Zobacz pełną wersję : Picture Style - nowe style
Picture Style - Autumn Hues
Jest nowy Picture Style do ściągnięcia - jeżeli jeszcze ktoś nie znalazł:
http://www.canon.co.jp/Imaging/picturestyle/file/index.html
PS nie jestem pewien czy w dobrym miejscu wątek? Sorry jeżeli źle - i prosze ewentualnie o przeklejenie.
Dawno tam nie zaglądałem, a widzę że pojawiły się dwa nowe style:
Studio potrait
http://web.canon.jp/imaging/picturestyle/file/studio-portrait.html
Snapshot Portrait
http://web.canon.jp/imaging/picturestyle/file/snapshot-portrait.html
Jest tez programik do edycji styli i mozesz sobie narobic ich ile chcesz... tylko z prob jaki poczynilem, mi to srednio wylazilo.. moze watek, gdzie kazdy bedzie wklejal swoj zrobiony styl?
*uwaga, laik*
co to są te picture styles? :)
Czesc :)
Picture Styles - predefiniowane ustawienia do aparatu - czyli podciagniete np nasycenie kolorow, podciagnieta ostrosc, etc.
Mozesz uzywac takiego 'stylu' juz zdefiniowanego przez Canon'a lub stworzyc wlasny i potem zamiast bawic sie obrobke pliku RAW w kompie, po prostu strzelac fotki w JPG, a 'kolorkami/ostroscia/nasyceniem' itd juz ustawic w aparacie.
Nie wiem czy to jasno, 'nie-pokretnie' przedstawilem... ;)
co to są te picture styles? :)
z opisu 30D na polskiej stronie Canona:
http://www.canon.pl/produkt/kategoria,Cyfrowe_lustrzanki_SLR,pro,EOS_30D,type, 1,p,665.html
"Picture Style
Ustawienia Picture Style upraszczają kontrole jakości zdjęć na poziomie aparatu. Można je porównać do stosowania rożnych filmów, z których każdy daje inne odwzorowanie kolorów. Za pomocą łatwych do wybrania ustawień fotograf ma kontrolę nad ostrością, kontrastem, odcieniami i nasyceniem kolorów. W efekcie zastosowania fabrycznych ustawień niektórych parametrów powstają pliki JPEG możliwe do natychmiastowego wykorzystania - bez konieczności wprowadzania dodatkowych zmian. Jeśli Picture Style zostanie zastosowane podczas zapisu plików RAW - zapisana informacja nie jest w żaden sposób degradowana. Za pomocą programu Digital Photo Professional - pliki RAW mogą być poddane zmianom w każdym kierunku.
Zestaw ustawień Picture Style składa się z sześciu pozycji:
Standard [standard] - dający ostre wyraźne zdjęcia, które nie wymagają post-processingu;
Portrait [portret] - zmniejsza stopień ostrzenia oraz nasycenie kolorów i odcień w celu otrzymania optymalnego wyglądu skóry;
Landscape [krajobraz] - sposób oddania barw akcentuje błękity i zielenie a mocniejsze ostrzenie daje ostre krawędzie wszystkich konturów;
Neutral [neutralne] - ustawienie idealne do zdjęć, które będą poddane dalszej obróbce;
Faithfull [dokładne] - zapisuje fotografowany obiekt tak jak oświetlony światłem o temperaturze barwowej 5200K;
Monochrome [monochromatyczne] - do czarno-białych zdjęć, które można dodatkowo wzbogać o efekt zastosowania fitlra [czerwonego, żółtego, pomarańczowego i zielonego] i do efektu tonowania [sepia, niebieski, fioletowy, zielony].
Użytkownik może zdefiniować trzy własne ustawienia Picture Style. Można również korzystać z nowych ustawień dostępnych na internetowej stronie Canona."
i właśnie o tym jest niniejszy wątek :-)
A czy jest cos po polsku jak to załadować do 400D?
Z tego co wiem to nie da się "załadować " tego do 400D. Na pewno do 30D, 40 D, 5D i wyższych modeli.
W 400D pozostaje jedynie kombinować z dostępnymi stylami.
Może jak ktos uzyskał coś ciekawego to się podzieli ustawieniami?
Misiaque
18-04-2008, 17:34
Jesli nawet nie da się wcisnąć do 400D, to z powodzeniem można uzyć tego w DPP przy obróbce Rawów.
stare style dalo sie 'wcisnac' do 400D to dlaczego nie mialoby sie udac to samo z nowymi ?
Z tego co wiem to nie da się "załadować " tego do 400D.
Błąd. - http://web.canon.jp/imaging/picturestyle/qa/index.html#q2
Chyba są nowe
przepisuję od siebie z DPP:
nostalgia
clear
twilight
emerald
autumn hues
portrait studio
portrait snapshot
----------------
czy jest coś poza tym?
Jakos mi się wydało ze od ostatniej wizyty mojej cos przybyło. Wydaje mi sie ze nie mam twilight musze sprawdzic jutro jak będe w domu.
Jakos mi się wydało ze od ostatniej wizyty mojej cos przybyło.
nostalgia, clear, twilight, emerald, autumn hues były "od zawsze" :-)
pewnego razu przybyły portrait studio i portrait snapshot
Wydaje mi sie ze nie mam twilight musze sprawdzic jutro jak będe w domu.
ale to nie znaczy, że coś przybyło; tylko że Ty masz zaległości... :-)
Nikt nie robi własnych w Picture Style Editor?
Myślałem, że na forum pojawią się dziesiątki nowych :confused: To wspaniałe narzędzie
Jestem w pracy do jutra i nie moge sprawdzic dlatego napisałem "CHYBA" i przyjmuje do wiadomości że nie ma nowych
talarczyk
18-06-2008, 21:20
Myślałem, że na forum pojawią się dziesiątki nowych :confused: To wspaniałe narzędzie
Gdzie można pobrać ten edytor? Niestety strony Canona są dość... skomplikowane; po 15 minutach poszukiwań udało mi się znaleźć na niezależnym serwerze nową wersje EOS Utility... do poszukiwań tego edytora nie mam już cierpliwości ;)
edit: ech... znalazłem jednak :D
http://software.canon-europe.com/software/0029174.asp?model=
Gdzie można pobrać ten edytor? Niestety strony Canona są dość... skomplikowane; po 15 minutach poszukiwań udało mi się znaleźć na niezależnym serwerze nową wersje EOS Utility... do poszukiwań tego edytora nie mam już cierpliwości ;)
www.canon.com
wybierz USA
wybierz download
wybierz download/consumer
dalej powinno być jasne
jak załadować style do DPP?
jak załadować style do DPP?
Klikasz na foto, klikasz na view, klikasz na tool palette, tu klikasz na browse i nakierowywujesz ( :mrgreen: ) na plik jak w Twoim zapytaniu
Hmmm, czy faktycznie te style są użyteczne? Przy RAW oczywiście. Czy to nie po prostu bajer, namiastka postprocessingu?
Hmmm, czy faktycznie te style są użyteczne? Przy RAW oczywiście. Czy to nie po prostu bajer, namiastka postprocessingu?
W RAWie na poziomie aparatu nic nie zmieniają. Mają wpływ tylko na jpg-a.
Można ich używać w Canon Utilities RAW Image Task jeśli obrabiasz tym RAWy na komputerze.
Dzięki Wini za info, style śmigają. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie DPP nie widzi dwóch; Studio portrait i Snapshot portrait. Nie wiem co jest?
W RAWie na poziomie aparatu nic nie zmieniają. Mają wpływ tylko na jpg-a.
Eee no chyba zmieniają. Ładujesz je do aparatu i masz dodatkowe style obok standard, portret krajobraz itp. itd
Dzięki Wini za info, style śmigają. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie DPP nie widzi dwóch; Studio portrait i Snapshot portrait. Nie wiem co jest?
Próbowałeś zrobić upgrade DPP do najnowszej wersji ?
B.
No wlasnie tez taka mialem nadzieje, bo jest na forum paru magikow umiejacych wytachac z RAW-a ciekawe fotki, ja notomiast jestem zdany na "automat", bo jak porownywalem to co wyciagnalem z szopa z RAW-a, a co potem z DPP, to jednak DPP bil na glowe moje wypociny, zwyczajnie nie mam wyczucia, zatem jedynie zer na pracy innych mi tu pozostaje. :oops:
Gdzie można pobrać upgrade DPP do najnowszej wersji?
Gdzie można pobrać upgrade DPP do najnowszej wersji?
np. http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&tabact=DownloadDetailTabAct&fcategoryid=325&modelid=11933
talarczyk
19-06-2008, 14:56
W Photoshopie (Camera RAW) można było pobawić się suwakami, m.in.: white balance, exposure, recovery, fill light. W DPP widzę natomiast tylko korektę balansu bieli i ekspozycji (w zakładce RAW). Czy "Picture Style" są pewnego rodzaju "zamiennikami" tych dodatkowych suwaków (recovery, fill light, blacks etc.)?
Janczewski
19-06-2008, 15:46
Mam takie pytanko, na płytce style są dostępne w plikach .ICC, czy te nowe .PF2 są tożsame?, czy może jest jakiś konwerter by z .PF2 zrobić .IFF, czy to tylko ogólnie bajer i samemu można sobie wszystko poustawiać np. w UFraw?
W Photoshopie (Camera RAW) można było pobawić się suwakami, m.in.: white balance, exposure, recovery, fill light. W DPP widzę natomiast tylko korektę balansu bieli i ekspozycji (w zakładce RAW). Czy "Picture Style" są pewnego rodzaju "zamiennikami" tych dodatkowych suwaków (recovery, fill light, blacks etc.)?
Mniej więcej tak + "zamiennikami" pozostałych zakładek (zauważ że Adobe Camera RAW ma więcej zakładek niż ta pierwsza o nazwie 'Basic' ).
Taka opcja dla leniwych.
Eee no chyba zmieniają. Ładujesz je do aparatu i masz dodatkowe style obok standard, portret krajobraz itp. itd
Style nie zmieniają nic w RAWach zapisywanych na karcie przez aparat. Z tego że je widzisz nic nie wynika ...
Style w formacie PF2: http://www.death-note.biz/up/i/4365.zip
Co sądzicie o tych stylach jakoby imitujących klasyczne filmy kolorowe?
Znalazłem to przypadkiem na jakiejś egzotycznej stronie i rezultaty bardzo mi się podobają, zwłaszcza kodachrome oraz velvia (5500K, kontrast -1, saturacja +3). Gdyby nie były tak radykalne w cieniach (co ma oczywiście swoje uzasadnienie i urok) kto wie czy nie ustawiłbym sobie któregoś jako domyślny w puszce... Nie wiem kto to zrobił i na ile można uznać, że są to w miare wierne i metodologicznie poprawne profile. Może ktoś jakimś cudem zna bliżej źródło i autora? Picture Style Editor podaje copyright: Sumit Agarwal - ale google mi tu nie pomaga. :(
Szczególnie cenne byłby komentarze osób doświadczonych w obróbce koloru z różnych filmów jak i biegłe w obsłudze Picture Styles (czytaj: DPP). ;)
underhand
24-05-2010, 02:49
ewg powiem ci ,ze te style sa bardzo ok masz racje ...dzieki
canis_lupus
24-05-2010, 09:26
Co sądzicie o tych stylach jakoby imitujących klasyczne filmy kolorowe?
Bardzo sympatyczne. Nie wiecie gdzie można znaleźć więcej ciekawych styli? Np od monochromatycznych negatywów?
underhand
24-05-2010, 10:48
...ostatnio szukalem ambitnie i niczego ciekawego nieznalazlem, wiec tak jak canis_lupus podłączam sie do pytania ...czy ktos posiada ?
Słuchajcie, ale czy da się te style na stałe zainstalować w programie tak aby nie dogrywać ich za każdym razem? Jest jakiś sposób?
Tak aby były w menu rozwijanym?
mam z tym problem.
Jeżeli jest możliwość proszę niech ktoś napisze łopatologicznie.
Pozdrawiam.
underhand
29-05-2010, 22:34
... byłoby to bardzo wygodne właśnie. Podejrzewam nie da sie, na ile sie orientuje, lecz może się mylę
malkontent
30-05-2010, 12:23
A czy da radę skonwertować pliki pf2 na dcp?
Czyli używać picture style w Adobe Camera Raw?
W nowych wersjach są już profile aparatu i predefiniowane ustwienia i zastanawiam się, czy można je dopasować do ACR?