Zobacz pełną wersję : Nowy 17-40L i juz syfy!!
bartolomic
26-09-2006, 12:22
Hej, wlasnie zakupilem nowiutką eLkę.. nie pocieszyłem się długo stanem idealnym, bo już po tygodniu zauważyłem ok. 5-7 syfów w środku na soczewkach. Niestety nie zamierzam jej rozkręcać, aby je wydostać, zastanawiam się jednak, czy to właśnie to ma być ten uszczelniany obiektyw, z którym mogę iść na wojnę?! KIT jest idealny po 3 miesiącach użytkowania.
Czy myślicie, że nalezało by go zwrócic w ramach gwarancji, czy olać sprawę i bawić się dalej... bo oddać go na żytnią to chyba nie najlepszy pomysł..
hehe, u mnie to samo :) Tamron 17-50 juz sobie nawcial, a kit czysciutki :)
... czy to właśnie to ma być ten uszczelniany obiektyw, z którym mogę iść na wojnę?!...
Ci ktorzy ida z nim na wojne nie zwracaja uwagi na takie *******y jak jakies pylki na soczewkach.
Czy myślicie, że nalezało by go zwrócic w ramach gwarancji, czy olać sprawę i bawić się dalej... bo oddać go na żytnią to chyba nie najlepszy pomysł..
To juz niestety Twoj wybor, ja bym sobie nie zawracal tym glowy, zwlaszcza ze jak sie domyslam na zdjeciach zadnych negatywnych efektow nie widzisz
KIT jest idealny po 3 miesiącach użytkowania.
Sprzedaj eLke i zostaw sobie kita. Albo ELke wyczysc i postaw w hermetycznej gablotce by sie przypadkiem nie zabrudzila :roll: .
perqsista
26-09-2006, 12:55
Sprzedaj eLke i zostaw sobie kita...
Będzie ciężko sprzedać bo są syfki pod szkłem :mrgreen:
Ale w sumie ja chętnie kupię jako uszkodzony ;)
BTW chyba producent gwarantuje szczelność wyłącznie z przykręconym cały czas filtrem.
BTW chyba producent gwarantuje szczelność wyłącznie z przykręconym cały czas filtrem.
Tak...
To ktoredy ona zasysa pylki, przez jakies szczeliny przy przedniej soczewce? A nie gdzies przy pierscieniach?
michalmx3
26-09-2006, 13:56
ciekawe czy to wada jednostki (przypadek) czy (o zgrozo!!!) przypadłość modelu.
Chyba to pierwsze. Może podczas składania coś zassało. Ja użytkuję swoją od roku i zero syfku w środku.
stdanielo
26-09-2006, 15:20
Chyba to pierwsze. Może podczas składania coś zassało. Ja użytkuję swoją od roku i zero syfku w środku.
Nie dołuj chłopaka ;)
towersivy
26-09-2006, 16:30
Nie przejmuj sie tylko rob fotki :wink: :smile: , ale faktem jest ze trzeba miec filtr na tym szkle aby było 99% :wink: pewnosci ze bedzie szczelnie.
Pzdr.
jak nie widać róznicy w zdjęciach to się nie przejmuj... poprostu pstrykaj fotki ...
KuchateK
26-09-2006, 18:03
Bylo przeczytac instrukcje. 17-40 uzyskuje szczelnosc po przykreceniu filtra, wyraznie o tym Canon pisze. Ten obiektyw ma szczeline naokolo przedniej soczewki (a wlasciwie ruchomego elementu ja trzymajacego) i bez filtra moze zassac brud badz wilgoc do srodka.
Tylko w czym problem skoro napewno ich nie widac na zdjeciach i na walory uzytkowe tego sprzetu nie ma to zadnego wplywu?
A jak będzie filtr nieszczelny? Kupuj tylko filtr z literką L.
:-)
Ja oczywiście zartuję, Kuchatek wszystko wyjasnił.
P.s. pytanie do Kuchatka - czy są wolne miejsca w tym klubie i czy trzeba podpisywać jakiś weksel?
Tylko w czym problem skoro napewno ich nie widac na zdjeciach i na walory uzytkowe tego sprzetu nie ma to zadnego wplywu?
W tym ze tyle kasy wywalil a takie badziewie i sie takie drogie cudenko pobrudzilo :roll: .
bartolomic
27-09-2006, 12:20
Sprzedaj eLke i zostaw sobie kita. Albo ELke wyczysc i postaw w hermetycznej gablotce by sie przypadkiem nie zabrudzila :roll: .
Twoja rada jak zawsze mi pomogła mądralo!!
Myślę, że jednak zignowuję ten problem, a filtr jest już w drodze:cool:
Twoja rada jak zawsze mi pomogła mądralo!!
Nie jestem madrala, podpis pod nickiem mam : 8)
Myślę, że jednak zignowuję ten problem, a filtr jest już w drodze:cool:
Ciesze sie ze naprawde moja rada pomogla :) .
bartolomic
28-09-2006, 12:45
no nie ukrywam jednak, że filtr kupiłem dopiero teraz przeczytawszy kilka dyskusji na forum ad tego czy jest on potrzebny czy też nie. jako że na pustyni ani na wojnie nie byłem, uznałem, że wycieczka po manhattanie nie zaszkodzi mojemu cacku jak pisali niektórzy użytkownicy.. teraz już wiem i zapisuję się do grona zwolenników stosowania flitrów ochronnych.
a zreszta - Hoya SHMC dodaje eLce nieco powagi8-)
a zreszta - Hoya SHMC dodaje eLce nieco powagi8-)
Wow... naprawde myslisz ze to zauwazalne z odleglosci wiekszej niz ok pol metra, ze masz filtr?
Ciekawe jak bys sie czul zakladajac B+W MRC albo Heliopana :roll: .
Tak sie zastanawiam czy ty na pewno kupiles aparat by zdjecia robic, czy tez moze wlasnie zbierasz na 100-400 bo Metus prawie wyrwal dziewczyne na ten obiektyw w Ogrodzie Botanicznym? ;)
bartolomic
28-09-2006, 22:14
to był żart Vitez.. kupiłem bo się bawić lubię i sprawia mi to frajdę.. a jak coś lubię, to lubię to mieć najlepsze jak tylko mogę - tyczy się to tak i sprzętu jak i fotek;-)
nie interesuje mnie czy ktos to widzi czy nie - ja wiem ze go mam i to dodaje mi utyli:cool:
a co jak co, ale patrzac na Twoj podpis to Ty laski mozesz rwać...
a tymczasem wracam do Photoshopa uczyć się dalej:D
Jednego nie rozumiem Vitez - co robi 17-40 w Twoim podpisie, skoro to taki badziew?
PS' Jutro spodziewam się właśnie tego obiektywu :)
Jednego nie rozumiem Vitez - co robi 17-40 w Twoim podpisie, skoro to taki badziew?
Pokaz mi gdzie napisalem ze to badziew? :roll:
To autor watku narzeka nie ja :p
Chyba ze chodzi ci o "tyle kasy wywalil a takie badziewie" - to bylo parafrazowanie slow autora ze mu Lka syfu nabrala.
a co jak co, ale patrzac na Twoj podpis to Ty laski mozesz rwać...
Moge... ale ani nie mam takiej potrzeby ani ochoty.
a tymczasem wracam do Photoshopa uczyć się dalej:D
Czyli zdjecia juz nauczyles sie robic? ;)
Pokaz mi gdzie napisalem ze to badziew? :roll:
To autor watku narzeka nie ja :p
Chyba ze chodzi ci o "tyle kasy wywalil a takie badziewie" - to bylo parafrazowanie slow autora ze mu Lka syfu nabrala.
Dokładnie o to mi chodziło. Ale spoko, już wtłumaczyłeś co miałeś na myśli.
tyrpin, co ty masz na tym pasku na avatarze napisane :twisted: ;-)
te duze ŻóŁTE litery :lol: :mrgreen:
Eee takie tam... pozostałości ;) Muszę tego avatara zmienić, paściami mi śmierdzi... ;)
spoko, teraz we "wspolnej europie" jest moda na tolerancje wiec mozesz zostawic ;-)
a tak z ciekawosci - z ktorego nikona przesiadales sie na 30-tke ??