Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie JH-6800 i CY-100MR przez 350D

ishi
20-09-2006, 18:57
witam
mam problem.. szukałem chyba wszędzie ale nie potrafie znalesc odpowiedzi, nie będe przynudzał, ze od ponad 2 lat setki razy znajdowałem na tym forum wiele przydatnych informacji, za co jestem b.wdzięczny....
konkretnie: blokowanie lustra w górnym położeniu wg instrukcji "jeżeli ogólne oświetlenie jest b. silne , na przykład w słoneczny dzień na plaży lub stoku narciarskim, to nie zwlekaj z wykonaniem zdjęcia po podniesieniu lustra, bo silne oświetlenie migawki jest dla niej szkodliwe;
nie należy kierować aparatu na słońce, bo ogrzanie migawki światłem słonecznym uszkodzi ją."

ale jak to sie ma do lamp błyskowych??

już mowie po co mi to wiedzieć: kiedyś używałem prostego canona cyfrowego w ktorym ustawiając najkrótszy czas migawki i włączając lampe (przysłoniętą) wyzwalałem dwie kolejne tj.JH-6800 i CY-100MR z dyfuzorami dzięki ich fotocelom, odpowiednio je ustawiając mogłem uzyskać ciekawe efekty oświetleniowe za małe pieniądze...

od kilku tygodni stałem się szczęśliwym posiadaczem 350D i probując wyzwalać ten sam zestaw oświetleniowy potrafie zrobić to jedynie przy pomocy Mirror lockup, (chcąc skorzystać z fotoceli bez blokowania lustra aparat nie zarejestruje błysku światła lamp zewnętrznych.. )

i tu wracam do pytań:

1. błysk flesha 2 lamp wyzwalanych błyskiem 350D przy blokowaniu lustra w górze może coś uszkodzić? :???:
2. moge połączyć BEZPIECZNIE kabelkiem 350D z CY-100MR , a JH-6800 wyzwalane byłoby wtedy przez fotocele..?
a może jest opcja wyzwolić obie lampy za pomocą kabelka? (eksperymentować nie mam zamiaru:lol: chociaż z lutowaniem poradze sobie, domyślam się jednak, ze napięcie może być zabójcze dla aparatu??
musze cos dokupić jakieś wyzwalanie radiowe cy cuś...??? nestety w tej materii jestem laikiem więc bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu jak najtańszym kosztem.. :roll:

KuchateK
20-09-2006, 19:13
Tego swiatla z lamp jest zbyt malo aby bylo w stanie uszkodzic migawke...

350D wytrzymuje te zabojcze napiecia. Nie wyzwala przez fotocele, gdyz lampa wbudowana w 350D wysyla najpierw tzw. przedblysk pomiarowy. W tym momencie odpala lampy z fotocelami a dopiero potem nastepuje podniesienie lustra, otwarcie migawki i blysk wlasciwy.

Uzyj przewodu.

bartosz108
20-09-2006, 19:15
jest prosty sposób: albo użyj niefirmowej słabej lampy błyskowej ( skieruj lampę w sufit, przekręć ją, albo za pomocą kartonika)
albo jakąś lampę canona przestawiasz na tryb manual i zmniejszasz moc błysku np. do 1/16 i oczywiście odpalasz w sufit, albo do tyłu.
kolejnym sposobem jest podłączenie lampy kabelkiem za pomocą specjalnej stopki

ishi
20-09-2006, 19:40
dzięki wielkie za uspokojenie, że już nie załatwiłem sobie migawki... uff :D
-pomysły fajne, jeśli jednak ma być tanio to myśle, ze kabelki będą najciekawsze ;-)
macie może namiar na taką specjalną stopke ?

bartosz108
21-09-2006, 12:23
sprawdź
http://www.allegro.pl/item126397887_kostka_synchronizacyjna_do_lampy_bly skowej_hama.html

ishi
22-09-2006, 22:11
zamówiłem kostke za 10 zl na funsports (bez kabelka, mam taki w komplecie z lampą) - świetne podejście do klienta...
wyzwole lampe mocniejszą przewodem, a słabsza błyśnie z fotoceli.... (do tego JH ma podobno problemy z 350D)

potwierdzam... wszystko działa... (10zl i po sprawie ;) )

dzięki za pomoc.. temat zamknięty..

Routlaw
09-11-2006, 16:52
To ja ten temat otwieram.. Jestem bardziej zielony w tej kwestii niż ustawa przewiduje...
Znalazłem na stronie funsports.pl takie coś: JH6800 cena 82,- 68Ws, GN28, czas ładowania do 6s.
wyzwalanie:
fotocela,
przycisk test,
przewód synchro.
w komplecie przewód synchro z końcówką PC dług. 3m

wyjaśnijcie mi taką rzecz:
Jak chce doświetlić powiedzmy namiot bezcieniowy dwoma takimi JH6800 to jak to podłączyć do 300D?
Do czego służy taki kabel synchro z końcówką PC?
Co to jest końcówka PC?
Coś jeszcze chciałem zapytać ale mi umknęło. Jak sobie przypomnę to dopiszę

KuchateK
09-11-2006, 17:02
Koncowke PC umieszcza sie w gniezdzie PC aparatu ;) To to na dole po lewej.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/Images/connectors01.jpg)

Do 300D trzeba zastosowac odpowiedni adapter/kostke na sanki aparatu.
http://img490.imageshack.us/img490/8516/139361747es2.jpg
http://img490.imageshack.us/img490/8048/139361775mb9.jpg

Dostepne na allegro i w dobrych sklepach ;)
http://allegro.pl/search.php?string=kostka+do+lampy
Druga lampa bedzie odpalac na fotoceli.

Funsports ma tez przewod z jednej strony zakonczony mini jack'iem mono do lampy a z drugiej pasujacy na sanki aparatu.

Routlaw
09-11-2006, 17:05
Dzięki Kuchatku,
Tą kostkę to się montuje miedzy aparat a lampę? :) (pytam jak nadlaik:mrgreen:)

KuchateK
09-11-2006, 17:14
Kostke montuje sie na sanki aparatu a do niej przewod do lampy.

Routlaw
09-11-2006, 19:06
OK, do kostki kabel do JH6800 i lampę w moim przypadku 430EX która to swoim błyskiem wyzwoli błysk w drugiej JH6800. Dobrze myśle??
Czy może na kostke sie lampy już nie zakłada?

KuchateK
09-11-2006, 19:50
Nie zaklada.

Jedna jh6800 wyzwalana przewodem swoim blyskiem wyzwoli druga.

Jak chcesz odpalac 430EX (taniej bo nie trzeba kostki i bezprzewodowo :D) to obie jh6800 wyzwolisz przez fotocele. Nie ma potrzeby mieszac tu dodatkowo przewodu.

Routlaw
09-11-2006, 20:10
Aha, to już chyba wiem wszystko.. No ale kupując w funsport.pl mam kabel w zestawie. Czyli mam wiecej możliwości wyzwolenia błysku.
Jeszcze jedno pytanie..
Czy automatyka aparatu z podłaczoną JH6800 dobiera krótsze czasy naświetlania? Tak jak to jest z podłączoną lampą błyskową?

I pytanie dodatkowe..
Dlaczego kabel: aparat <-> 430EX kosztuje ~250zł
a kabel: aparat/kostka <-> JH6800 ~30zł

KuchateK
09-11-2006, 20:21
Czy automatyka aparatu z podłaczoną JH6800 dobiera krótsze czasy naświetlania? Tak jak to jest z podłączoną lampą błyskową?
Nie. Aparat nie widzi takiej lampy i zachowuje sie jak by jej nie bylo.

I pytanie dodatkowe..
Dlaczego kabel: aparat <-> 430EX kosztuje ~250zł
a kabel: aparat/kostka <-> JH6800 ~30zł
Jeden to prosta wtyczka do aparatu i jack z drugiej strony. Do tego tylko dwie zyly.

Drugi to 6 zyl, troche bardziej skomplikowane mocowanie do puszki i lampy, "sprezynka" oraz znacznie lepsza jakosc wykonania :mrgreen: No i nie mozna zapominac o logu Canona :twisted:

Routlaw
09-11-2006, 20:37
Nie. Aparat nie widzi takiej lampy i zachowuje sie jak by jej nie bylo. ahh jaka szkoda :(

No i nie mozna zapominac o logu Canona :twisted:
No i wszystko jasne..
Dzięki KuchatKu

Jacek Deka
25-09-2007, 17:36
nie znalazłem na CB więc pytam:

Co robię źle, że po podłączeniu kabelkiem synchro lampa JH-6800 z 30D działa poprawnie, a przy próbach wyzwolenia przez fotocelę mam brak synchronizacji z JH6800 (obie lampy błyskają bez synchronizacji) ale tylko wbudowana oświetla (czyli nie doświetla)?
Wyłączyłem błyski pomiarowe i sprawdzałem na wyzwoleniach lampy na 1 i 2 kurtynę i nic.

Proszę o pomoc może czegoś nie ustawiłem :) .