PDA

Zobacz pełną wersję : nowa sztuka na forum

esemka
17-09-2006, 15:49
witam,

to moj pierwszy "wystep" tutaj.

wczoraj stalam sie posiadaczka pieknej sztuki: canon 350d.
mam kilka zagwostek:
np. jaki powinnam sprawic sobie program aby:
1.miec porzadek w zdjeciach
2.moc obrabiac zdjecia (czy PhotoShop jest najlepszy?)
3.moc wystawiac fotki na jakis www, czy wrecz zrobic swoje www

jakies porady?
z gory dziekuje

jeszcze "zielona" esemka:)

snow
17-09-2006, 15:54
witam,

to moj pierwszy "wystep" tutaj.

Witamy :)

Zależy co chcesz ze zdjęciami robić. Uważany za jeden z lepszych ale płatny, darmowy jest GIMP który i tak do większości zastosowań jest wystarczający

Załóż sobie konto na pbase, albo w innej darmowej galerii - na początek wystarczy. Do umieszczania zdjęć na forum polecamy www.imageshack.us

jakies porady?
z gory dziekuje

1. Surowo przebierać zdjęcia i wystawiać tylko te które wg. ciebie są warte uwagi.
2. Zapraszamy do umieszczania swoich zdjęć w dziale "Galerie użytkowników", wtedy wrazie czego pomożemy :wink:

EDIT:
3. Korzystać z forumowej wyszukiwarki bo 99,9% problemów już napewno zostało rozwiązanych :)

esemka
17-09-2006, 16:10
o!
dziekuje :)
mam kilka fotek juz zrobionych, chetnie "wystawie" moje ulubione:)

pozdrawiam
es

mkwiek
17-09-2006, 17:24
ja do porządków w zdjęciach stosuje Picase albo ACDSee., z przewagą tego drugiego. najnowsza wersja obok ocen zdjęć, kategorii ma też ciekawie zrobione kryteria jak ISO, przesłona, migawka itp. naprawdę można uporządkować sporą kolekcję. Niestety program nie jest free :(

Sorcerer
17-09-2006, 20:55

Jest sporo różnych galerii, gdzie możesz wystawiać swoje fotki w internecie, np. http://onephoto.net , http://www.plfoto.com , http://www.obiektywni.pl i inne.
Powodzenia!

liquidsound
17-09-2006, 21:18
stalam sie Witamy!!! :D

Tak na powaznie, pisz tutaj a wszyscy bardzo chetnie udziela Ci odpowiedzi na postawione pytania. Zapraszamy tez do pokazywania swojej tworczosci:wink:

Kubak82
17-09-2006, 21:29
[B] Zapraszamy tez do pokazywania swojej tworczosci:wink:

zwlaszcza cegly sa mile widziane :mrgreen: :lol:

a w odpowiedzi na twoje pytania :

ja tam uzywam ACDsee albo po prostu przegladam katalogi.. mam kolo 6 tys zdjec i na razie sie nie gubie ;-)

jesli potrzebujesz PS'a i bedziesz umial go wykorzystac (lub bedziesz mial czas/sily na nauke) to jest to najlepszy wybor..sa tez nne programy np. gimp ale PS jest po prostu najlepszy.. mozesz pomyslec nad Photoshop elements - to IMO rozsadny kompromis..

zdjecia laduje na serwer total commanderem, wielkosc itp. ustawiam w PS'ie, skrypt do strony dostalem gotowy.. jesli chcesz wlasna galerie to moze zacznij od www.plfoto.com albo www.fotogalerie.pl ...

liquidsound
17-09-2006, 21:49
i bedziesz umialUmiala;-) to jest kobieta, stad takie cieple powitanie:-D

Jac
17-09-2006, 22:16
Tak na powaznie, pisz tutaj a wszyscy bardzo chetnie udziela Ci odpowiedzi na postawione pytania.

z tych emocji to zapomniales sie odniesc do pytan ktore ci esemka zadala w pierwszym poscie ;-) :mrgreen:

ad.1 - extensis portfolio
ad.2 - raczej PS choc C1 jest lepsze ;-)
ad.3 - albo darmowe hostungi pojedynczych zdjec w stylu imageshack.us fotosik.pl albo w przypadku galerii pbase.com albo wykupienie jakiegos serwera i domeny np na home.pl

Kubak82
17-09-2006, 22:26
Umiala;-) to jest kobieta, stad takie cieple powitanie:-D

ups :oops:

jedna z nielicznych kobiet na forum a ja tu takie faux pas popelnilem :evil:

to pewnie przez ten brak snu na zlocie ;)

liquidsound
17-09-2006, 22:30
z tych emocji to zapomniales sie odniesc do pytan ktore ci esemka zadala w pierwszym poscie Bo odpowiedz na pytanie juz padla.:wink:

marekb
17-09-2006, 23:02
czesc laska;-) no to zaczną ci sie wydatki

liquidsound
17-09-2006, 23:12
czesc laska;-) no to zaczną ci sie wydatki
BUhahahha:-D jak optymistycznie. Choc miejmy nadzieje ,ze kobieta nie jest z reguly gadgeciara wiec moze niekoniecznie:D

marekb
17-09-2006, 23:20
BUhahahha:-D jak optymistycznie. Choc miejmy nadzieje ,ze kobieta nie jest z reguly gadgeciara wiec moze niekoniecznie:Da co?? ja już nie wierze w koniec wydatków,sprzedałem 300D i za te kaske już karte se kupie i mysle czym by se życie ułatwić:grin:

esemka
18-09-2006, 12:31
ups :oops:

jedna z nielicznych kobiet na forum a ja tu takie faux pas popelnilem :evil:

to pewnie przez ten brak snu na zlocie ;)

wlasnie:-D
ja nieliczna...to wlasciwie milo:-D

es

BUhahahha:-D jak optymistycznie. Choc miejmy nadzieje ,ze kobieta nie jest z reguly gadgeciara wiec moze niekoniecznie:D

ja gadgeciara?
jesli chodzi o aparat to narazie ciesze sie tym co mam.
owszem obiektyw by sie przydal i wiem ze jest jescze wiele, wiele innych "ubranek" do canona, ale to nie ja wygralam ostatnio w lotka:-D

dziekuje wszystkim za cenne porady:-D

milego dnia
es

liquidsound
18-09-2006, 12:37
ja gadgeciara?No pisze ,ze zakladam zgory ,ze nie jestes bo kobiety maja mniejsze sklonnosci do tego niz faceci, a mnogosc wypasionego sprzetu to w wielu przypadkach zbedne gadgety bo i tak sie nie przeskoczy swoim umiejetnosciami do poziomu przy ktorym ten sprzet sie sprawdza na 100%

esemka
18-09-2006, 15:32
ale przyznasz chyba ze jeszcze jeden obiektyw np. 70-200 czy inny do 200 mozna miec:-D
ale to przyszlosc....

liquidsound
18-09-2006, 15:39
hehe T 12-24 i C 70-200 2.8 IS i c50 1.4 i 580EX i jeszcze pare innych gadgetow:lol:

strus_pedziwiatr
22-09-2006, 14:25

Jeśli można coś poradzić w zakresie porządku, to:
a)zastanowić się ile zdjęć będzie średnio w roku wykonywanych -
jeśli mało to wystarczą katalogi o odpowiednio dobranych nazwach,
ale to może być w wielu sytuacjach niebezpieczne jeśli nazwy zdjęć będą się powtarzać!
b)jeśli w pkt. a) spodziewamy się odpowiedzi przynajmniej "sporo", to polecam metodę stosowaną przeze mnie od kilku lat:
1-ściągnąć np. TotalCommandera, który pod klawiszem CTRL+M posiada b. pożyteczną funkcję - narzędzie wielokrotnej zmiany nazw plików - i tu jedna uwaga stosować w definicji licznika tyle cyfr ile może pojawić się w największej liczbie licznika zdjęć tzn. maks=234 to licznik 3-cyfrowy, wtedy zdjęcia będą miały numery: 001,002,...020...,100,234; a nie 1,2,3...20..234, po co to: a żeby się dobrze sortowały po nazwach i lepiej nadawały do np. automatycznych skryptów na www o ile takie potrafisz napisać sama;
2-przyjąć formułę nazywania fotografii np.: rok_nazwa-obiektu_numerkolejny -
co w roku 2006 może wyglądać tak: 2006_wesele_Jasia_i_Malgosi_123.jpg (lub inne rozszerzenie w zależności od potrzeb);
3-jeśli zdjęć będzie naprawdę sporo to warto założyć oddzielne katalogi przynajmniej na kolejne lata (jeśli nie miesiące lub "obiekty")
4-w nazwach raczej nie używać polskich znaków (ogonków: ąćęłńóśźż) - nie wszyscy używają Windowsów...
i to z grubsza byłoby na razie tyle - mnie to bardzo ułatwia pracę z moimi kilkunastoma tysiącami fotek...

marekb
25-09-2006, 23:16
ale przyznasz chyba ze jeszcze jeden obiektyw np. 70-200 czy inny do 200 mozna miec:-D
ale to przyszlosc....
i nie mówiłem, że wydatki sie zaczną:p

rachwal
26-09-2006, 10:08
(...)
(...)

Moj pierwszy post ;-) czyli Witam,

Odnosnie porzadkow to polecam googlowski soft Picasa (http://picasa.google.com/), dziala pod Windowsem jak i Linuxem i IMO jest dobry a i w podstawowym zakresie mozna obrobic w nim swoje zdjecia (posiada historie zmian).

pozd
RO