Zobacz pełną wersję : Nikon DK-21M - kilka pytan....
towersivy
19-09-2006, 15:47
Witam
Czy stosował ktos z forum nakładke powiekszajaca do wizjera o symbolu DK-21M z C20?? jesli tak to jakie to daje efekty i czy warto sie w cos takiego pakowac (cena około 100zł), no i czy istnieje Canonowski odpowiednik tego okulara??
Pzdr.
towersivy
24-09-2006, 17:14
Hmmmm w takim razie pozostaje mi zakup i przekonanie sie na własnym garbie jak to sie ma..... :smile: :wink:
towersivy
12-10-2006, 22:04
No i kupiłem, z 20D działa extra, nie ma zadnych czarnych rogow itp obraz staje sie przyjemnie duzy przez co kadrowanie w macro czy z tele staje sie znacznie łatwiejsze, z szerokimi oczywiscie tez jest oki no i w moim odczuciu znika efekt tunelu, jak dla mnie swietna sprawa naprawde warto to nabyc.
Pzdr.
slawi_3000
12-10-2006, 22:33
To pasuje do wizjera C 20D (mam na myśli sanki)?
towersivy
12-10-2006, 22:44
slawi_3000 - tak pasuje, na 5D tez pasuje i ma sie dobrze :smile:
Zapodaj może jakieś foto, jak toto wygląda na aparacie ;)
towersivy
12-10-2006, 23:58
Zielony - to ma byc zart?? :smile: wyglada jak kazda inna osłona wizjera tyle ze ma dodatkowa szybke :smile: :wink:
wow. a czy jest jakis spadek jasnosci, kontrastu obrazu w wizjerze???????
edit:tu jest niezla cena... http://sklep.henwar.pl/23384/dk-21m_-_okular_powiekszajacy.html
towersivy
13-10-2006, 06:36
trampek - moje słabe oczko nie stwierdziło zadnych spadko.
Pzdr.
krotkie pytanko:
jak jest ze zdejmowaniem tego okularu?
tutaj (http://www.allegro.pl/item132831094_okular_powiekszajacy_dk_21m_do_nikon _canon_fuji.html)
jest napisane, ze jest jakos zabezpieczony, ale martwi mnie czy nie jest to zbyt mocne zabezpieczenie. czesto przy zdjeciach nocnych (przy czasach w granicach kilku sekund) zdejmuje okular i wsuwam na szynke zaslepke, wiec wolalbym nie mocowac sie z tym okularem za dlugo przy kazdej zmianie
towersivy
13-10-2006, 08:40
akustyk - na moje oko, muszla oryginalna schodzi z indentycznym oporem co ten okular.
Pzdr.
Czyli że jak pryzmat mojego 20D ma powiększenie 0.9x to z okularem będzie miał 1.05x?
no to czekam na jakis przyplyw gotowki i sobie kupuje. niby ten celownik 10D nie jest taki zly, ale czasami jednak tego gabarytu troche by sie przydalo.
towersivy
13-10-2006, 12:13
akustyk, mysle ze sie nie zawiedziesz, osobiscie jestem bardzo zadowolony.
Pzdr.
Kolekcjoner
13-10-2006, 22:53
No mnie się to też bardzo podoba. Przy moich kiepskich oczach to może być super rozwiązanie:).
a jak z ostrościa widzianego obrazu ? nie zmiejsza ?
A mógłbyś jakoś graficznie przedstawić różnicę w wielkości wizjera?
towersivy
14-10-2006, 10:59
Niby jak?? :p
wczoraj pojechalem do sklepu przetestowac to cudo. na 20d efekt jest ale jak dla mnie nie wart 80 zl...
towersivy
14-10-2006, 12:54
no jak miałem 17-50 podczepione to moze faktycznie, podepnij 100tke macro albo 400F/5.6 wtedy warto :smile:
no jak miałem 17-50 podczepione to moze faktycznie, podepnij 100tke macro albo 400F/5.6 wtedy warto :smile:
w takim razie zwracam honor:)
Mam pytanie, czy ktoś próbował używać DK-21M w okularach?
Szukam rozwiązania na problem "obejmij wizjer 350D" w okularach... z tego: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=16951370 wynika, że nie bardzo jest sens kupować DK-21M okularnikowi, ale może ktoś ma inne doświadczenia?
Rozpatruję jeszcze Canon EP-EX15 Eyepiece Extender.
Extender Canona zmniejsza powiększenie wizjera i został zaprojektowany właśnie dla osób noszących okulary żeby zwiększyć dystans od aparatu, ale to chyba zanim była korekcja dioptryczna w wizjerach która umożliwiała pracę bez okularów.
Extender Canona zmniejsza powiększenie wizjera i został zaprojektowany właśnie dla osób noszących okulary żeby zwiększyć dystans od aparatu, ale to chyba zanim była korekcja dioptryczna w wizjerach która umożliwiała pracę bez okularów.
Przy -5 dioptriach, to o pracy bez okularów niestety mogę zapomnieć :)
Mam pytanie, czy ktoś próbował używać DK-21M w okularach?
Szukam rozwiązania na problem "obejmij wizjer 350D" w okularach... z tego: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=16951370 wynika, że nie bardzo jest sens kupować DK-21M okularnikowi, ale może ktoś ma inne doświadczenia?
Chciałbym odświeżyć temat, ponieważ również należę do grona "okularników" chciałbym zakupić coś co odsunie mój nos od body a zarazem nie będzie pomniejszało kadru, czy ten (Nikon'owski :? ) okular mi to załatwi ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zastanawia mnie jeszcze jeden 'patent' - jakby się sprawował EP-EX15 w połączeniu z DK-21M ?
Wtedy to pewno Pinokio nie pobrudziłby LCD noskiem :mrgreen:
berbec_188
13-11-2011, 11:14
..dla odświeżenia...czy ten wziernik powiekszajacy DK-21M będzie nadawał się do pracy z canonem 500d?ewentualnie jakieś insze odpowiedniki do tegoz canona - chodzi, żebym nie dotykał nosem wyświetlacza w body...czy może zamiast powiększenia lepsze będzie pomniejszenie obrazu wizjera poprzez zastosowanie Canon EP-EX15? nie mam jak na razie problemu ze wzrokiem ale nie mam możliwości sprawdzić organoleptycznie...;)
andrewjohn
19-12-2011, 14:40
Ja używałem DK-21M do 450D, więc jestem pewien, że do 500D też bedzie pasował. Obraz jest większy, chociaż nieznacznie tunelowaty, a wizjer jest lekko odsuniety od wyświetlacza (chociaż przy długim nosie to pewnie nie wystarczy...)