Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Budowa oraz anatomia aparatów.

Zakk Wylde
16-09-2006, 10:58
Witam.

Potrzebowałbym konkretne informacje na temat anatomi aparaów od kompakta do sDLR'a. Nie chodzi mi o dane typu: tu jest obiektyw a tu body tylko dokładnie płytki drukowane, elementy elektroniczne, itp. Czyli inaczej anatomia aparatu.

Potrzebne jest Mnie po to by mieć jakiś cień wiedzy na temat budowy aparatu because w tym roku mam mieć praktyki z elektroniki i mam możliwość wybrania serwisu fotograficznego.

Nie chiałbym iść tam bez wiedzy (branki, przerzutniki itp.).

Niektóre rzeczy mogę się dowiedzeić z lekcji na układach cyfrowych ale nie weszystko można się tez dowadywać.

Dzięki z góry.

P.s. Było by miło gdyby nie było odsyłania na elektroda.pl bo już tam długosiedzę oraz to by te Pomoce naukowe były po POL ;)

snow
16-09-2006, 11:02
No jak chcesz być serwisantem to weź sobie rozłóż aparat na cześci i rozrysuj schematy to będziesz wiedział co i jak i dlaczego :wink:

Aparat składa się z rezystorów, kondensatorów i układów scalonych

Wogóle nie bardzo wiem o co chodzi? chcesz schematy serwisowe aparatów czy co?

Zakk Wylde
16-09-2006, 11:03
Chodzę do technikum więc bym potrzebował raczej wszystko co jest związane elektorniką.

Zaczynająć od schematów po strony lub pdf'y ktorę ładnie opisują do czego dany element jest potrzebny (nie ze rezystor stawia opor ;)).

A kończąc po porady co sie często psuje Elektornicznego a aparacie itp.

Teraz właśnie mam układy cyfrowe i dowiadywuję się jak idą informacje (szeregowo, szeregowo równolegle itp.).

snow
16-09-2006, 11:07
Współczesny serwis urządzeń elektronicznych zaczyna się sprowadzać (o ile już nie osiągnął tego poziomu) do wymiany całych modułów więc raczej serwisować tak jak to kiedyś bywało to już się nie serwisuje :wink:

Pozatym wszelkie materiały są w książkach do elektroniki które możesz nabyć w księgarniach. Jeżeli myślisz że cię tam nauczą jak zrobić to i tamto to się mylisz :)
A co do wiedzy...... sam jestem na studiach po części związanych z elektroniką i poszedłem po liceum i jakoś brak wiedzy na temat bramek specjalnie mi nie utrudnia życia.

Zakk Wylde
16-09-2006, 11:10
No może przesadziłem, wiedza o bramkach jest raczej tylko tak dla siebie (by wiedzieć jak działa np, mikroprocesor).

Współczesny serwis urządzeń elektronicznych zaczyna się sprowadzać (o ile już nie osiągnął tego poziomu) do wymiany całych modułów więc raczej serwisować tak jak to kiedyś bywało to już się nie serwisuje
Oczywiście, że tak. I dlatego serwisowanie więcej kosztuje ;)

snow
16-09-2006, 11:18
No może przesadziłem, wiedza o bramkach jest raczej tylko tak dla siebie (by wiedzieć jak działa np, mikroprocesor).

No powiedzmy że do tego ci sie to przyda, chociaż nie sądze :-) Pozatym, chyba nie sądzisz że będziesz serwisował mikroprocesory w aparatach ? :mrgreen:

Większość literatury na temat mikroprocesorów nie dotyczy tego z jakich bramek i jak połączonych się składają, raczej jest tam wiedza na poziomie rejestrów i obszarów pamięci podana :)
Zresztą jak co zrobić z mikroprocesorem to masz w PDF'ie do niego, reszta to znajomość języka i wykrzystywania komend :-)

Dobra, miały być źródła do nauki a nie moje wywody :wink:

piast9
16-09-2006, 11:22
polecam na początek stronke http://www.howstuffworks.com

Kolekcjoner
16-09-2006, 17:55
Ja niestety mam poważne obawy, że takie schematy po za serwisem firmowym (a i tam nie wiem jak jest do końca) są nie do zdobycia:(.

McKane
17-09-2006, 10:45
Zakk w pierwszej kolejnosci to Ty musisz nauczyc sie pisac po polsku i czytac po angielsku.

Poza tym nie ma szansy na to abys w serwisie analizowal elektronike w aparatach pod katem padnietego rezystorka ;) Nie sadzisz tez chyba ze znajdziesz w necie serwisowki do aparatow ?

Zapoznaj sie porzadnie z podstawami elektroniki a na szczegoly przyjdzie czas na szkoleniach i w pracy zawodowej.