Zobacz pełną wersję : Na Co Zwrócić Uwagę Przy Zakupie
Szanowni,
rzucam propozycje podzielenia się wiedzą przez bardziej doświadczonych Canonierów - na co nalezy zwrócić uwagę przy zakupie srzetu (body i szkło) , aby ustrzec się przed nieuczciwoscia ze strony nierzetelnych sprzedawców, takie porady pozwolą mniej doswiadczonym zawodnikom na większy komfort zakupu , oczywiście aż do momentu , gdy sami juz nabędą większego doswaidczenia ,
a więc doświadczeni Canonierzy , klawiatury w ruch i piszcie :mrgreen:
mniej doświadczony :confused:
Bagnet007
16-09-2006, 22:32
No to ja np. przed zakupem szkła, sprawdzam stan soczewek, obudowy. Czy przysłona chodzi gładko, smar nie wycieka... Kupuję, przykręcam do adaptera m42 i robię zdjęcia :D
A ja właśnie w środe idę kupić canona 28-135 IS i zrbię kilka zdjęć z różnymi przesłonami. A że akurat jadę do pobliskiej pragi i mam tydzień na podbicie gwarancji więc spróbuję ją sprawdzić na wszelkie możliwe i znane mi sposoby.
Poza tym wieszośc sklepów chyba daję czas na sprawdzenie i zanim podbiję gwarancję ??
Chyba że sprzęt używany więc polecałbym jakiegoś eksperta
;) właśnie mi zabrakło pod ręką eksperta i ... kupiłem na allegro C 50mm/1.8 FD ... kurcze zanim znalazłem opis, iż mocowanie FD jest niekompatybilne z EF było już za późno :) - ale cóż człowiek się na swoich błędach uczy najszybciej. A właśnie - małe pytanko przy tej okazji - wiem że to dobre szkielko mimo wszystko - tylko do analogow - czy warto wiec pokusic sie o przejsciowke FD --> EF (170 zl widzialem na allegro) czy lepiej odpuscic i kupic 50/1.8 II? Slyszalem ze przejściówki niestety osłabiają jasność szkła - to prawda?
Najpierw warto wyposażyć się w trochę wiedzy teoretycznej, polecam książkę Canon EOS cyfrowy i analogowy (chyba nie pokręciłem tytułu), wówczas ma się szansę unikniecia wpadki typu szkło FD do EOSa.
Druga rada to mieć dobry profesjonalny sklep (może być netowy) albo zaufanego sprzedawcę (TIP), który znając nas nie wciśnie nam kitu. Oczywiście sprawdzenie wizualne i praktyczne jest bardzo rekomendowane.
;) właśnie mi zabrakło pod ręką eksperta i ... kupiłem na allegro C 50mm/1.8 FD ... kurcze zanim znalazłem opis, iż mocowanie FD jest niekompatybilne z EF było już za późno :) - ale cóż człowiek się na swoich błędach uczy najszybciej.
Ja tak kiedys kupilem szklo do Nikona bo manualne a myslalem ze to M42 bedzie ;) .
Na szczescie odbior byl osobisty, dogadalem sie ze sprzedajacym (jak sie okazalo ze nijak go do Praktiki nie moglem wkrecic) o zwrot wszelkich kosztow i anulowalismy transakcje w ten sposob.
hehe- ja jeszcze takich problemów nie mam, ale mam nadzieje będe je miał ( bede miał lustro :P)
Kolekcjoner
21-09-2006, 20:26
Dobrze też przed zakupem czegokolwiek poczytać dokładnie to forum, bardzo się przydaje;):):).
:) tak tak ... zanim kupilem Tamronka 28-75 przeczytalem o nim całe eseje w sieci ;) - nic tak nie cieszy jak swiadomy i trafny zakup!
Ponowię pytanko - czy warto jest sobie zawracać głowę przejściówkami adoptującymi FD na EF?
zanim kupilem Tamronka 28-75 przeczytalem o nim całe eseje w sieci ;) (...)
Ponowię pytanko - czy warto jest sobie zawracać głowę przejściówkami adoptującymi FD na EF?
O tym tez mozesz przeczytac w sieci - http://canon-board.info/showthread.php?t=14398
na co nalezy zwrócić uwagę przy zakupie srzetu (body )
Dziwie się, że nikt nie napisał: kupując aparat sprawdź czy maryca nie jest uplamiona. Kurz to jest pikuś przy tłustych plamach.
Jak? Zrób zdjęcie na f/11 czy f/16 i sprawdź czy nie masz plamek na zdjęciu. Jeśli są przedmuchaj dobrze gruchą (np. nr 11 w aptece). Zrób jeszcze raz zdjęcie, jeśli nadal są to jest duża szansa na uplamioną matrycę.
Miej na uwadze, że idealnie czystej matrycy raczej mieć nie będziesz i zadaj sobie pytanie czy akurat dla ciebie jest to istotny problem - ja np. nie używam wyżej niż f/8 (350D)
Jako użytkownika stałek brak automatycznej i skutecznej sprzątaczki matrycy w 5D skutecznie mnie odstrasza od zakupu tego aparatu.
Kolekcjoner
22-09-2006, 20:02
Tak z mojego dotychczasowego doświadczenia to wynika, że jedyna skuteczna sprzątaczka to Żytnia (czyli mycie filtra) niestety:(.