Zobacz pełną wersję : czy warto?
Witam,
Nie lecę na lenia i przejrzałem wszystkie wątki o 580 EX zanim pytam. No ale nie dało mi to to jasnej podpowiedzi na pytanie czy warto się przesiadać z 550 EX na 580 EX przy 20d. Jakie jest wasze zdanie, będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
Avadra_K
20-09-2006, 16:35
Warto, zdecydowanie warto możliwości jakie stwarza ten zestaw w 100% pokrywają się z oczekiwaniami sredniozaawansowanego "pstrykacza". Sam korzystam i polecam (jedna uwaga) załatw sobie dobre aku do tej lampy
róznic jest kilka, np.:
- 580 bierze pod uwage balans bieli,
- szybciej się ładuje;
- ma wg nie lepsze rozwiązanie systemu obracającego sam palnik.
Ja miałem 550 ale po zmianie body na 5D elementem, który zdecydował o zmianie było szybsze ładowanie i nowy system obracania palnika gdyż ten w 550 (głównie lewo-prawo) mnie bardzo irytował. Jednakże gdybym nie miał kompletu docelowych obiektywów to lampy bym nie zmienił a kasę zainwestowałbym w szkło.
Sam musisz sobie odpowiedziec czy te kilka róznic daje taką wartość dodaną, że wydatek się opłaca.
Zamien 550EX na 430EX, chyba ze potrzebujesz bardzo mocnej lampy zeby robic zdjecia oddalonych obiektow w nocy, 580EX jest mniejsza od 550EX, a 430EX jest mniejsza od 580EX, a 430 i 580 maja praktycznie te same mozliwosci nie liczac liczby przewodniej. Wielu fotorepo teraz przesiada sie ze swojej starej 550 na 430 bo jest mniejsza, poreczniejsza i naprawde wystarcza
róznic jest kilka, np.:
- 580 bierze pod uwage balans bieli,
- szybciej się ładuje;
- ma wg nie lepsze rozwiązanie systemu obracającego sam palnik.
580 nie bierze pod uwage balansu bieli. Tylko stara sie UTRZYMAC ta sama temperature barwowa swiatla przy dluzszej serii blyskania.
Z dwoma pozostalymi punktami sie zgodze - jesli komus cos przeszkadza w 550EX ORAZ czesto korzysta z lampy blyskowej, zdjec seryjnych, silnego doswietlania lampa w ciemnych warunkach (tryb M) - to warto doplacic do oszczednosci energetycznej.
no to już coś wiem a jeśli chodzi o kwestie prawidłowej siły błysku do zastanych warunków czy te modele się różnią? Robiąc np śluby rzadko jestem na 0 zawsze muszę ją korygować, byłoby cudownie jakby lampa się nie myliła.
Jarek Jaworski
20-09-2006, 19:17
Jesli mialbym na twoim miejscu wybierac to dokupilbym druga 550 ;)
Tak na serio zestaw dwu lamp daje bardzo duze mozliwosci oswietlenia i na tym bym sie skupial. Roznica miedzy dwoma lampami jest nie tak bardzo duza, zwlaszcza jesli chodzi o efekt finalny :D glownie chodzi o ergonomie i jak napisal Vitez - oszczednosc energetyczna.
Na dpreview znalazlem opis problemow z 580, ktore w/g czlowieka ktory uzywa bodajze 6 takich lamp sa slabszymi konstrukcjami w porownaniu z 550. Chodzilo o przegrzewanie i spalanie sie palnikow.
550 to prawdziwy kon roboczy dopiero po okolo 6 latach uzywania i jak szacuje 30 tys blyskow, udalo mi sie przepalic palnik a w miedzyczasie lampa przezyla wszystkie przygody, lacznie z zaciekami od deszczu na wyswietlaczu, urwaniem polowy stopki, klejeniem czerwonej szybki po upadku na kamienna posadzke.
Podsumowujac ja bym nie wymienial, dokupic 580 to tak