PDA

Zobacz pełną wersję : Jedna czy kilka kart CF?

Karlolek
16-09-2006, 15:34
Chcę zakupić kartę do aparatu EOS 350D. Znalazłem w internecie testy, i najlepiej wypada CF SanDisk Ultra II (niedroga i dobre osiągi). I teraz moje pytanie: Czy lepiej zakupić CF SanDisk Ultra II 2 GB (za cenę 205 zł), czy może dwie karty CF SanDisk Ultra II 1 GB (za cenę 105 zł x 2 = 210 zł)? Na pewno plusem posiadania jednej karty jest nie-potrzeba jej zmieniania, jak w przypadku dwóch... Z drugiej jednak strony, druga karta 1 GB może być potraktowana jako zapasowa (np. gdy zepsuje się pierwsza) lub gdy pojadę na wakacje i nie będę miał możliwości zgrywania zdjęć przez określony czas - raczej podczas jednodniowego wyjazdu i zrobię 2 GB zdjęć JPEG (chyba że będę pstrykał same RAWy)... I tu moje drugie pytanie: Czy wtedy druga karta będzie się mniej zużywać? Bo będę z niej korzystał tylko czasami. A gdy posiadam tylko jedną, to nieważne czy zapiszę tylko 400 MB czy 2 GB, zawsze będzie (z)używana. Chciałem się dowiedzieć, czy ta teoria jest prawdziwa, bowiem wymyśliłem ją sam. ;)
Pozdrawiam.

I na koniec: Czy awarie kart są bardzo powszechne? Zgłębiłem temat "czym fotografują zawodowcy), w którym to przeczytałem, że pstrykają nawet na 512-stkach, by właśnie uniknąć ewentualnej utraty zdjęć. Wiem, że karta może się zepsuć, gdy upadnie z wysokości, ale producent zapewnia, że wytrzymuje przeciążenie 15 G, daje na nią gwarancję 5-ciu lat i zapewnia, że przechowuje dane przez 10 lat. Czy to wszystko prawda?

Nemeo
16-09-2006, 15:38
Robienie zdjęć na kilku kartach jest na pewno bezpieczniejsze, ale jeśli będziesz robić zdjęcia seriami i do tego w RAW-ach, to ciągła zmiana kart jest po prostu męcząca.

adamek
16-09-2006, 15:56
Ja bym brał dwie mniejsze.
Wymiana karty to chwilka przecież. :)
A w razie w nie masz kłopotu, że nie masz na czym fotografować.

Pirx
16-09-2006, 16:22
Ja preferuję 2 x 512 kB i fotobank ze starym laptopowym dyskiem
20 GB. A muszę dodać, że robię wyłącznie RAW (ok. 70 RAW-ów z 10D na karcie 512).
Karta 512 ma tę przewagę nad większymi kartami, że jej zawartość można gdziekolwiek (znaczy na dowolnym komputerze) zrzucić bezpośrednio na płytkę CD.
Tak robiłem dopóki nie zmontowałem sobie fotobanku - kosztował mnie w sumie ok. 300 zł i na stałe zagościł w mojej torbie. Od tej pory żadnych stresów, że mi miejsca na zdjęcia zabraknie.

Polecam ten niewiele droższy wariant.

Marcin Jagodziński
16-09-2006, 16:33
zakupić CF SanDisk Ultra II 2 GB (za cenę 205 zł), czy może dwie karty CF SanDisk Ultra II 1 GB (za cenę 105 zł x 2 = 210 zł)?

a możesz powiedzieć, gdzie takie ceny? ja widziałem znacznie drożej, a też się przymierzam (może być na priv).

Karlolek
16-09-2006, 17:32
Myślę, że obejdzie się bez fotobanku. Nie robię serii RAWów, bo nie jestem fotografem sportowym. Dwie karty po 1 GB to dla mnie górna granica - jeśli chodzi o pojemność. Nie zamierzam przywozić więcej zdjęć z wyjazdu, dlatego nie potrzebuję ich zgrywać na dysk w podróży, dopiero w domu. A tak normalnie, to używać tylko jednej karty. Dlatego tak jak już pisałem, druga - "awaryjna karta na wyjazdy lub inne ważne imprezy" byłaby używana sporadycznie. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie o ich zużycie? I czy jak będę miał dwie, to używac ich po równo, czy to nie ma róznicy?
Marcin, zaglądnij na priv. ;)

Grzegorz S
16-09-2006, 17:40
a możesz powiedzieć, gdzie takie ceny? ja widziałem znacznie drożej, a też się przymierzam (może być na priv).W tę niedzielę w Stodole widziałem CF SanDisk UltraII 2GB po 180 złotych.

Kolekcjoner
16-09-2006, 18:17
W tę niedzielę w Stodole widziałem CF SanDisk UltraII 2GB po 180 złotych.

Z tymi kartami trzeba uważać:!: na podróbki.

Karty pamieci przez zapisywanie na nich czegokolwiek zużywają się w takim samym stopniu jak np. pamięć RAM w kompie:mrgreen:. Zużywają się owszem mechanicznie ale to też bardzo nieznacznie jak się o nie minimalnie dba.

KuchateK
17-09-2006, 04:46
No nie do konca w takim samym jak ram. Flash wytrzymuje od 300 do 500 tys zapisow. To co prawda wiecej nieco jak 1000 cykli cdrw, ale nadal mozna taka karte zajechac. Flash ma to do siebie, ze w miare jak przybywa mu cykli transfery spadaja.

RadiB
17-09-2006, 11:35
Flash wytrzymuje od 300 do 500 tys zapisow.

W czasie gdy studiowalem, producenci zapewniali 10k zykli. W tej chwili w notkach aplikacyjnych spotyka sie 100k. Liczba odnosi sie do ilosci cykli "erase" - poprzez stosowanie odpowiednich algorytmow kontroller podnosi nieco zywotnosc.

Co do mechanicznych obciazen: upadek na twarda posadzke (plytki, beton) z wysokosci 1m moze spokojnie spowodowac przeciazenia > 100G.

tadek
17-09-2006, 11:37
Flash ma to do siebie, ze w miare jak przybywa mu cykli transfery spadaja.

a ktos to potwierdzi???

czy to tylko teoria

Mac
17-09-2006, 11:45
Karty są coraz lepsze ale pytania o ich wybór pozostają wciąż te same. Osobiście preferuję dwie (lub więcej) mniejsze karty niż jedną dużą.
Popierwsze jeśli zniszczysz kartę mechanicznie to najczęsciej jedna a nie dwie, czy stracisz tylko część fotek.
Po drugie jeśli karta ulegnie uszkodzeniu "elektrycznemu" to tez najczęściej tylko jedna a nie dwie w tym samym czasie reszta patrz wyżej.
Po trzecie fajnie jest mieć czasem takie poczucie jak w czasach analogów, że zmieniasz rolkę ;)
Na koniec uwaga, kupuj karty dobre i w dobrych miejscach, ponoć staje się nagminne podrabianie SanDisk'a ale znam to tylko z postów.

RadiB
17-09-2006, 12:08
a ktos to potwierdzi???

Producenci pamieci typu Flash. Dokladnie rzecz biorac rosnie czas potrzebny na erase saktora.

Jarek Jaworski
17-09-2006, 14:20
Dla mnie idealem jest nie wiecej kart niz dwie i o takiej pojemnosci, zeby starczylo na caly dzien fotografowania. Sugeruje kupic dwie rozne karty, zeby ich przez przypadek nie pomylic i np: formatowac i zaczac robic nowe zdjecia. Czasem moze byc niezle zamieszanie i rozne rzeczy sie zdarzaja

KuchateK
17-09-2006, 19:41
a ktos to potwierdzi???
czy to tylko teoria
Ja co prawda cf'a nie zajechalem jeszcze, bo malo zdjec robie :D, ale flasha na usb mi sie udalo w paru miejscach zjechac do zera...

JAZ
19-09-2006, 12:36
Tez tak myślałem - dwie mniejsze (po 1GB). Teraz mam jeszcze 4GB SanDiska III i dopiero on mnie satysfakcjonuje. Robię RAW i JPG. Zamianst 80 wchodzi mi ok. 300 na kartę. No i mam photobank 30GB.

Karlolek
19-09-2006, 22:34
Zakupiłem takie oto karty (dwie): http://www.allegro.pl/item128828278_kingston_oryginal_cf_1gb_elite_pro_s klep_w_wa.html - może ktoś się wypowie na ich temat? Lepszy wybór niż SanDisk, o których pisałem?

Kolekcjoner
19-09-2006, 22:43
Nie ma co tu dywagować. Ważne żeby Ci służyły bezproblemowo:). Ja mam dwa kingstony i nie narzekam:).

Karlolek
19-09-2006, 22:55
Wybrałem je dlatego, że mają dożywotnią gwarancję - chociaż taka pociecha po utracie danych... ;)
Pozdrawiam!