PDA

Zobacz pełną wersję : sandisk ultra II czy extreme III

aśka
19-09-2006, 22:20
Witam od nie dawna jestem posiadaczem aparatu d20 jestem na kupnie karty do niego Sandisc ULTRA II czy EXTREME III? zalezy mi na zdjeciach sekwencyjnych .. czy ultra II poradzi sobie z zapisaniem całej 23 klatkowej sekwencji bez strat? ile mniej wiecej trwa zapisywanie wykonanych zdjec?

Tomasz Golinski
19-09-2006, 22:39
zmieniam tytuł, bo tamten nijak nie pasował do wątku.

Jac
19-09-2006, 23:20
zerknij sobie tutaj (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7303)

i poczytaj instrukcje tam jest napisane ile zdjec robi 20D w serii
raw - to jest tylko 6 zdjec z pelna predkoscia
jpgS - az do zapelnienia karty

tak wiec sprecyzuj pytanie albo RTFM ;-)

mam ultre 1GB i extreme 1GB - nie widac po miedzy nimi roznicy w dzialaniu aparatu

Mac
19-09-2006, 23:33
Obie karty są bardzo szybkie, jeśli masz wystarczający budżet, kup Extreme III a jeśli nie to Ultra II będzie o.k.

Kolekcjoner
20-09-2006, 00:41
Możesz jeszcze zerknąć tutaj (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7303).

Zielony
20-09-2006, 09:44
A tak w ogóle to po co przepłacać skoro jest PRETEC 133x :D
No tak, ale SanDisk bardziej 'firmowy' :roll: ;)

Jac
20-09-2006, 10:36
Możesz jeszcze zerknąć tutaj (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7303).

przeciez to jest to samo co juz podalem ;)

aśka
20-09-2006, 11:27
dzięki za informacje chyba jednak decyduje sie na ultra II :)

Kolekcjoner
20-09-2006, 20:05
przeciez to jest to samo co juz podalem ;)

Wiesz dopiero dzisiaj to zauważyłem:(. Wybacz:).

Do 20D brałbym jednak EIII dużo szybciej zwalnia bufor - odczuwalne zwłaszcza w Raw-ach:).

Jac
20-09-2006, 23:58
sorry nie zauwazylem zeby tak bylo UII i EIII "pracuja" tak samo przy rawach - nie ma znaczacych roznic w predkosci oprozniania bufora... ostro to ostatnio przetestowalem .... z muflonem :twisted:..... te dwie karty sa rowne w 20D... ale tez bral bym EIII bo cena ta sama (w USA) a ciut lepsza w czytniku ;-)

Kolekcjoner
21-09-2006, 00:34
sorry nie zauwazylem zeby tak bylo UII i EIII "pracuja" tak samo przy rawach - nie ma znaczacych roznic w predkosci oprozniania bufora... ostro to ostatnio przetestowalem .... z muflonem :twisted:..... te dwie karty sa rowne w 20D... ale tez bral bym EIII bo cena ta sama (w USA) a ciut lepsza w czytniku ;-)
Też to testowałem i dla mnie jest szybciej i to zauważalnie (w RAW-ach, w JPG-ach nie wiem). Nie wiem czemu to wzbudza u Ciebie takie emocje:shock: ale jeśli Cię to ma tak drażnic to napiszę, że nie jest to jakś duża różnica i być może dla większości w ogóle pomijalna:).

Mac
21-09-2006, 07:20
Ostatnio kupiłem EIII zawsze to nowsza karta, UII pewnie niedługo zniknie z rynku. Z tą szybkością bym tak nie przesadzał ale jeśli macie takie doświadczenie i potraficie mierzyć szybkość zwalniania buforu to jestem pod wrażeniem.

Jac
21-09-2006, 07:59
Też to testowałem i dla mnie jest szybciej i to zauważalnie (w RAW-ach, w JPG-ach nie wiem). Nie wiem czemu to wzbudza u Ciebie takie emocje:shock: ale jeśli Cię to ma tak drażnic to napiszę, że nie jest to jakś duża różnica i być może dla większości w ogóle pomijalna:).

:lol: jakie emocje? co ma mnie draznic? ze dla ciebie jest roznica a dla mnie nie ma? :lol: - spoko nie drazni mnie to, pisz co chcesz ;-) tylko zeby bylo zgodnie z regulaminem :mrgreen:
zrobilem jakies 12,5K rawow w ciagu 5 dni... co chwila bufor byl zapychany... no i z obu kart schodzilo tak samo moze sa jakies sekundowe roznice - natomiast ja tego nie wyczyulem, moze jestem nieczuly? ;-)... podobnie z przegladaniem zdjec na karcie - rowniez jest dla mnie tak samo... a co do konkretnej kart to wiadomo ze lepiej kupic EIII

kaen
21-09-2006, 08:26
Jac - kręciłeś film? ;-] A mówią, że lustrzankę się nie da <lol>

Co do wyboru karty - z tego co widzę, to dylemat co wybrać jest już nieaktualny :-) Ciężko znaleźć EII - wszedzie mają EIII. Znalezione EII są w cenie EIII - pewnie jakieś niedobitki;)

kaen

EchoX
07-05-2007, 17:18
wlasnie sie przymierzam do zakupu SanDisk EIII i czy mogoby mi ktos powiedziec, jak jest teraz z tymi SanDiskam jezeli chodzi o 'oryginalnosc'??
Bo swego czasu bylo mocno slychac o podrobach masowo wystepujacych na allegro.

PrzemeS
07-05-2007, 18:18
Bo swego czasu bylo mocno slychac o podrobach masowo wystepujacych na allegro.

To nie kupuj na allegro. Na www.cyfrowe.pl mają nawet w dobrej cenie. 2gb kosztuje u nich 160zł.

LemonR
07-05-2007, 20:27
Brałem od nich (http://allegro.pl/my_page.php?uid=5487550) 2Gb za 145zł Nic podejrzanego nie zauważyłem szczególnie jeśli chodzi o transfer.
O i ceny nieźle poleciały. :-)

Bingant
07-05-2007, 22:31
Podpinając się do wątku; zauważyłem wczoraj(Ultra II), że jak potrząsnę kartą, to coś w środku lata. Zauważył ktoś coś takiego na swojej karcie?

miszaqq
07-05-2007, 23:43
Podpinając się do wątku; zauważyłem wczoraj(Ultra II), że jak potrząsnę kartą, to coś w środku lata. Zauważył ktoś coś takiego na swojej karcie?

a) karta Ultra II - 2 letnia - rzeczywiscie cos lata, no ale stara jest to ma prawo
b) karta Ultra II - 1 roczna - nic nie lata
c) karta Extreme III - miesieczna - nie czuje potrzeby potrzasania ;)

takpoprostu
03-04-2009, 00:44
Krótka piłka:

Posiadam kartę SanDiska 2gb extreme III

w kieszeni max 120zł i chę dokupic drugą kartę i teraz:

SANDISK EXTREME III 4GB

czy

SANDISK ULTRA II 8GB

co byście radzili ?

C80
03-04-2009, 06:45
Mam Ultrę II 4 GB i mam Extreme III 8 GB. Naprawdę trzeba zrobic z 60-70 zdjęć w serii żeby zobaczyć różnicę. Sprawdzałem i U II zrobiła około 60-65 zdjęć, Ext III ponad 70.

Zatem właściciwie ustotna jest tylko kwestia szybkości przy zgrywaniu na kompa. Ale i to tylko gdy zgrywa się kilkaset zdjęć i liczy się każda sekunda.

takpoprostu
03-04-2009, 10:20
Mam Ultrę II 4 GB i mam Extreme III 8 GB. Naprawdę trzeba zrobic z 60-70 zdjęć w serii żeby zobaczyć różnicę. Sprawdzałem i U II zrobiła około 60-65 zdjęć, Ext III ponad 70.

Zatem właściciwie ustotna jest tylko kwestia szybkości przy zgrywaniu na kompa. Ale i to tylko gdy zgrywa się kilkaset zdjęć i liczy się każda sekunda.

Dzięki kolego, więc zamawiam Ultra II 8GB

adi760303
03-04-2009, 10:25

Zamów sobie inna (Extremem)- będziesz wtedy mógł zobaczyć róznice o którą pisałeś.

Jago
04-04-2009, 19:57
c) karta Extreme III - miesieczna - nie czuje potrzeby potrzasania ;)

W sumie też nie czuję potrzeby potrząsania kartą - ale moją Extreme III "potrząchłem" i nic w niej nie lata.

Ja zamówiłem dwie 4 GB - mam w sumie miejsca 8 GB i pewność, że jak jedna padnie, to drugą mam w zapasie. I dla tego "zapasu" kupiłem dwie a nie jedną.

Sławek
04-04-2009, 20:12
Jak się popsuje puszka to rozumiem co może dać zapas ale jak padnie karta z 4GB zdjęć to co mi da że mam drugą. Przecież nie powiem młodym żeby sobie ślub powtórzyli bo wprawdzie pierwszą kartę trafił szlak ale mam drugą to nie traćmy czasu.

Jago
04-04-2009, 21:01
Jak się popsuje puszka to rozumiem co może dać zapas ale jak padnie karta z 4GB zdjęć to co mi da że mam drugą. Przecież nie powiem młodym żeby sobie ślub powtórzyli bo wprawdzie pierwszą kartę trafił szlak ale mam drugą to nie traćmy czasu.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to należy powątpiewać w sens wożenia z sobą w samochodzie koła zapasowego ;) W przypadku aparatu zapas jest po to, aby nie tracić okazji na robienie kolejnych fotek. A te utracone można spróbować zawsze odzyskać. Można też schować aparat do torebki i iść do domu nie mając już na czym zapisywać zdjęć. Z każdej sytuacji są co najmniej dwa wyjścia.

Vitez
05-04-2009, 08:28

Jeśli masz tylko jedną kartę 8GB i ona się zepsuje to przerąbane - nie możesz kontynuować robienia zdjęć. Jeśli z dwóch posiadanych 4GB jedna się popsuje to owszem - zdjęcia na niej mogą (ale nie muszą - zawsze można próbować odzyskiwać) być stracone, ale przynajmniej mając drugą możesz kontynuować robienie zdjęć.

Sławek
05-04-2009, 15:40
I tak lepiej postawić na jakość niż na ilość. A tak przy okazji, czy istnieje jakiś ranking niezawodności kart ?

axk
05-04-2009, 19:13
...czy istnieje jakiś ranking niezawodności kart ?

A jak Twoim zdaniem miała by wyglądać procedura testowa?

Sławek
05-04-2009, 22:32
A jak Twoim zdaniem miała by wyglądać procedura testowa?
Nie wiem...może ,,przepompować,, jakąś olbrzymią ilość danych.

Jago
07-04-2009, 09:52
czy istnieje jakiś ranking niezawodności kart ?

Osobiście nie słyszałem o takim rankingu, gdyż ranking np popularności sprzedaży kart nie jest tym o co Tobie chodzi. Wydaje mi się, że większym problemem jest wiarygodność karty (oryginał - podróbka) a nie np jej prędkość.

axk
07-04-2009, 09:53
Nie wiem...

Tak więc sam sobie odpowiedziałeś na własne pytanie. Szczerze wątpię aby istniał tego typu ranking, gdyż procedura testowa nie dość iż musiała by być "żmudna" to jeszcze na dodatek długoterminowa.

Sławek
07-04-2009, 11:09
Tak więc sam sobie odpowiedziałeś na własne pytanie.
To że ja nie wiem, wcale jeszcze nie znaczy że nikt nie wie.

niemar
13-05-2010, 22:13
Mam laickie pytanie - czy karta z aukcji http://www.allegro.pl/item1029885414_cf_8gb_ultra_30mb_s_extreme_sandisk _w_wa_promocja.html jest kartą CF sandisk II czy III? Czy jest warta zakupu (dla C50D)?

RomanS
13-05-2010, 23:04
Na wiekszosci kart CF Sandisk Extreme jakie ogladalem zawsze bylo napisane czy sa II czy III, tak ze to jest jakis inny produkt tej firmy. Tu masz strone:
http://www.sandisk.pl/Products/Catalog(1140)-Uniwersalne_karty_pamięci.aspx

niemar
14-05-2010, 20:24
Myślałem, że Ultra zarezerwowane jest dla II.

Waszym zdaniem to są one porównywalne z II czy III?

Ciekawa kompatybilność mi wyszłna stronie http://www.sandisk.pl/Compatibility/DeviceList.aspx?DeviceTypeID=1013&ManufacturerID=1020