PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze lamp blyskowych

corass
27-09-2006, 19:01
Witam,
jestem nowy, przeszukalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania:

planuje zakup tego
http://allegro.pl/item127723609_wyzwalacz_radiowy_lamp_blyskowych_1k anal_3miasto.html

tylko 4 kanalowej wersji.

-jak to sie ma z 10D?
-czy faktycznie dziala na tych 20 metrach?
-jak wyglada sprawa z synchro przy 1/250?
-czy ogolnie sa warte polecenia? wiem ze np na ebay sa super pocket wizardy za 200-300 zielonych wiec zdaje sobie sprawe ze sa lepsze radia od tych co chce kupic:)

Mutt
27-09-2006, 19:46
coś niedokładnie suzkałes bo był taki temat.

tutaj cos co napewno Ci si przyda. mi pomogło

radio slave (http://canon-board.info/showpost.php?p=179125&postcount=2)

KuchateK
27-09-2006, 20:37
Caly watek lepszy, choc w sumie nie bardzo na temat ;)
http://canon-board.info/showthread.php?p=179125#post179125

Natomiast co do pytan:

- Dziala z kazda puszka wyposazona w goraca stopke, z 10D tez.

- Faktycznie dziala. Nawet na nieco wieksza odleglosc ze sciana po drodze (amerykanska kartonowo gipsowa :D). Wada tych wyzwalaczy jest taka, ze nawet z malej odleglosci na pozornie dobrych bateriach "wypadaja" blyski. Czyli czasem lubi sobie nie blysnac. Nie maja na to wplywu odleglosci, za to baterie znaczny. Zwlaszcza ta 12V w nadajniku.

- Z moimi, 4 kanaly, identyczna budowa (widac na fotach) synchro 1/250 jest nieosiagalne, czesc klatki zaciemniona. 1/200 dziala wysmienicie.

- Jedyna prawdziwa wada to to wypadanie. Liczac jednak ze sa warte 10x mniej od pocketow i ze na dobrych bateriach to wypadanie nie jest tak bolesne warto. Ciekawe jak z wypadaniem w pocketach...

Choc tak naprawde gdybym mial wybierac pomiedzy wyzwalaczem a przewodem synchro hamy "ze sprezynka" to jednak bym sie mocno zastanawial czy jest sens brac te wyzwalacze. Komfortu znacznie to nie poprawia w normalnych warunkach studyjnych (pomijam okazje, gdzie nie ma mozliwosci ciagnac przewodu). A nawet jesli jest wygodniej to niestety kosztem niezawodnosci.

corass
27-09-2006, 23:54
To co podlinkowaliscie to widzialem ale jakos nie dokonca tam byly info ktore uzystaklem tutaj od KuchatK'a.
Bo ja to troche do innego zastosowanie potrzebuje - nie do studio - tylko na zewnatrz. chce to zastosowac do fotografi sportow extremalnych, dokladniej do deskorolki.

Z kablem 10m troche jestem mimo wszystko ograniczony bo trzeba uwazac zeby nie pociagnac za mocno kabla przy przemieszczaniu sie i zmianie kadru. dodatkowo uzywam fotoceli ktora w sloneczne dni (oraz w gdy jest stosunkowo jasno), jak powrzechnie wiadomo, sie nie sprawdza. Wiec zakup radio jest dla mnie jak najbardziej wskazany.

Co do pocketow to ostatnio rozmawialem z wlasicielem takich za 300 zielonych i mowi ze rewelacja i sa warte cene i nigdy sie na nich nie zawiodl. No niestety nie kazdego stac na to.

W kazdym razie dziekuje za informacje. Napewno sie przydadza :)

KuchateK
28-09-2006, 22:58
Bylo od razu pisac ze deskorolka :)

Jak nie chcesz pchac sie teraz w wizardy jakies to kup te i zaraz po zakupie wymien oryginalne baterie 23A w nadajniku na jakies przyzwoite duracell'e. Do odbiornika tak samo zainstaluj jakies dobre paluszki. Po wymianie jest wyraznie odczuwalna poprawa niezawodnosci. Fabryczna bateria to mozna sobie najwyzej porzucac :)

Duty
28-09-2006, 23:12
Po wymianie jest wyraznie odczuwalna poprawa niezawodnosci. Fabryczna bateria to mozna sobie najwyzej porzucac :)

Coś mi się widzi. ze to nie wina samej baterii. Używam 2 takich wyzwalaczy - każdy z innego źródła zakupiony (Elfo i FunSports) - obu się zdarza nie błysnąć jakieś 5x na 100 wyzwoleń. FunSports wymieniło mi na nowy egzemplarz - ale dalej tak samo się zachowuje.
Coś mówili o odległości i przeszkodach - ale ten problem nie wchodzi w gre - czasem nie wyzwala z 1m - a jak naciskam przycisk testowy - działa zawsze.
Chyba ten typ tak ma. Pocket wizard mimo, że podobnie plastikowy - działa niezawodnie - takie sa opinie znajomych.

KuchateK
28-09-2006, 23:21
Napewno nie samej. Po wymianie nadal nie wyzwala idealnie za kazdym razem. Ale na oryginalnej baterii nie wyzwalal mi 4-5x tyle i nawet przy naciskaniu test'u pozostawal gluchy.

Natomiast pomijajac kiepskie baterie, to odleglosc rzeczywiscie nie ma tu znaczenia. Powiedzial bym raczej, ze nadajnik jest nieco za wolny i impuls z aparatu jest dla niego za krotki, wiec nie za kazdym razem go "lapie". Test mi tak samo dobrze dziala.

Ale liczac ze sa taniej 10x jak pockety nie ma dla amatora tragedii jak czasem nie blysnie ;)

corass
28-09-2006, 23:40
Bylo od razu pisac ze deskorolka :)

Jak nie chcesz pchac sie teraz w wizardy jakies to kup te i zaraz po zakupie wymien oryginalne baterie 23A w nadajniku na jakies przyzwoite duracell'e. Do odbiornika tak samo zainstaluj jakies dobre paluszki. Po wymianie jest wyraznie odczuwalna poprawa niezawodnosci. Fabryczna bateria to mozna sobie najwyzej porzucac :)

A co temat deskorolka itd Tobie znany??:-)

Co do baterii to dla mnie super sprawa za super zolte super tanie super fajne bateryjki z IKEA. Sa to chyba jakies Philips albo cos w takiego tylko pod marka Ikea. Uzywam ich do lamp i przelicznik ilosc blyskow/cena super jak dla mnie.

Po zakupie bede musial przetestowac czy beda dobrze dzialac w nadajniku, jak nie to sie w duracele zainwestuje. W kazdym razie na pocket wizardy nie stac mnie narazie bo jeszcze kilka wydatkow (obiektyw ze stalym swiatlem, 1x flash, 2x statyw, polar, czyszczenie szkla do kamery..)

maxbmx
29-09-2006, 00:51
uzywam wyzwalacza z funsports, dorobiłem dłuzszą antenkę w nadajniku (umieszcze foto) i teraz działa na luzie 60m (wiecej nie probowałem wiec całkiem mozliwe ze znacznie wiecej). Kiedys i tak pewnie przejde na pocket wizzard - ale to bardziej z tego powodu ze na zawodach poprostu wyzwalacze z funsportu wariują - sa zakłucane.

Z tego co rozmawiałem z "najwiekszym" fotografem deskorolkowym w polsce to do pro zastosowan w gre wchodza tylko pocket wizardy i quantumy.

KuchateK
29-09-2006, 03:10
A co temat deskorolka itd Tobie znany??:-)
Jest was tu paru na forum fotografujacych takie sporty, wiec sie juz nieco poznalem :mrgreen:

Po zakupie bede musial przetestowac czy beda dobrze dzialac w nadajniku
Te z ikei co najwyzej do odbiornikow. One wymagaja 2 "paluszkow" AA.

Nadajnik natomiast dziala na "specjalna" baterie 23A. Wielkosciowo ma nieco ponad polowe paluszka AAA, jej napiecie to 12V.

Do lamp to polecal bym raczej inwestycje w ladowarke i akumulatory. Przy wiekszych ilosciach blyskow z duza moca jak u was wyjdzie bardzo szybko ekonomiczna przewaga tego rozwiazania.

corass
29-09-2006, 08:54
uzywam wyzwalacza z funsports, dorobiłem dłuzszą antenkę w nadajniku (umieszcze foto) i teraz działa na luzie 60m (wiecej nie probowałem wiec całkiem mozliwe ze znacznie wiecej). Kiedys i tak pewnie przejde na pocket wizzard - ale to bardziej z tego powodu ze na zawodach poprostu wyzwalacze z funsportu wariują - sa zakłucane.

antenke chetnie zobacze

Z tego co rozmawiałem z "najwiekszym" fotografem deskorolkowym w polsce to do pro zastosowan w gre wchodza tylko pocket wizardy i quantumy.

czyli mowisz o Rafale Wielgusie? no wiesz Rafal to ma wogule pro sprzet, ale on to inna liga:)

ps
czemu nie moge robic szybkiego cytowania? zaznaczam tekst, klikam na cudzyslow i na dole w okienku odp nie pokazuje sie text ;/ dziwne :neutral:

mganko
29-09-2006, 09:08
Ja kupiłem 4 kanałowy bateryjny wyzwalacz na allegro. Na początku miałem problemy, nie było synchronizacji przy 1/200. Po rozebraniu odbiornika okazało sie że jedna z nóżek na płytce nie była w ogóle zalutowana. Przylutowałem i działa wyśmienicie, błyski mi nie wypadają, synchronizacja działa nawet na 1/250.

Co do baterii, to jak się wyczerpują w odbiorniku, rzeczywiście zaciemnia część klatki, ale wystarczy je wymienić na nowe i jest super

corass
29-09-2006, 10:39
O a to ciekawe:) to trzeba moze z tuningowac radia;) dzieki za rade, jezeli nie bedzie strzelac to lutownica w ruch pojdzie :-)

Mutt
29-09-2006, 11:32
coras ja używam radio slave tez przy deskorolce. i efekty (www.mutt.fotolog.pl)wychądzą naprade przywoite

corass
29-09-2006, 14:11
Ja wiem ze radio sie uzywa przy desce, bo wygodniej jest. chodzilo mi o to jak te radia same w sobie funkcjonuja ;)

maxbmx
29-09-2006, 14:16
nie bardzo rozumiem? chodzi Ci o to jak to działa technicznie? pytaj elektronika

corass
30-09-2006, 16:25
ja wiem jak funkcjonuja w sensie stricto :) mi chodzilo ze gubia blyski itd itp :)

maxbmx
30-09-2006, 20:12
u mnie wszystko gra :) szczegolnie po załozeniu antenki hiehie

KuchateK
30-09-2006, 20:56
Dawaj fotki tego moda.

maxbmx
01-10-2006, 02:18
jutro wrzuce :) sorry mam lenia

corass
01-10-2006, 23:27
na kanapie siedzi len... :P

maxbmx
01-10-2006, 23:34
faaak robiłem dzisiaj foty i zapomniałem zrobic fotki wyzwalaczaaaa.... fak!
najepesze jest to ze zamiast pisac ten post mogłbym juz zrobic z dwie takie fotki... o rany ale len...

emil
03-10-2006, 16:38
Witam,
jestem nowy, przeszukalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania:

planuje zakup tego
http://allegro.pl/item127723609_wyzwalacz_radiowy_lamp_blyskowych_1k anal_3miasto.html

tylko 4 kanalowej wersji.

-jak to sie ma z 10D?
-czy faktycznie dziala na tych 20 metrach?
-jak wyglada sprawa z synchro przy 1/250?
-czy ogolnie sa warte polecenia? wiem ze np na ebay sa super pocket wizardy za 200-300 zielonych wiec zdaje sobie sprawe ze sa lepsze radia od tych co chce kupic:)

Witam.

Używam lamp i takie coś przydałoby nam się bardzo ale - Czy wogóle jest możliwość podłączenia tego razem z lampą w stopce.Czy jest coś takiego jak rozgałężnik do stopki???
Lamp używam przy doświetlaniu np. dużej sali- odbijam światło od sufitu ale potrzebuję również doświetlania pierwszego planu do czego teraz używam lampy która również wyzwala te pozostałe.Radio baarrrdzooo by się przydało ale jak podłączyć razem z lampą (580EX)?????
Może ktoś ma pomysł?

corass
03-10-2006, 19:35
http://canon-board.info/showthread.php?t=11703
tu masz przykladowy sposob podlaczenia. Ja swojego czasu tez rozmyslalem jak to wszystko ze soba polaczyc i wymyslilem cos takiego:

-kupujesz kostke hamy z kabelkiem pc:
http://www.allegro.pl/item129251681__hama_kostka_do_lampy_blyskowej.html

-do tego kupujesz zenska koncowke mini-jacka

odcinasz koncowke w kostce i wlotuwujesz koncowke minijacka i po sprawie.
jest jeszcze jedna opcja dzieki ktorej zachowujesz kostke w calosci, trzeba kupic odpowiedni kabel z pc-mini-jack i kupujesz wtedy przedluzke zenski-zenski mini jack. tylko jest to troche drozsza inwestycja. nie duzo ale zawsze.

emil
04-10-2006, 11:24
Dzięki wielkie!
Ale mam jeszcze jedno pytanko-
Jak mam podłączone radio do lamp czy wtedy one reagują na błysk z innych aparatów???

maxbmx
04-10-2006, 16:23
te tanie chinskie to sie zakłucaja... wiec nie bardzo nadaja sie np na zawody.
pocket wizzard czy quantum sie nie zakłucaja i nie sa zakłucane innymi silnymi zrodłami fal radiowych, ale kosztujaaaaa.
pozdr
M

KuchateK
04-10-2006, 19:59
Mialy byc fotki ;)

maxbmx
04-10-2006, 21:12
Przesyłam obiecane fotki - sorry za jakosc ale forum umozliwia wrzucanie tylko takich fotek.
Na koncu anteny zrobione jest oczko (nie widoczne na fotce - pod plytką) tak ze antena jest przykrecona srubką a nie tylko przylutowana do płytki.

Polecam zasięg i skuteczność bardzo wzrosły.

pozdr
M

corass
04-10-2006, 23:06
z racji tego ze jeszcze ow radia nie mam, powiedz mi z czego ta antenka, skad wiedziales ze tam trzeba ja przylutowac i w jaki sposob przykrecona?

maxbmx
04-10-2006, 23:12
Ja tego nie robiłem tylko moj brat ktory sie na wszystkim zna hehe i miedzy innymi na elektronice tez.
Antenka z jakiegos starego zdalnie sterowanego samochodzika... ale tak naprawde moze to byc jakikolwiek dobry drut
pozdr
M

ps dobry drut to taki ktory jest elatyczny ;)

corass
04-10-2006, 23:58
a mozesz sie go zapytac o szczegoly techniczne :>
bede wdzieczny :)

maxbmx
05-10-2006, 00:03
Nie ma go teraz w kraju.
Mysle ze nie ma o co pytać.
Poprostu przylutował wieksza antenę do małej antenki ktora jest zatopiona w płytce - widac na zdjeciu. :)

Mutt
21-10-2006, 21:39
mam problem. podłączyłem wyzwalacz do 350d i 380ex bez problemu wyzwala a 430 już nie chce;/ wydaje mi sie, ze sprawdzałem na wszytskich możliwych ustawieniach lampy i nie wiem co robic;/

Mutt
24-10-2006, 21:00
sory, ze pisze 2 posty obok siebie, ale bardzo mi zalezy, aby sie dowiedziec gdzie lezy problem.

czy moze być to wina bateri w nadajniku lub odbiorniku?

KuchateK
24-10-2006, 21:20
A lampa odpala "na agrafke"? Tzn. czy jak zwierasz srodkowy styk w lampie i boczny w zaglebieniu drutem jakims to wyzwala?

Mutt
26-10-2006, 17:43
przepraszam, ze tak długo. sprawdziłem i wyzwala

frikmen
28-10-2006, 19:04
za 700 zł (230 USD) jest bardzo dobry wyzwalacz....
ja poddałem sie po kilku miesiacach uzytkowania jednokanałowego chińczyka za 160zł
jakby ktos był chetny do wspólnego sciagniecia tego z USA
http://canon-board.info/showthread.php?t=15797

Mutt
03-11-2006, 18:08
w chwili obecnej szkoda mi nawet tych 700 zł na lepszy wyzwalacz, ale gdy tylko kupie sobie Dslr'a to pewnie zainwetsuje w takie cos.