocha - Print Size na PC nazywa się Dokument Size...


]

I tak jeszcze na koniec apropos tych nieszczesnych avatarow i obserwacji [DoMiNiQuE] ... abstrachujac od faktu ze w przypadku plikow uzywanie dpi nie ma zadnego sensu wlaczcie sobie photoshopa i wybierzcie opcje file->new. Jaka wartosc wpisana jest standardowo w okieku "resolution" ? I to jest po czesci odpowiedz na pytanie "Dlaczego 72 a nie inna wartosc w grafikach na www".

i to jest konkretna odpowiedz :)

I to nie jest żadna odpowiedź... jest tam wpisane tyle ile sami wcześniej wpiszemy...
U mnie było 300, wpisałem 80 (bo tyle ma mój monitor) i teraz każdy nowy dokument ma 80 DPI...

McKane
21-12-2004, 14:53
I to nie jest żadna odpowiedź... jest tam wpisane tyle ile sami wcześniej wpiszemy...
U mnie było 300, wpisałem 80 (bo tyle ma mój monitor) i teraz każdy nowy dokument ma 80 DPI...

A myslisz ze ile osob przygotowujac grafike na www zmienia ten parametr ? Poza tym napisalem ze jest to "po czesci" odpowiedz na pytanie.

Swoja droga nie za bardzo rozumiem w jakim kierunku zmierza prowadzona przez Ciebie polemika. Jesli zmierza do krytyki technik pracy z PS'em pokazanych na cytowanej powyzej stronie www to wez pod uwage ze jakby nie bylo autor artykulu uzyskal efekt conajmniej zadowalajacy. Nie napisal tez nigdzie ze to jest jedyna najsluszniejsza metoda. Jesli stworzyles lepszy poradnik podziel sie nim z nami ... napewno ktos skorzysta. Krytykowac potrafi kazdy.
Jesli natomiast Twoje wywody maja nam cos udowodnic w kwestii zastosowania dpi w zyciu codziennym to mysle ze wszystko zostalo juz napisane.

kavoo
24-02-2005, 14:13
Trafilem tutaj po linku, ktory w innym topicu podal McKane... i pozwole sobie na wtracenie 3 groszy ;-)


Co więcej każdy monitor ma inne dpi, np. 15'' w rozdz. 1024x768 ma 91dpi.
Mylisz sie w tym stwierdzeniu :-) Jesli juz na sile chcesz podawac rozdzielczosc monitora w dpi, to rozdzielczosc danego monitora jest stala bez wzgledu na to, co wyswietla. Np. jesli monitor ma plamke 0,20mm, to jego rozdzielczosc, jak latwo policzyc, wynosi 127dpi. I bez wzgledu na to, czy ma przekatna 15 czy 24 cale, czy bedzie na nim wyswietlany obraz 640x480 czy 1600x1200, monitor ten zawsze bedzie mial rozdzielczosc 127dpi :-)

Ty piszesz o rozdzielczosci obrazu, jaki jest na monitorze wyswietlany - w tym przypadku masz racje, ilosc dpi w tej sytuacji zalezy nie tylko od rozdzielczosci, a rowniez od przekatnej monitora.

Tomasz Golinski
24-02-2005, 15:20
kavoo, całkowita racja. Przypomniał mi się cytat z Futuramy: "You're technically correct. Best kind of correct" ;)

kavoo
24-02-2005, 15:38
Przypomniał mi się cytat z Futuramy: "You're technically correct. Best kind of correct" ;)
Dobre, nie slyszalem :lol: :D

SpydeRR
07-03-2005, 12:10
Troche sie wylamujac i odpowiadajac na pierwszy pytanie.. :)
Ja uzywam szopa plugin o nazwie Noise Ninja (badz na odwrot :))
Tez mozesz sobie dokladnie wybrac jaki masz aparat i na jakiej czulosci robiles, badz dostosowac ustawienia do konkretnego zdjecia...
Efekty super i co najwazniejsze podstawowa jego funkcja jest odszumianie a dopiero pozniej wyostrzanie.... jedno i drugie robi super...
Nie rozmywa nie psuje... raczej wtapia szumy/ziarno w zdjecie...
polecam!! 8)