Zobacz pełną wersję : Co do slubu?
Znajomy w pazdzierniku bedzie focil slub siostry i zastanawia sie co powinien dokupic... ma tylko Tamrona 28-75.
Czy wedlug Was... starych wyjadaczy ;) nada sie do tego Tamron 17-35 czy lepiej Tamron 17-50?
I czy wystarczy mu to, ze by pstryknac slub na dobrym poziomie? Prawdopodobnie pozyczy jeszcze Canona 85/1.8 i lampe, a body ma Canon 30d.
Wiem, jest tego na forum mnostwo o slubach, ale czytajac wszystkie posty, nielatwo sie na cos konkretnego zdecydowac, wiec prosze o wypowiedz na temat tego konkretnego zestawu :)
Zdecydowanie Tamron 17-50mm f/2.8
A, co do lamy błyskowej to polecam z Softbox-em.
85mm f/1.8 to bardzo dobre szkło, ale to już w pleneże (portreciki itp.) bo w kościele może być za wąskie.
Karty pamięci minimum 2GB, oczywiście japis plików w RAW-ie.
Jedna setka czystej, aby nie miał większej tremy od nowożeńców.
:lol: To na średnim poziomie. :D
:mrgreen: Wyższy stopień wtajemniczenia: :evil:
Jak stać kolegę, to jeszcze małe przenośne studio, czyli jakieś dekoracje i oczywiście oświetlenie fleszowe, itd.
Widziałem wesela robione tym pierwszym sposobem i było ok.
A także widziałem i tym grugim sposobem i było super ok.
Oczywiście wszystko pod jednym warunkiem, że się ma doświadczenie, bo inaczej może być klapa a i korekta w kompie nic nie da.
Pozdrwiam.
Znajomy w pazdzierniku bedzie focil slub siostry i zastanawia sie co powinien dokupic... ma tylko Tamrona 28-75.
Czy wedlug Was... starych wyjadaczy ;) nada sie do tego Tamron 17-35 czy lepiej Tamron 17-50?
I czy wystarczy mu to, ze by pstryknac slub na dobrym poziomie? Prawdopodobnie pozyczy jeszcze Canona 85/1.8 i lampe, a body ma Canon 30d.
Wiem, jest tego na forum mnostwo o slubach, ale czytajac wszystkie posty, nielatwo sie na cos konkretnego zdecydowac, wiec prosze o wypowiedz na temat tego konkretnego zestawu :)
Jak kościół duży, to 28-75 wystarczy, plener też bez problemu zrobi tym obiektywem, lampę z jakimś softboxem do doświeltania i powinno być OK.
Problem może być w niewielkim kościele, bo wtedy często nie ma się gdzie odsunąć i wówczas pewnie lepszy byłby ten 17-50...
minimum 2karty pamieci i cos na co można z nich zrzucać i niekoniecznie softboxa ale stofen by sie przydał
i garniturek by prezentował;-)
mnie to zastanawia czemu zawsze te posty są typu "kolega foci ślub ale nie wie co kupić i wogóle nie wie jak"..... :D
i to zawsze od osób z malutkim "stażem" na forum :)
a tak odnośnie tematu - Tamron 17-50 :)
mnie to zastanawia czemu zawsze te posty są typu "kolega foci ślub ale nie wie co kupić i wogóle nie wie jak"..... :D
i to zawsze od osób z malutkim "stażem" na forum :)
a tak odnośnie tematu - Tamron 17-50 :) bo niektórzy wstydzą sie przyznac iż to oni idą robić (nie mówie że w tym wątku tak jest??)
liquidsound
18-09-2006, 12:28
IMO tamron 17-50 bo 28-75 moze sie okazac za waski, ale znowu ten na plener sie przyda. Co do lapmy to nie znam sie.
ja osobiście mam 17-50 i jest w kościele ok - jednak w plener troszkę mało
Dobrze mieć jakieś tele co by z boczku stojąc piękne kadry wyciągać.
Avadra_K
18-09-2006, 16:49
Co do lapmy to nie znam sie.
:mrgreen: A ja w to już tak od razu uwierzę.
:-P Lampę bież jaką Ci się uda dorwać - przydaje się 17-40 dobre szkło ale w niektórych kościołach może być ciut ciemnawo:lol:
Pamiętaj o stoffenie albo o jakimś kolwiek dyfuzorze - przyda się jak znalazł.
Aha... dodatkowe akumulatory/zasilacz do lampy tez się przyda:idea:
KuchateK
18-09-2006, 16:56
:-P Lampę bież jaką Ci się uda dorwać
Te allegrowe wynalazki auto tez? Chyba zartujesz :mrgreen:
Na slubach czesto wiecej mozna zdzialac majac dobra lampe z kitem jak dobrym szklem z kiepska lampa.
bo niektórzy wstydzą sie przyznac iż to oni idą robić (nie mówie że w tym wątku tak jest??)
haha, fakt...widze to rowniez, ja na razie nawet nie mam swojego sprzetu :D
Avadra_K
18-09-2006, 20:21
Te allegrowe wynalazki auto tez? Chyba zartujesz :mrgreen:
Na slubach czesto wiecej mozna zdzialac majac dobra lampe z kitem jak dobrym szklem z kiepska lampa.
:-? Pod pojęciem "lampa" rozumiałem wszystko od 430 w górę:-P Automaty z allegro to są dobre ale nie do focenia tylko do ....... kupowania na allegro:evil:
Jaaasssne. A potem rodzina i przyjaciele zmuszani sa do ogladania i na dodatek zachwycania sie tymi powyplaszczanymi koszmarkami.
W kosciele nie ma nic podnad DOBRE JASNE SZKLO.
Howgh.
No no ... np. 50 f/1.4 lub 85 f/1.8 na FF a do pomocy w skrajnej ostateczności 580EX.
aaa... i plus ksiądz, który będzie cierpliwie znosił zoomowanie nożne ;)
No no ... np. 50 f/1.4 lub 85 f/1.8 na FF a do pomocy w skrajnej ostateczności 580EX.
aaa... i plus ksiądz, który będzie cierpliwie znosił zoomowanie nożne ;)
Wystarczy troche wyczucia:) Zeby wiedziec kiedy mozna troche nachalniej sie pozblizac a kiedy nie. Ja na przyklad takie rozne dziwne kadry zblizeniowe uskuteczniam jak jest zamieszanie przy udzielaniu komunii i sie nie rzucam swoim zoomowaniem noznym za bardzo w oczy.
Choc kiedys po udzieleniu sakramentu zaslubin mlodym, w srodku mszy, ksiadz zwrocil sie do mnie, tak po przyjacielsku, z troska: "A co pani sie tak nic nie blyska, popsulo sie?":)
Wyjasnilam mu, ze nie jak tak specjalnie, bo mam jasny obiektyw, ale nie wiem, czy go przekonalam:)
Co racja to racja stałki są niezastąpione równie jak światło zastane ... i basta.
... i właśnie z tego powodu myślę, że już nie długo 50 f/1.4 dołączy do mojej skromnej kolekcji szkiełek ;)
Jaaasssne. A potem rodzina i przyjaciele zmuszani sa do ogladania i na dodatek zachwycania sie tymi powyplaszczanymi koszmarkami.
Howgh.
do czasu kiedy trafi ci sie naprawde ciemny kosciol. wtedy potrzebujesz dobrej lampy, choc jasne szklo rowniez nie zaszkodzi :)
do czasu kiedy trafi ci sie naprawde ciemny kosciol. wtedy potrzebujesz dobrej lampy, choc jasne szklo rowniez nie zaszkodzi :)
Do tej pory raz uzywalam lampy w kosciele. W sensie, ze swiadomie i bylam w miare zadowolona. Nie byl bardzo ciemny, ale jakos tak dziwnie oswietlony, ze mlodzi mieli zacienione twarze. Na szczescie byl pomalowany na bialo wiec +3EV i odbicie od sufitu zadzialalo.
Fotografowalam w roznych naprawde ciemnych. I nigdy nie bylam zadowalona z efektow lampowych, jesli swiatlo nie bylo odbite. Zdjecia ladowaly w koszu. Jednak duzo lepiej dzialal ISO 1600 i f/1.6 (1.4 trzeba uzywac z umiarem:mrgreen: )
KuchateK
19-09-2006, 03:46
Jak sie ma 5D i szklo 1.4 to mozna szalec. Jednak majac w porywach 2.8 na 30D to niestety, nie zawsze sie da w zastanym. Zwlaszcza jak do kompletu dostanie sie ciemny kosciol... Szkla nie za jasne, ognisowa 85'tki x1.6 nie wygodna. Tylko szumu i bandingu potem pod dostatkiem.
Jak sie ma 5D i szklo 1.4 to mozna szalec. Jednak majac w porywach 2.8 na 30D to niestety, nie zawsze sie da w zastanym. Zwlaszcza jak do kompletu dostanie sie ciemny kosciol... Szkla nie za jasne, ognisowa 85'tki x1.6 nie wygodna. Tylko szumu i bandingu potem pod dostatkiem.
W zeszlym sezonie "szalalam" na 350D. Nie mowie, ze bylo super, ale dalo sie. I jeszcze wtedy czesto zapominalam jka fjanym szklem jest 1.4, uzywajac glownie zooma 2.8
Fotki Kaliny są świetne nie tylko pod względem jakościowym(co zapewne po części jest zasługą posiadanego sprzętu) ale mają w sobie coś jeszcze...
Ja preferuję głownie 85mm i 50mm - to najlepsze szkła na ślub(i nie mówię tu o 50/1.4 ;)
PS. Nie wyobrażam sobie tylko nie uzywać lampy na weselu czy ślubie... Gratuluje jeśli umiecie się bez nich doskonale obejść!
Fotki Kaliny są świetne nie tylko pod względem jakościowym(co zapewne po części jest zasługą posiadanego sprzętu) ale mają w sobie coś jeszcze...
Milo mi:)
Ale sprzet - jak ktos to ladnie ujął - jest po to tylko, by nie przeszkadzal fotografowi w robieniu zdjec. Ale apetyt rosnie w miare jedzenia - i teraz jak mi zaszwankowal 5D to wpadlam w panike, ze nie dam rady z 350D, ale caly zeszly sezon nim robilam i gros fot w mojej galerii jest wlasnie z niego. Nie wspominajac, ze sluby zaczynalam z Olympusem C-8080 (za co zostalam obsmiana przez Jarka Grabka do bolu:twisted: ) i 50 1.4 podpietym do pozyczonego 300D :D
(foty z C-8080 tez wciaz jeszcze wisza w galerii, ba nawet z prostego kompaktu C-4040 - choc to juz (jeszcze) nie slubne)
PS. Nie wyobrażam sobie tylko nie uzywać lampy na weselu czy ślubie... Gratuluje jeśli umiecie się bez nich doskonale obejść!
Na slubie - jak najbardziej. Przeciez z cyfra to proste. Ustawiasz duze ISO i widzisz po zrobieniu zdjecia czy dajesz rade, czy nie. Nie trzeba duzego doswiadczenia.
Na weselu jednak lampa jest niezbedna. Ale tu juz mozna odbic w sufit (zazwyczaj jest nizej niz w kosciele;-) i nawet jak jest jakis karbowany to daje sie troche EV wiecej i tyle) i mozna sie pobawic w roznego typu efekty specjalne w tancu (open flash)
albo mozna sie pobawic w roznego typu efekty specjalne w tancu (open flash)
albo druga kurtyna na zewnetrznej i troche krotszy czas.albo strobo;)
Ja preferuję głownie 85mm i 50mm - to najlepsze szkła na ślub(i nie mówię tu o 50/1.4 ;)
PS. Nie wyobrażam sobie tylko nie uzywać lampy na weselu czy ślubie... Gratuluje jeśli umiecie się bez nich doskonale obejść! nie uważasz,ze na kosciół 85 i 50mm x 1.6 troche za ciasne??
chyba ze u nas kosciółki takie małe
mor_feusz
29-09-2006, 10:30
Odgrzewam watek.
Wlasnie wrocilem z Litwy ze slubu (on anglik ona Litwinka). Zamowili sobie fotografa(ke). No i tak
Sprzet foto:
Canon 5D
i teraz obiektywy
Ceremonia w cerkwi i "urzedzie stanu" 17-40L (miala tylko 1 obiektyw)
Plener i o dziwo dom weselny 70-200L [tez tylko 1 obiektyw](jak zobaczylem ja w domu weselnym z 70-200L to pomyslalem ze cholernie wasko bedzie - przeciez sie nie zemiesci tyle focenia i lazic pomiedzy stolikami - nie da rady, a jednak). Przypomnialem sobie ze jednak 5D to FF tak wiec porownanie 70 na FF do 70 na moim TRABAncie to nie to samo.
Kolejhna rzecz. Kobieta pstrykala do JPGow a nie RAWy (Pan mlody dostal kopie tego co robila na DVD - zrobilem sobie kopie). Teraz podsumowanie. Zdjecia jakosciowo super. Wyczucie klimatu tez (nie tam stoj ot i zrob ta, aspontanicznosc w zdjeciach OK, jestem pod wrazeniem.
Ogladalem wczraj EXIFy .
Na 17-40 ok 95% zdjec to 2gi koniec czyli 40. Kilka bylo szerzej zeby uchwucic otoczenie
Na 70 200 to zanczna wiekszosc to 70. czasem weziej. Oni sa niesamowicie zadowoleni ze zdjec. Ja jestem pod wrazeniem. Tak wiec nie trzeba miec szklarni ze soba zeby dobrze zdjecia zrobic.
Edit: Lampa to 580
A masz może namiar na www tej litewskiej fotografki?
mor_feusz
29-09-2006, 11:43
postaram sie dowiedziec
Tak wiec nie trzeba miec szklarni ze soba zeby dobrze zdjecia zrobic.
No, a to niby nie szklarnia? Całkiem zacny zestawik. Z tego co napisałeś wynika, że idąc tym tropem, powinien fotograf obskoczyć całość szkłem 24-70 2.8 L na 5D. Bo kościół 40 jest i sala 70 jest.
BTW nie widze tych fot z sali na tej lufie, chyba że to była mega sala ;-)
BTW nie widze tych fot z sali na tej lufie, chyba że to była mega sala ;-)
Bo sala, to od razu sie kojarzy z szerokim katem. Ale najwidoczniej jej nie interesowalao pokazywanie wnetrz, ale szukanie i podpatrywanie ludzi. Wtedy male tele jest jak znalazl. Mi go czesto brakuje i pewnie niedlugo sobie dokupie cos dluzszego.
ATSD, tez jestem bardzo ciekawa tych zdjec liteskiej fotografki.
mor_feusz
11-10-2006, 17:26
Bo sala, to od razu sie kojarzy z szerokim katem. Ale najwidoczniej jej nie interesowalao pokazywanie wnetrz, ale szukanie i podpatrywanie ludzi. Wtedy male tele jest jak znalazl. Mi go czesto brakuje i pewnie niedlugo sobie dokupie cos dluzszego.
ATSD, tez jestem bardzo ciekawa tych zdjec liteskiej fotografki.
Jest tak. Jestem w PL na wkacjach (OT obzeram sie pysznosciami ile wlezie). Na zyczenie mogfe na jakis czas postawic galerie z tego co wyszlo. Pozatym KALINA ma racje (sam bylem zdziwiony ta 70-200). Wiekszosc zdjec to ludzie bawiacy sie, siedzacy przy stolach i takie tam i na to 70 (a na FF to 70 a nie 112) i calkiem calkiem. Moim zdaniem bez sensu jest pokazywani sali z siedzacymi krasnoludkami. Przyznaje ze po obejrzeniu powiedzialem sobie ze 24-70 albo 24-105L bylo by calkiem uniuwersalne (i do tego KIT na szeroki kat) i spoko. Tylko mowimy o 5D czyli FF - 24na APS-C =38 a w exifach bylkp pare zdjec na 17 i ladnie wyszlo. Jak sa zainteresowani to za 6 dni bede z powrorem w londynie to walcie na PRV i moge na jakis cas wystawic galeri t sobie obejrzycie. Poza tym bede mial namiary na ta babke - ale dopiero jak wroce.
pewnie niedlugo sobie dokupie cos dluzszego.
Mnie sie sala kojarzy tylko i wyłącznie z szerokim kątem, ale jak ktoś chce sobie dodać splendoru, to nie ma sprawy zaklada lufe, bo panuje przeświadczenie, że im ktoś ma dłuższą lufe tym jest wiekszy szpec. W niedoświetlonej sali podpatrywać można ludzi przy Twoim sprzecie jedynie na 400, bo 200 to kicha, a nie podpatrywanie, zatem jeśli już kupisz szkło +tele x2,to dostaniesz światło 5.6 i nic z tym nawet przy 3200 na sali nie zrobisz(czas). Lufa jest OK do sportu i pleneru i czasem kościół - kilka glębokich portretów ze słabą głębią i mokrymi plecami ze strachu że się to ruszy. Niektórzy z lufy cykną życzenia, ale ze 100 fot wybiarą 3 lub nic. Reasumując lufa na weselu to nieporozumienie. Tu rządzi szeroki, a sądzac po twórczości niektórych mistrzów z Łodzi na K. nawet bardzo szeroki ;-)
Przyznaje ze po obejrzeniu powiedzialem sobie ze 24-70 albo 24-105L bylo by calkiem uniuwersalne (i do tego KIT na szeroki kat) i spoko.
Z tym się mogę zgodzić ze wskazaniem na 24-70L,ze wzgledu na światło; Lufa tak, na 5 zdjęc zza pleców ciotki by złapać moment, reszta to szeroki na hulanki i swawole. Czekam na te fotki. Chętnie zobacze.
mor_feusz
11-10-2006, 17:39
Szczerze mowiac tylko raz zauwazylaem jak foci ta babka. a tak starala sie przemykac tu i tam . A zauwazylem dlatego ze sie dziwilem po jaki grzyb jej ta 70tka - wasko ze az strach. Postawie galerie zrobie 2 podlatalogi (czyli rozbije na obiektywy i sami zobaczycie
mor_feusz
20-10-2006, 20:07
witam galeria z tego slubu stio na http://82.20.112.253 to jest na moim laptopie - jak cos padnie to znaczy ze laptop sie uspil. A ja ide do pubu. Narazie i milego piatku (oraz weekendu)
Edit.
W rolach glownych 5D, 17-40 L oraz 70-200 L
Lufa jest OK do sportu i pleneru i czasem kościół - kilka glębokich portretów ze słabą głębią i mokrymi plecami ze strachu że się to ruszy.
hahahahaha nic dodac, nic ujac - ostatnio sobie testowalem soligora 70-160/3,5 w kosciele - bez lampy, statyw... i prawde powiedziawszy srednio na 10 ujec 3-4 byly takie, ktore nie szly "delete"... warunek - bezwzgledny brak ruchu.... :) - ale ubawiles mnie, bo sobie przypomnialem siebie... hahahaha - pozdrawiam