Zobacz pełną wersję : Prosze o rozwianie watpliwosci.
Zastanawiam sie nad zakupem teleobiektywu o ogniskowych 70-300, w gre wchodza dwa obiektywy Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD Macro oraz Sigma 70-300mm f/4.5-5.6 APO DG Macro. Z tego co przeczytalem o tych dwoch obiektywach na forum to Tamron jest szybszy i tanszy za to ma gorsze szkla od Sigmy, ta z kolei jest wolna i drozsza od Tamrona ale robi jakosciowo lepsze zdjecia.
Czy oplaca sie doplacic 200 zl do Sigmy czy kupic tanszego Tamrona?
pozdrawiam
Witam na forum!!
Co do obiektywu, to zależy jakie masz body. O ile się nie mylę tamron nie jest przystosowany do lustrzanek cyfrowych, niemniej jednak bedzie z nimi chodził. Sigma APO DG zrobiona typowo pod cyfraki. Generalnie się chwali i poleca. Też mam i się nią cieszę;) Sigme można już wyrwać za 750-850PLN
Bierz sigme APO DG - jest ok. Mówienie o różnicach w prędkości tej sigmy i wspomnianego tamrona mija się z celem, gdyż oba są stosunkowo wolne, co nie oznacza że nie da się nimi udanie robić zdjęć.
zapomnialem dodac, ze chodzi o wersje Di (tamron) czyli o ile sie nie myle przystosowana do lustrzanek cyfrowych
ps. moje body to 300d
Tu zarzuciłem kiedyś mały test Sigmy 70-300 (bez APO) : http://www.freewebtown.com/zzay/sigma_test/ . Nie przerażaj się tym co widzisz na 300mm i na małych dziurach. Obiektywy < 1000zł tak niestety mydlą. Ale zakres 150-250mm jest naprawdę bardzo OK - ostry jest. Popatrz sobie też na tego MTFa : http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=12&roz=4 .
to czy nie lepiej kupic ktoregos z obiektywow Tamron AF 55-200 mm Di II LD Macro lub Sigma 55-200/4-5,6 DC skoro na 300 mm tak strasznie mydli? I ewentulanie dokupic jakas stalke 300/400 pod M42 ? Czy w ogole ktos korzysta z tej ogniskowej ?
EDIT
z tego co widze po zdjeciach na pbase.com, tamron 55-200 jest lepszy optycznie od jego sigmowskiej odpowiedniczki. bynajmniej tak mi sie wydaje :)
moze ktos jeszcze pomoze? :?
pzdr