Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 70-300 APO DG Sigmy vs. 75-300 USM III Canona

michalmx3
19-09-2006, 17:08
Witam,
Na początek się przywitam.:D - Michał z Krakowa (EOS 350D + Kit)
Istotą mojego postu/pytania jest kwestia różnic między tymi obiektywami...
O tym już na tym forum powiedziano pewnie "wszystko". Chcę kupić któryś z tych obiektywów. Większość wątków i odpowiedzi w nich dotyczyła różnic, wad i zalet każdego z nich. A ja mam pytanie.
Czy w świetle ich ceny i co za tym jakości, te wady, które są często przytaczane mają jakiekolwiek uzasadnienie? Czy aż tak "wiele" trzeba oczekiwać od obiektywu za te pieniądze (do 1000 PLN)?

Pozdrawiam,

Przemoc
19-09-2006, 17:15
Cześć Michał.

Mogę powiedzieć coś o Sigmie, bo mam z nią pewne doświadczenia. Po roku użytkowania, w różnych zastosowaniach (tele, makro) powiem, że na pewno jest warta swojej ceny. Oczywiście przegrywa porównanie z elkami ale to oczywiste z uwagi na różnicę cen.

himi
19-09-2006, 17:40
Powiedzmy, że sigma może być. Na długim końcu ciemna i bardzo nieostra. Nie pozbywam się, bo nie mam teraz środków by dolożyć do L, więc nie ma się co podniecać.

Zakk Wylde
19-09-2006, 18:51
Hmmm Ale zajechałeś himi ;)

To znaczy, ze jak nie masz eLki to nie możesz robić zdjęć ? Powiem Ci, że kitem co masz możesz zrobić naprawdę fajne zdjęcia!

Co do problemu kolegi to ja mieszkam niedaleko krakowa :D Właśnie wczoraj kupiłem sobię sigmę APO. I powiem że mnie osobiście się podoba to co ona robi (jakośc zdjęć :D)

Jak chcesz to idź do fotopanoramy (sławkowska 12) wczoraj doszładostawa 20 sigm APO :D Więc masz w czym wybierać.

Byłem też na studenckiej i myslałem nad zakupem UMS III i powiem że szkło odpoczątku nie chłotak jak mi się by to pdobało!
Więc jak chodzi o moje zdanie to sigma :D

MARANTZ
19-09-2006, 18:58
Canon ma tutaj tylko jedną przewagę. Nazywa się USM. Wygrywa szybkością i precyzją AF. Reszta zalet należy do Sigmy. Na pewno ma lepszą jakość optyczną. Trzeba tylko wybrać egzemplarz który ostrzy w punkt i pozostanie tylko robić świetne zdjęcia.

merger
19-09-2006, 20:06
ja nie mam powodow do narzekan na sigme.
podobno wolna - moze i tak, ale jak juz ustawi af w dobre miejsce, to pozniej sledzi calkiem dobrze.
na 300mm tez nie narzekam az tak (moze male wymagania :P), ale ostatnio testowalem ja na sportach wodnych - ciaganie narciarza, kolka za motorowka. fotki robilem z brzegu - czesc na 300mm przy takim sobie oswietleniu, bo pochmurno bylo - efekt dla mnie w zupelni wystarczajacy. wkleil bym fotki, ale mam jakies problemy z serwerem, a poniewaz wyjezdzam jutro, to srednio mam tez czas sie tym zjamowac :P

ogolnie sigme moge z czystym sumieniem polecic :)

michalmx3
19-09-2006, 20:32
co do problemu kolegi to ja mieszkam niedaleko krakowa :D Właśnie wczoraj kupiłem sobię sigmę APO. I powiem że mnie osobiście się podoba to co ona robi (jakośc zdjęć :D)

Jak chcesz to idź do fotopanoramy (sławkowska 12) wczoraj doszładostawa 20 sigm APO :D Więc masz w czym wybierać.

Słyszałem o tym punkcie. Co prawda nie są najtańsi w Krakowie, ale czasem warto dołożyć kilka złotych dla pewności, że kupujesz od dobrego dostawcy.
Pytanie, czy dadzę "przymierzyć" (to pytanie w związku z "wyborem")

Zakk Wylde
19-09-2006, 20:34
Idziesz do miłej pani i powiedz ze chcesz kupic sigme ona daje jedną testujesz ni epasuje prosisz sa o inny

michalmx3
19-09-2006, 21:09
Jedyne co mnie "hamuje" przed zakupem Sigmy jest jej wolny AF. Tylko pytanie co to znaczy, że jest wolny - mówię o praktyce. Na ile jest wolny? Czy da się to jakoś odnieść do AF kitowego obiektywu?

merger
19-09-2006, 22:38
jesli nie masz wycelowanego obiektywu w obiekt, ktory chcesz fotografowac, to lubi przeleciec pare razy przez cala dlugosc i spowrotem z donosnym wiiiiiiiiiiiii-wiiiiiiiiiiiiiiiii-wiiiiiiiiiiii :P ale jak ustawi w poblizu, to juz dziala b. sprawnie wedlug mnie. sledzi obiekt tez dobrze.

u mnie chwyta tak na 300mm 1/500 f8 iso400:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img382.imageshack.us/my.php?image=img930250fw6.jpg)

i tak z tymi samymi parametrami:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img50.imageshack.us/my.php?image=img931850tn4.jpg)

fotki bez obrobki. tylko zmniejszone o polowe. robione w .jpg.

Matsil
19-09-2006, 23:01
Jedyne co mnie "hamuje" przed zakupem Sigmy jest jej wolny AF. Tylko pytanie co to znaczy, że jest wolny - mówię o praktyce. Na ile jest wolny? Czy da się to jakoś odnieść do AF kitowego obiektywu?

Co do prędkości, to zależy do czego go chcesz używać. Do makro jest wystarczający - tu nigdzie ci się nie spieszy, w sportach samochodowych już gorzej - choć sam fotografuję na rajdach i z tej sigmy wychodzą całkiem przyzwoite zdjęcia.

Nie da się tej sigmy porównać do KITa. KIT pierścieniem ostrości robi max. 1/4 obrotu a sigma dużo więcej, więc będzie wolniejsza.

Mam ten obiektyw od roku więc już mogę coś o nim powiedzieć.
Praktyczny zakres ogniskowych to 70-200, powyżej 200 jest już mydło.
Ostre zdjęcia robi od f/5.6 do f/11 a najostrzejszy jest przy f/8.

Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy sigmą i canonem wybrałbym sigmę.
Co z tego, że masz USM i łapiesz szybko ostrość jak zdjęcie jest po prostu kiepskie. Sigma optycznie bije canona.

Do 1000 PLN nie kupisz lepszego obiektywu w tym zakresie.

Matsil
19-09-2006, 23:09
na 300mm tez nie narzekam az tak (moze male wymagania :P), ale ostatnio testowalem ja na sportach wodnych - ciaganie narciarza, kolka za motorowka

Ta sigma ma to do siebie, że musisz robić zdjęcia na Av a nie na P.
Co ci daje P - to takie dowartościowanie się amatora, który nie chce pokazać, że zdjęcia robi na Auto - bez urazy oczywiście.
Ustawiasz f/8 i wtedy jak tylko trafisz z AF, to masz dobre zdjęcie - wymaga to oczywiście dobrego światła.
Zrób kilka zdjęć z różnymi nastawami tego samego elementu a zobaczysz różnicę.

michalmx3
20-09-2006, 11:35
hahah
dobre...to się nazywa onomatopeja :)
Dobre jest to, że jak kolega Zakk wpsomniał będzie można "wypróbować".
Czy ktoś wie, jak w miarę szybko i bez denerwowania Pani, można taki obiektyw sprawdzić? Na co zwrócić uwagę?

michalmx3
20-09-2006, 11:55
No nie wiem czy to dobrze, ale większość moich zdjęć robię właśnie na tym nastawie...

Zakk Wylde
20-09-2006, 17:32
Musisz zobaczyc czy ostrzy Ci w tym punkcie gdzie ustawiłeś czy rogi (brzegi) są ostre czy nie. Ja tak zrobiłem i było ok.

M@riusz
20-09-2006, 17:58
Jedyne co mnie "hamuje" przed zakupem Sigmy jest jej wolny AF. Tylko pytanie co to znaczy, że jest wolny
"Bawię się" tym obiektywem od ponad roku. Wszystko zależy co chcesz fotografować. Ja akurat nie odczuwam, że jest specjalnie wolny. Co do mydłą powyżej 200 - też jest różnie. Na pewno na odcinku powyżej 200 mm ma gorsze parametry, ale żeby od razu mydło... ;)
Poczytaj np. ->Tutaj (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=12)<- oraz ->Tutaj (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_70300_456/index.htm)<-testów tego obiektywu.
Ja z czystym sumieniem mogę go polecić :smile:
Poza tym, kilka wątków niżej masz kolejne wypowiedzi na ten temat: LINK (http://canon-board.info/showthread.php?t=14692)

M@riusz

Matsil
20-09-2006, 20:43
No nie wiem czy to dobrze, ale większość moich zdjęć robię właśnie na tym nastawie...

Dopóki masz tylko KITa to normalny odruch - f/8.

michalmx3
20-09-2006, 20:59
no i kupiłem...Sigmę, w fotopanoramie. Przymierzyłem, sprawdziłem, kupiłem. Cena ok, obsługa spox. Rzeczywiście:
1. powyżej 200, nie jest zbyt "kolorowo" (na głębsze refleksje przyjdzie czas później);
2. jest głośna i stosunkowo owlna, choć zmienia się w szybszą i trafniejszą gdy jest jasno - no ale to normalny odruch.
3. Ładnie się prezentuje, ma futerał i osłonę przeciwsłoneczną :)

Wszystkim dzięki za pomoc i pozdrawiam, jednocześnie polecając sklep Fotopanorama w Krakowie.

KMV10
20-09-2006, 21:21
A dla Twojej informacji - dzisiaj sprawdziłem, jest porównywalna na 300/f10 z 300mm tamrona 200-500, który jest uznawany za bardzo dobre szkło

michalmx3
21-09-2006, 10:14
no to pocieszające...
Dziś rano robiłem krótki "test". Nie wytrzymałem i przez okno kilka fotek strzeliłem - jak dziecko :mrgreen:
A tak poza wszystkim byłem zaskoczony zawartością pudełka. Futerał (raczej mi się nie przyda) i osłonka przeciwsłoneczna (a to już miła niespodzianka, bo wcześniej o tym nie słyszałem).

Zakk Wylde
21-09-2006, 15:33
A którą z koleji kupiłeś sigme? Ja 3-cią. Bo dwie pierwsze były niejakie cos :D

marekb
22-09-2006, 09:06
Słyszałem o tym punkcie. Co prawda nie są najtańsi w Krakowie, ale czasem warto dołożyć kilka złotych dla pewności, że kupujesz od dobrego dostawcy.
Pytanie, czy dadzę "przymierzyć" (to pytanie w związku z "wyborem") ja sie do nich przywiązałem i zawsze jak z panią pogadasz to i z ceny cos zrzuci:razz:

marekb
22-09-2006, 09:23
no to pocieszające...
Dziś rano robiłem krótki "test". Nie wytrzymałem i przez okno kilka fotek strzeliłem - jak dziecko :mrgreen:
A tak poza wszystkim byłem zaskoczony zawartością pudełka. Futerał (raczej mi się nie przyda) i osłonka przeciwsłoneczna (a to już miła niespodzianka, bo wcześniej o tym nie słyszałem).
osłona przeciwsloneczna ci sie nie przyda ??:confused: to chyba żart? a i futeralik też powninienes zapełnic szkielkiem - nie bedzie sie kurzyć:lol:

michalmx3
22-09-2006, 14:21
osłona przeciwsloneczna ci sie nie przyda ??:confused: to chyba żart? a i futeralik też powninienes zapełnic szkielkiem - nie bedzie sie kurzyć:lol:

nie no...napisałem że futerał nie bardzo, ale osłona to miła niespodzianka. Myślę, że się przyda...na razie nie było kiedy :) czekam weekendu...

Co do "kolejności", to wybrałem 1szą. Była OK.

medyx
22-09-2006, 14:29
Jakis test tego Canona? Co to znaczy optycznie kiepski, przykłady..

Zakk Wylde
22-09-2006, 22:19
Ogólnie canon wysyłając to szkło pogrążył się strasznie. Kiepski otrycznie oznacza, że soczewki ktore częścią obiektywu są niejakiej jakość.

Tzn. Jak kupujesz paier toaletowy to papier z firmy Made in biedronka albo żabcia jest cienka i łatwo się rwie, a np. velwet robi dobre papiery i na dodatek zapachowe ;)

Nie wiedziałem jak to porównać więc uzyłem do demonstracji papier :D

merger
29-09-2006, 19:16
Co ci daje P - to takie dowartościowanie się amatora, który nie chce pokazać, że zdjęcia robi na Auto - bez urazy oczywiście.
Ustawiasz f/8 i wtedy jak tylko trafisz z AF, to masz dobre zdjęcie - wymaga to oczywiście dobrego światła.
Zrób kilka zdjęć z różnymi nastawami tego samego elementu a zobaczysz różnicę.

nie robie na P, glownie na M, ale i tak dzieki za rade :)

WaldekA
29-09-2006, 20:03
Moja SIGMA robi takie
http://waldeka.neostrada.pl/slides/cros12.html
http://waldeka.neostrada.pl/slides/cros11.html
http://waldeka.neostrada.pl/slides/cros10.html
i nie narzekam :-)