PDA

Zobacz pełną wersję : problem z funkcjami w eos 300d

gmil
16-09-2006, 11:32
Witam,

Zainstalowalem ten ruski soft do swojego eos 300d i przez ok tydzien aparat dzialal mi bez problemu. Dzisiaj zachcialo mi sie sprawdzic, czy bedzie mozliwosc robienia zdjec bez karty. Wlaczylem wiec odpowiednią funkcję w tym ruskim haku i okazało się, że teraz nie moge już w nim nic zmienic. Widzę dostępną opcję,ale ustawnienie jej za pomocą SET nie jest możliwe. Dodatkowo (a to jest właśnie najgorsze zniknęła opcja robienia zdjęc w RAW. Chyba jeszcze cos zniknęło. Myślałem, że powrót do oryginalnego firmware to naprawi, ale niestety nie. Wie ktoś może co z tym fantem teraz zrobić? Do 19.09 mam jeszcze gwarancje, uwzględnią mi to?

senturion
16-09-2006, 11:49
gwarancji nie uwzględnią.
ja instalowałem nową wasię i szystko było Ok nawet z robieniem zdjęć bez karty. Teraz mam Undch... cośtam :) zresretuj wszystkie funkcje przez menu w aparacie oraz Cfn ustaw na tartości domyślne i wgraj od nowa oryginalną wersje. potem jak chcesz mozesz wgrać z powrotem Wasię ale w wer B7.1

PS na oryginalnym sofcie też możesz robić zdjęcia bez karty ale nie mozesz ich zapisać.
Użyj tez opcji szukaj, jest pełno o wasi i jak co instalować oraz kłopoty z softem.

gmil
16-09-2006, 11:57
opcja resetowania funckji z tego co widze też znikła...:/

gmil
16-09-2006, 12:05
ufff, odetchnąłem

zrobiłem prawie tak jak mówiłeś, tzn:
opcja clear all camera setting jakos sie nie wyswietlala, wiec ten punkt pominąłem. Wgrałem oryginalne oprogramowanie. Nadal rawów nie było (mimo że aparat ustawilem na M) ale pojawila sie opcja czyszczenia ustawień. Dałem to i pojawiły się RAW'y. W ogóle nie rozumiem jak to się mogło stać, ale widać złośliwość rzeczy martwych ;) Dobrze że już wszystko działa.

Ogromnie dziękuję za pomoc

Vitez
16-09-2006, 19:33
gwarancji nie uwzględnią.

Skad wiesz?
Przewinelo mi sie przez oczy na forum ze ktos dal z wgranym hakiem i nie mrukneli. Niestety to bylo dosc dawno temu i gdzies sie zagubilo bo znalezc nie moge.

senturion
17-09-2006, 11:53
ostatnio słyszałem ze serwis mało uprzejmy jest :)

Vitez
17-09-2006, 15:05
ostatnio słyszałem ze serwis mało uprzejmy jest :)

A ja ostatnio slyszalem ze serwis jest bardzo uprzejmy :) .

(no co? argument na takim samym merytorycznym poziomie :p )

kamilkozuch
30-09-2006, 09:37
a gdzie moge znalesc informacje dotyczącewgrania ponownie oryginalnego softu?

senturion
30-09-2006, 10:15
na stronie canon-board :)
wgrywasz tak samo jak wasie czy un ale zamieniasz plik z softem na oryginalny
a raczej juz nic nie musisz zmieniac tylko wgrywac.

crater
30-09-2006, 15:05
czy w oryginalnym sofie dziala AF Servo??

tomaj_2
30-09-2006, 15:07
Działa (tak samo zresztą jak w hackowanym) w trybie sportowym. Poczytaj sobie to http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2471 :roll:

senturion
30-09-2006, 18:21
w trybie sport :)

crater
30-09-2006, 19:16
juz znalazlem niewiedizlem o co chodzi z ta strzalka w lewo.Juz dziala i powiem wam ze wreszcie moge robic ptaszki w locie :D

tomaj_2
30-09-2006, 21:23
Jeśli uważasz to za działający tryb Ai-Servo to...no fakt cały czas ostrzy. Ale wszyscy dobrze wiemy, że to coś co nie jest do końca tym czym być powinno. :cry:

EchoX
02-10-2006, 12:00
no to mam pytanie, bo zastanawiam sie czy warto wgrywac haka
Czy Ai-Servo dziala w innych trybach niz Sport? a jesli tak to jak on sie spisuje, bo wnioskuje w wypowiedzi tomaj_2, ze cos z nim kiepskawo
i jeszcze jedno pytanie czy w trybach automatycznych (np zielony) mozna ustawic format pliku na RAW

mmsza
02-10-2006, 12:10
Czy Ai-Servo dziala w innych trybach niz Sport?
z tego co pamiętam to nie

czy w trybach automatycznych (np zielony) mozna ustawic format pliku na RAW
nie

gwozdzt
02-10-2006, 12:12
działa.
w trybie "SPORT":twisted:

... w innych trybach niz Sport jak on sie spisuje, bo wnioskuje w wypowiedzi tomaj_2, ze cos z nim kiepskawo...
Działa tak, że trzyma się cały czas wciśnięty spust migawki zeby aparat ostrzył; natomiast migawkę wyzwala się przełącznikiem na obiektywie AF/M :-)

tomaj_2
02-10-2006, 14:32
no to mam pytanie, bo zastanawiam sie czy warto wgrywac haka
Czy Ai-Servo dziala w innych trybach niz Sport? a jesli tak to jak on sie spisuje, bo wnioskuje w wypowiedzi tomaj_2, ze cos z nim kiepskawo
i jeszcze jedno pytanie czy w trybach automatycznych (np zielony) mozna ustawic format pliku na RAW
Podałem tam link do UNDUTCHABLES 0.2.3 :D Generalnie zabawa albo z AF/MF albo używa się strzałki od menu - tej lewej.
Tryb Raw po wgraniu UNDUTCHABLES 0.2.3 działa w każdym trybie - tzn można go wybrać. ISO nie działa. :-) Ten Raw to moim zdaniem pewna przewaga nad Wasią.

senturion
02-10-2006, 17:23
ISO nie działa. :-)
chodzi Ci o 3200 ISO :?:
Mam UNDUTCHABLES 0.2.3 i działa w jak najlepszym porządku :twisted:

Artur Lewandowski
02-10-2006, 17:24
z tego co pamiętam to nie

nie

Dlaczego nie mogę się zgodzić z Tobą że w trybach automatycznych nie można wybrać RAW?? Oczywiście że można.

tomaj_2
02-10-2006, 18:35
chodzi Ci o 3200 ISO :?:
Mam UNDUTCHABLES 0.2.3 i działa w jak najlepszym porządku :twisted:
Nie stary - chodziło mi o to że w trybach tematycznych można wybrać RAW ale nie można wybrać wartości ISO - zawsze jest Auto :twisted:

senturion
02-10-2006, 19:18
no fakt nie działa
ale może ktos sie zmobilizuje i poprawi soft, Ciekawe co porabia Wasia :)

nadnad
16-01-2007, 17:56
jaki soft polecacie do 300D
wgranie "jakiegoś" innego niż oryginalny softu przyprawia mnie o lekkie drżenie serca. jeżeli jest coś godnego uwagi to prosiłbym o rekomendacje.

senturion
16-01-2007, 19:05
jaki soft polecacie do 300D
wgranie "jakiegoś" innego niż oryginalny softu przyprawia mnie o lekkie drżenie serca. jeżeli jest coś godnego uwagi to prosiłbym o rekomendacje.
http://canon-board.info/showthread.php?t=2471 jest troche bardziej dopracowany od Wasie

nadnad
17-01-2007, 12:03
http://www.tomaszp.neostrada.pl/firmware/
ściągnąłem pliki z linka powyżej- ale jak doszło do rozpakowania softa - kaplica (błąd w pliku podczas rozpakowywania) totalcom mnie nigdy nie zawiódł. wydaje mi się że gdzieś indziej leży przyczyna.
Byłbym wdzięczny za jakiś inny link.

gwozdzt
17-01-2007, 14:11
http://www.tomaszp.neostrada.pl/firmware/
ściągnąłem pliki z linka powyżej- ale jak doszło do rozpakowania softa - kaplica (błąd w pliku podczas rozpakowywania)
SOA #1 czyli "u mnie działa" :-)

totalcom mnie nigdy nie zawiódł. wydaje mi się że gdzieś indziej leży przyczyna.
Nie wiem z czym podchodzisz do tego rozpakowywania. Normalnym ZIPem to rozpakowałem na próbę i bez problemu.
Jak nie umiesz rozpakować zipniętego pliku, to może wsztrzymaj sie z upgradem softu:idea:

nadnad
17-01-2007, 14:51
Nie mam zamiaru dywagować na temat moich umiejętności pakowania, rozpakowywania, zipowania, rarowania tudzież innych "banalnych" czynności - gdyż nie o naukę obsługi komp. prosze w moim poście.
Jeżeli szanowny kolega nie jest w stanie mi udzielić odpowiedzi, podpowiedzi, pomocy w takiej formie w jakiej mógłbym się spodziewać to może lepiej niech nikomu nie pomaga.
Oprócz nauki obsługi kompa (dla jednych) proponuję kurs czytania ze zrozumieniem (dla drugich).

Jeżeli ktoś jest w stanie podać mi inny link do UNDUTCHABLES - wielkie dzięki.

gwozdzt
17-01-2007, 15:14
Jeżeli szanowny kolega nie jest w stanie mi udzielić odpowiedzi, podpowiedzi,
Odpowiedź jest prosta:
link działa, można sciągnąć i rozpakować, więc po co szukać innego. Sam skorzystałem kiedyś właśnie z tego źródła.
Problem jest po Twojej stronie i czy tego chcesz czy nie, własnie masz problem z banalną czynnością rozpakowania :razz:

tomaj_2
17-01-2007, 15:21
Potwierdzam...link działa...właśnie przetestowałem ... :) w zipie są 2 pliki...oba poprawne :)
Hmmm...no to jak z tymi zdolnościami :mrgreen: :?:

nadnad
17-01-2007, 15:46
a inne linki znacie?

senturion
17-01-2007, 15:59
ściąg jeszcze raz , zainstaluj nowego winrara i rozpakuj
a jesli to nie pomoże to w linku który podałem jest chyba link do strony gdzie mozna ten soft ściągnąc

gwozdzt
17-01-2007, 15:59
a inne linki znacie?
proponuję ten:
http://www.7-zip.org/

Dokładnie tym 7Zipem to rozpakowuję, a nie żadnym "totalcom" cokolwiek by to nie było :confused:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=totalcom&lr=

nadnad
17-01-2007, 16:07
Albo może inaczej - jeżeli taka wielka "gapa" ze mnie - to jeżeli macie przyjemność wysłania rozpakowanego pliku na maila - to wielkie dzięki.
Mnie E3kr111.zip nie rozpakowuje się mimo że korzystam ze ściągnietego 30min temu winzipa7,0. Z UnDutchables_023.zip nie ma żadnego problemu.
Dochodzę do wniosku że żaden z panów prawdopodobnie nie rozpakowywał obu plików.
Poza tym to trochę dziwne, że jeden się rozpakowuje a drugi nie.

gwozdzt
17-01-2007, 16:08
Albo może inaczej - jeżeli taka wielka "gapa" ze mnie - to jeżeli macie przyjemność wysłania rozpakowanego pliku na maila - to wielkie dzięki.
dawaj adres

nadnad
17-01-2007, 16:09
total commander
windows commander

gwozdzt
17-01-2007, 16:47
Rozpakowane pliki poszły mailem do zainteresowanego.

Na wszelki wypadek jeszcze sposób postępowania przy upgrade softu:
http://www.canon.co.jp/Imaging/eosdigital/E3kr_firmware-e.html