PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw do czyszczenia matrycy

mmmh
26-09-2006, 10:15
W Polsce jest już dostępny zestaw do czyszczenia matrycy Green Clean o którym można przeczytac na fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4510

Można go kupic na www.SklepFotograficzny.pl

Pozdrawiam,:-D

swiderski
26-09-2006, 10:18
250zł? Moim zdaniem przegięcie z tą ceną. Na Żytniej czyszczą za free ;)

mmmh
26-09-2006, 10:59
Mniejszy zestaw jest za 160 PLN.
Nie każdy ma czas na to aby wysyłac aparat do serwisu Canona.

maku
26-09-2006, 11:08
Fajne.
Tyle tylko że mogli by się trochę przyłożyć do tego opisu. Tam nie ma pojemnika z podciśnieniem jest pojemnik ze sprężonym gazem.
Pojemnik z podciśnieniem to by była bzdura. Starczyło by tego podciśnienia na jedno psyt... i koniec. Ten zestaw wykorzystuje po prostu efekt Venturiego.
Swoją drogą cały czas kusiło mnie żeby zrobić sobie coś takiego tylko napędzanego przez powietrze z butli nurkowej.

250zł? Moim zdaniem przegięcie z tą ceną. Na Żytniej czyszczą za free ;)

Weź jeszcze pod uwagę koszta wysyłki, czas oczekiwania i konieczność powtarzania całej operacji przy następnym czyszczeniu.
Nawet gdybym mieszkał w Warszawie pewnie ciężko by mi było znaleźć czas by się tam pofatygować.

karolbe
26-09-2006, 20:33
Mniejszy zestaw jest za 160 PLN.
Nie każdy ma czas na to aby wysyłac aparat do serwisu Canona.

Lepiej kupic Sensorklear Lenspen, male, skuteczne, tanie (15 dolarow), ja uzywam i poki co jestem zadowolony (nie moge tylko usunac jednego syfka z rogu matrycy, ale ten mi akurat nie przeszkadza).

Mac
26-09-2006, 20:49
Dobrze, że jest ten zestaw już dostępny w Polsce ale cena jest lekko wysoka, poza tym nie mam dobrych doświadczeń z tym sklepem.
Na Żytniej czyszczą za free ale musisz to tam dosłać jeśle jesteś spoza Wawy i poczekać przynajmniej 2-3 dni (czas przesyłek) a nie zawsze czyszczą dobrze - przerabiałem z nimi ten temat. Poza tym są o.k. Nawet jeśli jesteś z Wawy to musisz mieć czas, żeby dojechać zostawić na 2-3 godziny i odebrać, no chyba że pracujesz w centrum.

jadeit
23-04-2007, 20:29
Lepiej kupic Sensorklear Lenspen, male, skuteczne, tanie (15 dolarow), ja uzywam i poki co jestem zadowolony (nie moge tylko usunac jednego syfka z rogu matrycy, ale ten mi akurat nie przeszkadza).
czy masz na myśli model sk-1 ?, sa na allegro i taki chce sobie sprawić
bo przy f/22 daja mi sie we znaki ;) prawie jak śnieżyca tylko że kolor śniegu nie teges
i czy dobrze mi się wydaje że to metoda na sucho ?
ew. jak poznać podróbe ?

pozdrawiam

mor_feusz
23-04-2007, 20:35
Moze ten sposob (20 euro) - wyglada troche groznie. http://www.gletscherbruch.de/foto/sensor/sensorcleaning.html (film z czyszczenia 5D)

jadeit
23-04-2007, 21:14
Moze ten sposob (20 euro) - wyglada troche groznie. http://www.gletscherbruch.de/foto/sensor/sensorcleaning.html (film z czyszczenia 5D)

dobre
mozna zejść z niecierpliwości 2h po malowaniu schnie a potem jeszcze ,5h z papierkiem do pociągania :)
ktoś na forum wspominał o czymś podobnym stosowanym gdzies w serwisie w pl

pozdrawiam