PDA

Zobacz pełną wersję : G3 vs G5



pająk
19-02-2004, 22:35
witam, mam do wyboru g3 ig5 w tej samej cenie 3200zeta. g5 ma dużo większą aberrację chromatyczną i przybiera purpurowymi frędzlami widziałem to na paru zdjęciach, z kolei w g3 sypią sie LCD(przynajmniej w kilku o których czytałem). A może warto zaczekać na PRO1, ale ten z kolei będzie kosztować pewnie z 5500zeta :( . POMOCY!

Vitez
19-02-2004, 23:59
g5 ma dużo większą aberrację chromatyczną i przybiera purpurowymi frędzlami widziałem to na paru zdjęciach
To dosc rzadkie przypadki, G3 pewnie w podobnych sytuacjach rowniez by stworzyl aberracje.

z kolei w g3 sypią sie LCD(przynajmniej w kilku o których czytałem)
A to bardzo ciekawe. Jak dwa lata czytam grupe foto.cyfrowa, i jak sam uzywalem (i paru moich znajomych) G3 przez ponad rok - tak nigdy nie slyszalem o takim przypadku. Raczej miedzy bajki mozna wlozyc to :sypanie sie" - po prostu ktos puknal czyms za mocno w LCD i "mu sie rozsypal" .

Jesli masz oba w tej samej cenie - bierz G5.


A może warto zaczekać na PRO1, ale ten z kolei będzie kosztować pewnie z 5500zeta :( .

The Pro1 will be priced at $999 in the US and €1199 in Europe.
Ale z tych trzech Pro1 to zdecydowanie najlepsza zabawka. Tyle ze za ta cene to zdecydowanie bym radzil 300D+kit.

alahari
20-02-2004, 01:26
z kolei w g3 sypią sie LCD(przynajmniej w kilku o których czytałem)
Ja mam G3, juz ponad pól roku i nic złego sie nie przytrafiło :roll: Trzeba postępowac "kulturalnie" z aparatem, a wtedy bedzie ok :wink:



Tyle ze za ta cene to zdecydowanie bym radzil 300D+kit.
Zalezy czy ktoś woli lustrzanke czy kompakta. Lustrzanka np. nie "kręci" filmów :wink: Albo woli sie CCD, a nie CMOSA :twisted:

JaW
20-02-2004, 16:00
Zalezy czy ktoś woli lustrzanke czy kompakta. Lustrzanka np. nie "kręci" filmów
Jesli juz cos robic, to jak najlepiej w miare mozliwosci. Czyli 300D, a do filmików jakas kamerka za 500zl i efekt bedzie w obu przypadkach lepszy niz przy uzywaniu Pro1 czy innej hybrydy.

Vitez
20-02-2004, 18:17
a do filmików jakas kamerka

A do filmikow (statycznych, w domu z komputerem) dowolny Canon i Remote Capture :mrgreen: : http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=29

pająk
20-02-2004, 21:24
Do filmów mam kamerke, a 300D i wielkość i cena , narazie odpada ,może kiedyś 10d. Teraz jest G3 i G5 na http://www.dpreview.com/ sporo osób nażeka na szumy dużo większe niż G3 i dwie osoby wymieniło w sklepie G5 na G3 (dziwna sprawa). Troche to kosztuje i nie chce żałować. Kamera też robi zdjęcia 1Mpixel, ale wierzcie mi mocno się pewstrzymuje żeby jej nie rozwalić o ścianę, głównie za jakość zdjęć alei jakość filmu, a ostrość gubi non stop(pewnie wina ciemnego obiektywu) tylko otworzyć okno i .....(nie kupujcie digital8). Czemu ja nie kupiłem canona? No to na tyle. A teraz nie chcę strzelić drugiej gafy.

Vitez
20-02-2004, 22:52
Wow.. dwie osoby wymienily na G3... a ile osob kupilo G5? Tzn ileset tysiecy osob ? 8)
Co do narzekan na szumy - naprawde sa porownywalne, we wszystkich kompaktach. I tak bedziesz robil w ISO100 bo powyzej szumy sa nieakceptowalne zarowno w G3 jak i w G5. A jak bedziesz robil koniecznie powyzej iso100 to i tak uzyjesz programu NeatImage do odszumiania ich - niezaleznie czy to bedzie G3 czy G5 czy inny kompakt cyfrowy... tak wiec - raczej nie bierz szumow pod uwage. Jesli sa w tej samej cenie to naprawde - bardziej oplaca sie wziac G5.

alahari
21-02-2004, 23:45
Bardzo nie fair, że wykasowałeś ot tak moja wypowiedz, panie moderatorze :evil: Przeszkadzała komus? :shock: :?

mroczny
22-02-2004, 20:29
JA również słyszałem o paru niedociągnięciach G5 wględem G3, choć jeżeli cena taka sama to raczej wybór sam ciśnie się na usta. Choćby ostatnio Chip opublikował swój wspaniały test aparatów cyfrowych i Powerem jest właśnie G5, Pro 1 to jeszcze ciepłe bułeczki kosztować będą u nas trochę, może ktoś z Niemiec coś tańszego załatwi.
POZDRAWIAM.

Vitez
22-02-2004, 21:59
Bardzo nie fair, że wykasowałeś ot tak moja wypowiedz, panie moderatorze :evil: Przeszkadzała komus? :shock: :?

http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?p=1241&sid=7b2887e02e321318565f832ff efd2b2a#1241

Gratuluje spostrzegawczosci :roll:
(polecam link "Zobacz posty od ostatniej wizyty" )

mad3
25-02-2004, 16:06
Bawiłem się trochę G3, teraz mam G5. Różnic w szumach nie widać więc ten problem chyba można sobie odpuścić. Co do purpurowych, tudzież niebieskich flaków...przy dużych kontrastach to się zdarza. U mnie na szczęście w niewielkim stopniu. Jeśli rzeczywiście doskwiera to wystarczy zdjąć odpowiednią barwę w PS i po kłopocie.
Biorąc pod uwagę, że oba sprzęty są w tejsamej cenie, to brałbym G5.

Pozdro

mroczny
27-02-2004, 21:12
Biorąc pod uwagę, że oba sprzęty są w tejsamej cenie, to brałbym G5.
Gdzie wy macie te same ceny ja pytam?????? Chyba na allegro, ale pamiętajmy, że tam jest TZW> EuroGwarancja, a z tym są jaja jak berety bo my w UE to jeszcze nie jesteśmy :!:

mad3
28-02-2004, 11:40
Gdzie wy macie te same ceny ja pytam?????? Chyba na allegro

nie wiem..pająk zaznaczył, że może kupić oba w tej samej cenie, po 3200 zł

Pozdro

mroczny
28-02-2004, 14:08
nie wiem..

Skoro nie wiesz, to nie komentuj, a Pajak i tak już kupił G3 więc kontynuowanie tego wątku nie ma sensu :wink:

Vitez
29-02-2004, 15:32
Chyba na allegro, ale pamiętajmy, że tam jest TZW> EuroGwarancja

Jesli kupujesz od osoby godnej zaufania (polecanej przez innych i/lub z duza iloscia komentarzy) to ta osoba ci bez problemu zalatwi naprawe gwarancyjna. Kwestia zaufania.