PDA

Zobacz pełną wersję : O Viscie slow kilka - wyciete z MacOS na pecetach - wyciete z Nakladka na WinXP

popmart
23-09-2006, 11:06
(wyciete z http://canon-board.info/showthread.php?t=14546)

Słowo o vista.

Po 1 dniowym obcowaniu systemu :

Większość programów z win XP działa Rewelacyjnie !!! tylko jeden soft X86 zmusuił system do rezygnacji z bajerów graficznych (przeźroczystości)

zaraz zainstaluje CS2 i zobaczymy jak będzie chodził .
System działa szybko choć odbalony jest z 2,5 IDE . system bezczynny tak jak teraz kilka aplikacji i bajerów plus pisanie na explorerze 5-7%) sama praca eksplorera i paru bajerów zabiera 20-40% + Zo0mbrowser DPP i Coś jeszcze (program do obróbki) ok 60-80% i generalnie komputer działa "plynnie". 3500+, 1GBDDR, 80 2,5 IDE, UWAGA a wszystko to przy przedziale ogólnym mocy procka 50-70% Ogólnie bajerancko 2 stopniowy przydział mocy kiedy pierwszy stopień dochodzi często do 100% procek goniony jest sprzętowo przez płytę ogólnie sposób integracji z MB jest nieziemski zobaczyćie jak komp wstaje po shutdown w 4s po włączeniu z guziora !!! bez biosu jest odrazu Vista, Trzeba mieć 1,5 - 2 GB do ładnej pracy na dużych plikach sam system i parę pierdół zajmuje 600MB RAM

Oczywiście jest b.ładne wygładzanie czcionek w każdym rozmiarze.

obsługa kolory : na nowości trzeba będzi poczekać na soft X64 napisany na Vistę .... i nowe sterowniki ...pewnie do premiery

Silent Planet
23-09-2006, 11:21
Zwykły Suspend To RAM pewnie.
Jakby Ci to powiedzieć... mam to w swojej 10-cio letniej Toshibie ( notebook ) od dnia numer jeden :mrgreen:

KuchateK
23-09-2006, 17:03
Popmart... Duzo ta vista chce dysku? Ile zajela po zainstalowaniu?
Hmm... O viscie to trzeba chyba bedzie za pare postow gdzies wyciac :D

popmart
23-09-2006, 18:05
ok 8-10 GB

tylko tytuł wyedytować trzeba + vista .. ;)

Diodak
24-09-2006, 04:05
A OS X ok 2.5 GB. Chłopaki z Redmond są bardzo oszczędni :mrgreen:.

kchmielu
24-09-2006, 09:29
Napisał popmart
ok 8-10 GB

To widzę, że dużą masz popmart tą Vistę. U mnie po instalacji zajęła 4 GB.

popmart
24-09-2006, 18:20
to było tak orientacyjnie i z pamięci mogłem się pomylić ale wydaje mi się że instaloator chce ok 10GB podczas instalacji...

fredi
25-09-2006, 11:54
"system działa szybko"
ale jak szybko w porównaniu do XP?
I czy będzie podobni na wolniejszych maszynach? (ale skan niby masz to wiedzieć :) ).
Mnie sie w XP podobało ze od początku był u mnie szybszy od swojego poprzednika - millenium.

Bagnet007
25-09-2006, 12:02
Ja zanim ją wypróbuję poczekam jeszcze trochę. A XP zamiast wyłączania, hibernuję. Bez Biosa to też kilka sekund na włączenie.

Jac
25-09-2006, 14:30
instalacja full visty to 40GB :mrgreen: plus 15GB na dysku trzeba miec wolnego

gietrzy
25-09-2006, 14:43
instalacja full visty to 40GB :mrgreen: plus 15GB na dysku trzeba miec wolnego
A mi niedawno koleżka pokazał XP USB Stick Edyszyn. Całe 150 Mega :)

kchmielu
25-09-2006, 15:15
A mi niedawno koleżka pokazał XP USB Stick Edyszyn. Całe 150 Mega :)

No to ja mam jeszcze lepiej - Windows XP Home USB Edition - 60 MB :)

muflon
25-09-2006, 15:57
A ja kiedyś upychałem windows 3.1 na kilkumegowym ramdysku :-P

Jac
25-09-2006, 20:45
a bill upchnal Viste na 40GB - pewnie mocno okrojona :mrgreen:

Silent Planet
25-09-2006, 20:54
Win95 można pochlastać do 5MB.

Jac
25-09-2006, 20:55
a dosa to pewnie na pamiec mozna sie nauczyc i klepac go za kazdym razem z palca :twisted:

rysiaczek
25-09-2006, 21:09
a dosa to pewnie na pamiec mozna sie nauczyc i klepac go za kazdym razem z palca :twisted:

Buehehheheheeeee:mrgreen: :lol: :lol:

Bagnet007
25-09-2006, 21:22
a bill upchnal Viste na 40GB - pewnie mocno okrojona :mrgreen:

40GB to pewnie wersja bez filmików :lol:

Diodak
25-09-2006, 22:04
No i zrobił się z tego wesoły topik. W takim tempie to nie będzie niedługo żadnego OSa do wyśmiania :mrgreen:.

Bagnet007
25-09-2006, 22:05
A wszystkie dystrybucje Linuxa ?? ;)

KuchateK
25-09-2006, 22:08
Z OSX'a zawsze jestem gotowy posmiac :)

DoMiNiQuE
25-09-2006, 22:11
Z OSX'a zawsze jestem gotowy posmiac :)

KuchateK nie zaczynaj. Ja nie chce do pralni :mrgreen:

KuchateK
25-09-2006, 22:14
KuchateK nie zaczynaj. Ja nie chce do pralni :mrgreen:
Ostatnio bylo tak zle? :mrgreen:

Ups... 4k postow :D

DoMiNiQuE
15-02-2007, 10:41
Uwaga Visciarze ;) http://nt.interia.pl/wiadomosc_dnia/news/vista-i-problemy-z-fotografiami,869835

Nemeo
15-02-2007, 11:04
Jak wygląda sprawa driverów np. do Sound Blaster X-Fi czy grafiki Gainwarda 7800 GT / czy instalując oryginalne sterowniki nie bedzie jakiś konfliktów / ?

lukep
15-02-2007, 11:13
W!

Nie bedzie, jezeli producent udostepnil juz wersje pod Viste, a w obu wymienionych przypadkach producentow Creative oraz nVidia, tak wlasnie jest.

Zdrokwo

Nemeo
15-02-2007, 11:28
Którą wersję Visty najbardziej opłaca się kupić do szerokich zastosowań domowych ?

ewg
15-02-2007, 14:07
Słowo o vista.

Myślałem najpierw, że to miała być prowokacja, ten pochwalny wątek, ale widać, że coraz wiecej ludzi autentycznie łyka ten system i to z zadowoleniem! Tak oto działa rynek, a ludzie jak to stado owiec przeciera szlak dla nawet najdziwniejszego i najmniej udanego wynalazku faktycznego monopolisty. Bojkot jest niemożliwy (linux odpada w DTP) wiec już jutro lub pojutrze Vista stanie się normą. Wiec ja chętnie zaczekm... 8-)

Od czasów Windowsa 1.0 (polskie tłumaczenie - Oficyna - mgr inż. Rolanda Wacławka ;-)), każda kolejna wersja okienek to był bardzo oczekiwany skok do przodu. Nigdy nie czekałem z przesiadką na nowy system, bo zawsze wiązało sie to z samymi plusami. Pierwsze moje zastrzeżenia pojawiły się dopiero przy aktywacji XP. Okazało się nagle, że realna licencja na system jest znacznie droższa a zakup licencji w normalnej cenie, tej wymagającej aktywacji, nie oznaczaja w praktyce posiadania tej licencji tylko przypisanie firmie Microsoft mojego niby prywatnego sprzętu. :( Choć wydatek na prawdziwą licencję (box) był gorzki to jednak system XP sprawdził się niemal doskonale. No i teraz pojawia się Vista... :-?

Jak zwykle najpierw testuję wersje beta tak, żeby przy premierze gotowego systemu już prawie wszystko o nim wiedzieć i świadomie podejmować decyzje o przesiadce. Ale tym razem, upssss... Zapaliło mi sie czerwone światełko. To coś nowego dla takiego starego wiarusa windowsowego jak ja. Długo nad tym myślałem i wstępny wniosek stał się ostatecznym i brzmi:
Poczekaj przynajmniej rok na prawdziwie kompatybilny sprzęt. Nie daj się zwieść, że ten system jest przeznaczony dla współczesnych komputerów, bo jeszcze dużo Wisły upłynie zanim ten system będzię na tyle marginalnie obciążał trzewia kompa i tylko w stopniu absolutnie koniecznym jak jego poprzednicy z generacji NT itp..

Po instalacji ostatniej jaką opublikowano bety wciąż nie widzę praktycznego sensu pakowania się na razie w ten system. Chociaż Vista potrafi dość dobrze udawać, że zachowuje kompatybilność sprzętowo programową z przeszłością to jest to jedynie prowizorka. Sprzęt który mam choć nie najnowszy jest w 100% kompatybilny z Vistą i dalece przewyższa minimalne jej wymogi. Jednak jest na tyle stary, żeby pozwalał wyłapać wszelkie słabości tego oprogramowania, tzn. braki w optymalizacji (której praktycznie brak - ukłon monopolisty wyłacznie w stronę porducentów nowego sprzętu!). No bo jeżeli 1GB w dualu to za mało do wygodnej pracy to ja na razie dziękuję a co mam do zrobienia z przyjemnością wykonam w XP, na który nigdy nie muszę czekać. Fakt, że można jak z każdą nową windą powyłaczać te wszystkie "zbędne niezbędniki" (aka wodotryski), które w Viście już są liczone w setkach, tylko po co? Żeby zrobić z Visty z powrotem Win2k?? To ja wybieram wariant dobrze znany i pośredni - WinXP. Jak się branża przestawi a dziś wciąż doskonałe wsparcie dla XP z czasem zaniknie, wtedy prawdopodobnie będzie czas na już w pełni przyswojoną Vistę.

Jęszcze jedna myśl a propos. - Wmawia się na mam ciągle, że ma miejsce postęp w programowaniu. Codziennie nowe wersje setek nowych programów...
Wg mnie postęp byłby wtedy gdyby te same czynności wykonywały coraz mniejsze i coraz bardziej zoptymalizowane kody - a nie coraz większe! W rzeczywistości rozmiar codu oprogramowania rośnie niemal wykładniczo! Możliwe, że jesli chodzi o meritum funkcjonalne kodu to przez te wszystkie lata osiagnieto pewnien postęp, ale cała ta nadbudowa konieczna w dzisiejszych kolorowych czasach stawia pod znakiem zapytania koniecznosć jakichkolwiek optymalizacji! Jedyne gdzie widać realny postęp to wydajność sprzętu, który niejako maskuje nichlujne poczynania programistów, z Microsoft na czele (patrz Vista). W tym świetle trzeba nam rozumieć nasze, czyli użytkowników komputerów, faktyczne miejsce w tym łańcuchu zależności rynkowych. My lejemy tylko wodę w postaci pieniędzy na tryby tej turbiny, którą jest branża info. Postęp jest znikomy. Nawet gdybyśmy sie cofali, nie zauważylibyśmy tego oślepieni kolorowymi nowinkami i wygodnymi gadżetami. Podtrzymujemy jedynie tą branże przy życiu, żeby istniała dla samego istnienia a marketingowcy zjadają całą wydajność, którą sprzętowcom się uda uzyskać... Ehhh, szkoda gadać, długo by pisać...:oops:

Tymczasem wdzięczny jestem wspomnianemu owczemu pędowi, za przetarcie owego szlaku, którym pewnie w przyszłości również z koniecznosci się przejdę... Dziękuję! :rolleyes:

ripek
15-02-2007, 14:11
Nie rozumiem po co przejmujecie sie tym ile system zajmuje na dysku po instalacji? Czy w dobie gdy dysk/i 300GB w komputerze to normalka - nawet 40gb na system to dużo?

DoMiNiQuE
15-02-2007, 14:20
nawet 40gb na system to dużo?
Po co vista vio ma zajmowac 40GB skoro inne systemy (tak samo funkcjonalne) moga zajmowac 20 razy mniej? A moze taki 40GB system bedzie bardziej wydajny? ;-)

Jester
15-02-2007, 14:29
Nie rozumiem po co przejmujecie sie tym ile system zajmuje na dysku po instalacji? Czy w dobie gdy dysk/i 300GB w komputerze to normalka - nawet 40gb na system to dużo?

Jak Ci ten 300 gigowy dysk pierdyknie razem z ukochanymi zdjęciami z dwóch ostatnich lat to się chwilę zastanowisz, czy WIĘKSZE jest naprawdę LEPSZE.
Mam laptopa z 20 gigowym dyskiem, połowa to system i programy - i backupuję resztę z regularnością zegarka, bo miejsca mało.
Na stacjonarnym mam 10x więcej miejsca - i pliki z 2001 roku.
Zgadnij, którego dysku byłoby mi bardziej żal...

J

ripek
15-02-2007, 15:39
Po co vista vio ma zajmowac 40GB skoro inne systemy (tak samo funkcjonalne) moga zajmowac 20 razy mniej? A moze taki 40GB system bedzie bardziej wydajny? ;-)

Bo może Microsoft ma fajniejsze GUI i to wlasnie jest różnica w wielkości ?

Jak Ci ten 300 gigowy dysk pierdyknie razem z ukochanymi zdjęciami z dwóch ostatnich lat to się chwilę zastanowisz, czy WIĘKSZE jest naprawdę LEPSZE.
J

Ja mam 3x 300GB na raidzie ;) Jakoś sie nie boje ;)

muflon
15-02-2007, 15:43
"A teraz wszystkie dzieci powtarzajcie za mną: RAID-nie-zas-tę-pu-je-back-u-pu-tyl-ko-chro-ni-przed-a-wa-rią-sprzę-tu ;-)"

Ja mam w domu 4x320GB na raidzie :mrgreen: ale tak naprawdę mój backup to cztery tasiemki LTO2 leżące sobie bezpiecznie w kąciku sejfu w robocie ;-)

KuchateK
15-02-2007, 15:46
40gb na system to dużo?
Tak. To 20 razy za duzo. Tam naprawde nie ma nic co ma prawo zajac tyle miejsca.

A moze taki 40GB system bedzie bardziej wydajny? ;-)
Tiaa... Napewno. Te 20 razy wiecej danych samo sie przerobi przy kazdym starcie/restarcie i uzytkowaniu.

Czemu linux z fura bajerow graficznych (xgl), z gnome, kde, calym pakietem biurowym, gimpem i fura innego uzytecznego softu, do tego fura sterownikow do sprzetu zmiescil sie na jednej plytce DVD (na ktorej zostaje poand 1/4 wolnego), gdzie oprocz w pelni dzialajacej wersji systemu z tona softu jakiej prozno szukac w windowsach czy osx jest jeszcze miejsce na instalator?

Odpowiedz jest prosta. Ktos tam w M$ ma klientow za kompletnych idiotow.

DoMiNiQuE
15-02-2007, 15:46
Fajniejsze GUI? Te oczoj***e landrynki :lol:? Fajne GUI to ma OS X a i tak zajmuje 1/3 tego co Vista Vio :)

"A teraz wszystkie dzieci powtarzajcie za mną: RAID-nie-zas-tę-pu-je-back-u-pu-tyl-ko-chro-ni-przed-a-wa-rią-sprzę-tu "
Jak to mawiaja: "Ludzie dziela sie na tych co robia kopie bezpieczenstwa i na tych co zaczna je robic" ;)

Pawel Woo
16-02-2007, 10:01
Co do pytania ile zajmuje Vista - zależy która wersja i które jej opcje są zainstalowane.
Przy normalnej konfiguracji (bez zwykle niepotrzebnych gadgetów) Vista Ultimate pracuje delikatnie płynniej niż XP na tej samej konfiguracji z tym samym zestawem programów.
Z mojego punktu widzenia, całe zaintalowane (potrzebne mi) oprogramowanie działa bez problemów.
Nowe wersje oprogramowania do 20D - OK
Photoshop CS2 (oraz CS3 beta) - OK
Capture One Pro - OK
soft do kalibracji monitora (Spyder 2 Pro) - OK
driver do drukarki HP 7960 - OK
Do nagrywania płytek nie używam obecnie dodatkowego softu - zwyczajnie zaznaczam pliki i wybieram "Burn".
System nie zawiesił się ani razu od 5 listopada.

mor_feusz
17-02-2007, 02:01
To i ja sie dorzuce. Na Centrino 1.6 i 1GB ramu z 80GB hdd (laptop asusa) dziala bezproblemowo. Wszystkie programy dzialaja bezproblemowo, prawie.............. Dostarczony z laptopem NERO musial zostac odinstalowany (robilem nakladke). z tego co wiem to naewt jakas wczesniejsza wersja nero 7 tez nie dziala. Dalej Mialemzainstalowany Acronis trueImage (do obrazow systemu) Dziala super. Przy odinstalowaniu systemu szopki sie dzieja a mianowicei BOSD. (niestety wina stopi po stronie ACRONISa poniewaz mialem dodany do boot sectora) po odinstalowaniu wista zglupiala. I tutaj wieki +. Zbootowalem z plytki instalacyjnej i jest opcja recovery. po paru min. system wstal i wszystko dziala bez problemu (Acronis dalej jest po system restore) nie przeszkadza poniewazlubie i uzywam. Ogolnie jestem pozytywnie nastawiony. Poczekamy na SP1 i bedzie OK. (ogolnie grzebanie w MBR "denerwuje" Viste). Ale juz BOSD zaliczylem.

marnow
17-02-2007, 08:14

Uwazaj :-) Podobno prawie niemozlwie a jednak, doswiadczylem tego - padly mi dwa dyski jednoczesnie na RAID 5 - przestalem sie czuc bezpiecznie, tez myslem ze mnie to nie spotka.

--
Marnow

grzbiet
07-11-2007, 19:05
Nie będę zakładał nowego i odświeżę ten wątek. Pytanie mam krótkie - czy poza PawłemWoo może jeszcze ktoś potwierdzić, że Capture One Pro w wersji 3.7.x i PS CS2 będą śmigać pod Vistą... Noszę się zamiarem zakupu tego softu i chcę mieć pewność. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

grzbiet
07-11-2007, 21:25
Nie będę zakładał nowego i odświeżę ten wątek. Pytanie mam krótkie - czy poza PawłemWoo może jeszcze ktoś potwierdzić, że Capture One Pro w wersji 3.7.x i PS CS2 będą śmigać pod Vistą... Noszę się zamiarem zakupu tego softu i chcę mieć pewność. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Nie wierzę, że na tym forum nie ma znającego odpowiedź na tak zadane pytanie.

Vitez
08-11-2007, 14:11
Nie wierzę, że na tym forum nie ma znającego odpowiedź na tak zadane pytanie.

A ja czasem z niedowierzaniem podziwiam niecierpliwość.
Forum to ani nie czat, ani nie infolinia. Czasem osoba/y znając odpowiedź na twoje pytanie są z tych rzadziej zgalądających. To że w ciągu dwóch czy kilku(nastu) godzin nikt nie odpisał nie znaczy od razu że nikt nic nie wie, choć jest to możliwe ;) .

mathom
11-11-2007, 14:12

Z rozmiaru sądzę, że masz tego raida na ide/sata. Nam takich raidów już trochę padło, zdarzały się sytuacje, że padło tragicznie. tak na prawdę większość raidów sata to pseudo raidy softwarowe. Jedynym w miarę pewnym rozwiązaniem jest scsii, co jednak trzeba okupić masakryczną ceną za sterownik, dyski i czas spędzony przy konfiguracji. Ja robię tak, że na zgrywam i obrabiam foty na laptopie, backupuje na co najmniej 2xdvd i potem wrzucam na osobnego kompa z bsd i sambą do oglądania (samba w odróżnieniu od winxp home, pozwala na zakładanie haseł na zasobach).

Także nie radzę wierzyć w raidy sata, bo któregoś dnia może Cię spotkać na prawdę niemiłe rozczarowanie.

grzbiet
12-11-2007, 01:26
Sprawdziłem na własnej skórze - zarówno Capture One jak i Photoshop śmigają na Viście aż miło... Zero problemów zarowno z instalacją, jak i eksploatacją programów.

solmark
28-04-2008, 19:16
Odświeżę wątek. Mi niestety capture one pro 3.7 nie chce się zainstalować. Pisze, że jest do xp i 2000. Jak Wam udało się uruchomić ten program na wiście. Aha, mam vistę Basic.

solmark
02-05-2008, 18:25
Ponowię pytanie. Może jednak znajdzie się jakaś pomocna dusza?

lempl
02-05-2008, 19:26
Może napisz maila do phase one, w końcu zapłaciłeś za program, powinni pomóc.