PDA

Zobacz pełną wersję : 24-105 L - czy MÓJ egzemplarz jest aż tak beznadziejny?

wuqa
23-09-2006, 11:40
Witam
Kupiłem wczoraj 24-105 L. podczepiłem to pod 30D i krótko mówiąc jest źle. Porównuję do tamrona 28-75 i tamron o wiele lepiej się spisuje pod względem ostrosci :( inna sprawa to IS w tym obiketywie. Ciężko mi zrobić ostrą fotkę przy czasie 1/15, 1/30... mówię to raczej o dłuższej ogniskowej..gdzie przy 17-85 IS nie było z tym najmniejszgo problemu... Wydaje mi się ze obiektyw kwalifikuje się do wymiany. Tylko teraz kwestia czy inne 24-105 są lepsze? Moze mi ktoś podesłać jakies sample cropy na e-maila wojtek@tygodnikchelmski.pl

Mac
23-09-2006, 12:01
Mam 24-105/4L i jestem zadowolony z tego szkła, być może masz jakiś gorszy egemplarz. Słyszałem, że pierwsza seria tych szkieł nie była najlepszej jakości ale teraz nie powinno być problemów.

mmsza
23-09-2006, 12:03
posłałem

wuqa
23-09-2006, 13:18
dzięki panowie!
mmsza - jest całkiem ok... Ale sandr to juz jest ostre nad podziw! no i jakby tak mi robił, lub podobnie to by było OK...no to niestety mój MUSI iśc do wymiany :(

arturs
23-09-2006, 17:48
U mnie też spisuje się bez zarzutu..
Stałka to to nie jest ale jest zupełnie przyzwoicie..

Pozdr
Artur

Vitez
24-09-2006, 14:38
Wspolczuje pecha... i powodzenia w wymianie. Ja na swoj zdecydowanie nie narzekam. I nadal nie znalazlem w tym szkle tych juz owianych legenda aberracji :roll: .

Mac
24-09-2006, 14:45
Vitez bo owe abberacje są bytem wirtualnym ;)

wuqa
28-09-2006, 09:47
No to i ja w końcu dołączyłem do grona zadowolonych z tej L-ki. Wymiana przebiegła pomyślnie. Mam inny egzemplarz tego szkła i jest ok. Cud to nie jest, optycznie podobny do tamrona 28-75, ale użyteczność o niebo wieksza :) stąd pewnie cena ;)

mmsza
28-09-2006, 10:15
Było zapisać i opublikować nr seryjny tamtej padaki, żeby przyszły szczęśliwy posiadacz wiedział że to "Achtung minen" ;)

MARANTZ
28-09-2006, 10:49
Gratuluję zakupu, szkło bardzo przyzwoite. Pierwszy raz słyszę, że "ma" jakieś problemy z aberracją. Jak się do IS-a przyzwyczaisz to nie zamienisz tego obiektywu na inne nigdy w życiu. Nawet gdyby miało być odrobinę lepsze optycznie ;)

wuqa
28-09-2006, 11:39
Było zapisać i opublikować nr seryjny tamtej padaki, żeby przyszły szczęśliwy posiadacz wiedział że to "Achtuhg minen" ;)

Sorki :( na 3 się zaczynał :)

Vitez
28-09-2006, 14:21
Jak się do IS-a przyzwyczaisz to nie zamienisz tego obiektywu na inne nigdy w życiu.

To ja tylko dopisze ze wymiana ISa w tym szkle kosztuje ok 1000zl . Serwis nie mogl dokladnie wycenic bo w swoim systemie nie mieli konrketnych czesci - podobno bylem jako pierwszy ktory im przyniosl to szklo z rozwalonym ISem :roll: .
To chyba zadecyduje jednak o naprawie w Berlinie... nie chcialbym by na moim egzemplarzu uczyli sie w tym szkle naprawiac IS :?

arturs
28-09-2006, 14:36
To ja tylko dopisze ze wymiana ISa w tym szkle kosztuje ok 1000zl . Serwis nie mogl dokladnie wycenic bo w swoim systemie nie mieli konrketnych czesci - podobno bylem jako pierwszy ktory im przyniosl to szklo z rozwalonym ISem :roll: .
To chyba zadecyduje jednak o naprawie w Berlinie... nie chcialbym by na moim egzemplarzu uczyli sie w tym szkle naprawiac IS :?

Nie bądź taki samolub :mrgreen: , jak jeszcze ktoś walnie obiektywem o ziemię i mimo filtra rozwali sobie IS'a to już będą umieli ;-)

Pozdr
Artur
P.S. Ja wczoraj odebrałem pierwsze odbitki 30x45 z tego szkła i jestem bardzo zadowolony..

jafozdz
28-09-2006, 16:10
Jesli to mozliwe prosielbym o podanie sklepu/tipa ktory tak szybko zrobil wymiane na inny egzemplarz. To wazne zeby sie niepotrzebnie nie handryczyc ze sprzedawcami.

wuqa
29-09-2006, 07:59
Jesli to mozliwe prosielbym o podanie sklepu/tipa ktory tak szybko zrobil wymiane na inny egzemplarz.

Na bezproblemowy zakup/wymianę zawsze mozecie liczyć u sprzedawcy który na allegro wystepuje pod nazwą tommy_j . Zorientowani więdzą o kogo chodzi i że to 100% pewna "firma"! A to ,że zakupiona u niego L-ka nie chciała za bardzo gadać z moim 30D, nie oznacza od razu że z twoim, twoim czy twoim też będzie kaszanka!!!

tdfoto
29-09-2006, 10:05
Nie bądź taki samolub :mrgreen: , jak jeszcze ktoś walnie obiektywem o ziemię i mimo filtra rozwali sobie IS'a to już będą umieli ;-)

Pozdr
Artur
P.S. Ja wczoraj odebrałem pierwsze odbitki 30x45 z tego szkła i jestem bardzo zadowolony..

Ja tydzien temu zrobilem odbitke z 24-105 w fotonecie w tychach...

rozmair 76x112 cm... samochod M Benz na tle oswietlonego miasta noca..
i jak rozwinalem na podlodze ... oniemialem z wrazenia.... odbitka poszla do klienta....sluchajcie ...jakosc powalila mnie ... po prostu super