Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EPSON Perfection 3490

Bagnet007
20-09-2006, 20:28
Czy ktoś miał do czynienia ze skanerem EPSON Perfection 3490 ? Chodzi mi mianowicie o skanowanie slajdów/negatywów. Na pocieszenie Canonierów mam na oku również CANON Canoscan 8400F ;) Potrzebny jest mi do robienia w miarę dobrej jakości wglądowych skanów klatek.

emsi
01-10-2006, 18:39
Mam ten sprzęt od kilku miesięcy. Raczej nie ma co liczyć na to, by uzyskane z niego skany dorównywały tym z dobrej cyfrówki (ostrość), ale jakieś tragiczne też nie są. Denerwuje kiepskie oprogramowanie, przez co trudno jest ściągnąć maski barwne z negatywów (jak dotąd tylko z Konici VX mi się udaje). Przy czarno-białych negatywach oczywiście tego problemu nie ma. Jak wychodzi slajd, jeszcze nie próbowałem, ale problemów większych chyba nie powinno być. Jak chcesz to mogę Ci jakieś próbki wysłać na maila.

Bagnet007
01-10-2006, 19:09
W tej chwili trochę zmieniłem wybór na skaner najprostszy jaki się da, skaner przeznaczony tylko do 35mm. Plustek OpticFilm 7200, da się go kupić za jakieś 600-700zł. Właśnie co do jakości to nie potrzebuję znów jakiejś niesamowitej. Z tego co widziałem na samplach to ten Plustek jest w miarę ok (widziałem tylko sample przy 2400dpi). Max to 7200dpi, jak to się ma do rzeczywistości to niewiem :-P ale obraz jest ostrzejszy niż z płaskiego skanera. Ale jeśli można to poproszę o jakieś przykłady z Epsona. Mail jest w podpisie, z góry dziękuję :)

krwisty
01-10-2006, 20:23
za 800zl kupisz uzywanego epsona 4490, a to juz calkiem przyjemny skaner :)