PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Raw-ami

ciri
26-09-2006, 21:07
Witam serdecznie, od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem 20D i powoli zbieram reszte. Do tej pory nie miałam do czynienia z rawami (tylko jpg w cyfrówkach), ale czytalam na CB ze wiele osób robi w tym formacie zdięcia a potem je obrabia. wiec ja mam zdięcia(raw) ale na aparacie i nie zgrywaja mi sie na kompa. czy potrzebuje specjalnego pragramu, bo jpg zgrywaja sie normalnie. I czy jak juz mi sie uda je zgrac to jakim pragramem najlepiej je potraktować. Z góry dziekuje za pomoc.Pozdrawiam ciri.:roll:

Moris
26-09-2006, 21:12
Jeden klik ... opcja "SZUKAJ" i mam np. : http://canon-board.info/showthread.php?t=12835&highlight=20D+RAW

ciri
26-09-2006, 21:44
Dziękuje :)

Janusz Body
26-09-2006, 21:46
.... juz mi sie uda je zgrac to jakim pragramem najlepiej je potraktować. ....

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828

crater
26-09-2006, 23:07
co do programu - RawShooter Premium.Wiem ze jest drozszy niz essential ale moim zdaniem o niebo lepszy (essential jest free a premium kosztuje chyba 66$)

ciri
27-09-2006, 09:02
Dzieki...widze ze jeszcze duzo przedemna...:/ pozdr.

Vitez
27-09-2006, 12:33
Ja od siebie - dla poczatkujacych z RAWami - polece jednak BreezeBrowsera.
Na podstawie doswiadczen z roznymi konwerterami (choc sam uzywam ACR) oraz konfrontacji roznych tych programow z moja siostra, uzywajaca 350D.
BreezeBrowser jest latwiejszy i szybszy w obsludze niz RawShooter. Latwiej w nim wybierac, zaznaczac, kopiowac/przenosic zdjecia. Latwiej w nim masowo obrabiac rawy no i najwazniejsze - konwersja polega na wybraniu paru opcji, zaznaczeniu paru ptaszkow... w przypadku RawShootera obsluga rowniez jest dosc latwa ale... mniej klikologiczna ;) .
Oprocz tego z kolorami bardzo dobrze sobie radzi jak i z doborem balansu bieli. Niestety rowniez jest platny...

aptur
27-09-2006, 12:39
Ja od siebie - dla poczatkujacych z RAWami - polece jednak BreezeBrowsera.

Od siebie dodam jeszcze że jeśli komuś BB (swoją drogą bardzo dobry program) nie odpowiada to proponuję zajrzeć na płytkę dołączoną do aparatu i wypróbować DPP. Ten program naprawdę da się używać i to z dobrym skutkiem.

sail0r
27-09-2006, 14:20
aptur ma 200% racji... szkoda tylko ze nie da sie go zmusic do obrabiania raw-ow z S45 :(

ciri
27-09-2006, 22:38
Kurde jak miałam lustrzanke, to wkladałam klisze, a potem juz tylko wystarczyło wywołać......ehh ta technika:) teraz zeby wyszło zdięcie to prawie jak w programie"odpicuj mi bryke", czasami jak czytam forum o tych wszystkich przetwarzaniach, obrobkach, liczbach,...:/, coś za coś.Dziękuje za odpowiedzi chopaki. nastepnym razem sprawdze wyszukiwarke zanim zadam jakies pytanie..:)pozdrawiam C.:)

Vitez
28-09-2006, 08:14
Kurde jak miałam lustrzanke, to wkladałam klisze, a potem juz tylko wystarczyło wywołać......ehh ta technika:) teraz zeby wyszło zdięcie to prawie jak w programie"odpicuj mi bryke", czasami jak czytam forum o tych wszystkich przetwarzaniach, obrobkach, liczbach,...:/, coś za coś.

Teraz tez tak mozesz zrobic. Rob w jpgach i oddaj do labu proszac o korekte - bedzie to samo co z kliszy... bo chyba nie myslisz ze zdjec z kliszy na papier to ci lab w ogole nie dotykal - tez sa korygowane.

Natomiast jesli nie na odbitki a do komputera/na internet chcesz miec zdjecia "takie jak z labu z kliszy" to niestety - radzic musisz sobie sama bo lab koryguje tylko odbitki na papier (no i ew. skany) - nie wywola za ciebie rawa.

ciri
28-09-2006, 18:10
Nie wywoła Rawa, wiem, ostatnio siedze nockami i czytam i czytam, niezła baze danych tu zgromadziliście:)oby tak dalej.:) teraz tylko nauczyc sie w pełni korzytsac z mozliwosci ...mam czas ..pozd.:)