Zobacz pełną wersję : Luzy na głowicy w Speedlite 430EX
Witajcie,
właśnie zakupiłem wymarzoną lampkę 430EX (patrz mija stopka) i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to takie lekkie luzy głowicy w stosunku do korpusu. Użytkownicy takiej lampki sprawdźcie proszę czy też takowe luzy macie. Pozdrawiam
mattnick
14-09-2006, 20:25
chodzi Ci o to czym można nią lewp prawo pokręcić (w mm) bez wciskania guzika ?? u mnie można
no właśnie o to chodzi.... to chyba one tak mają. A miałem w ręce 420 i tego nie zauwarzyłem więc chyba takich luzików nie miała. Dzięki
mattnick
14-09-2006, 20:34
i bardziej w jedną stronę niż w drugą prawda ??
patrząc od frontu na lampę to bardziej luzik jest w prawo ale to już szczególarstwo. Wiesz jak to jest - jak nie jestem sam z tym "problemem" to jakoś raźniej :-)
Mattnick a jakich akumulatorków używasz? Muszę coś zakupić i raczej będę bazował na sprawdzonych bateryjkach.
mattnick
14-09-2006, 22:23
jest osobny topic o tym. Ja mam akumulatroki GP 2300 (za 99 w MM + ładowarka niestety tylko na 2 aku i do tego 2 AAA 950 gratis)
patrząc od frontu na lampę to bardziej luzik jest w prawo ale to już szczególarstwo. Wiesz jak to jest - jak nie jestem sam z tym "problemem" to jakoś raźniej :-)
Mattnick a jakich akumulatorków używasz? Muszę coś zakupić i raczej będę bazował na sprawdzonych bateryjkach.
Jeśli chodzi o ACU, to ja mam 2 komplety SANYO 2100 i 2300, ale ładuję je tak rzadko że czasem mam wrażenie że ta lampa wcale prądu nie pobiera :-), ostatnio na jednym komplecie 2 śluby zrobiłem, choć trzeba wziąść pod uwagę że używam jej raczej tylko do doświetlania, ale za to dość często...
Panowie, nie będę zaczynał osobnego wątku (znowu mi się dostanie za nieprzeszukanie archiwum) ale mam szybkie pytanie odnośnie 430EX. Po podpięciu do 350D lampa jest dość głośna w swojej pracy. Czy to normalne?
Podziękował
mattnick
18-09-2006, 12:28
chodzi Ci o piszczenie czy o jakieś inne dźwięki ?? Zauważyłem, że im trudniejsze warunki tym głośniej piszczy
Piszczeć to ona nie piszczy ale tak jakby wspomaganie AF było głośne - raczej niski chrobotliwy odgłos. Nie jest to może uciążliwe ale jak już tyle się zwraca uwagi np. na Tamrona 28-75 że ma głośny AF i w kościele w ciszy go będzie słychać to wydaje mi się że ta lampka więcej "hałasu" narobi.
mattnick
18-09-2006, 17:15
heeh...wiem o co Ci chodzi...o przesuwanie palnika...moja dodatkowo piszczy jak się ładuje do strzału
Otóż to ..... brakowało mi fachowego słownictwa. Więc wychodzi na to że to standardowe zachowanie naszych 430-stek. A czy 580 też tak ma. Za 1600 PLNów powinna tego nie mieć. Tak pytam na przyszłość!!!
A czy 580 też tak ma. Za 1600 PLNów powinna tego nie mieć. Tak pytam na przyszłość!!!
Ma... i w niczym to nie przeszkadza.
A wiesz ze w Canonie 5D za ponad 10tys zl trzeszczy klapka od baterii (w 30D i 20D tez)? Sprzet za 10tys zl nie powinien tak miec prawda? :roll: .
beachcomber
19-09-2006, 17:57
owszem Vitez - nie powinien. potwierdzam, ale w 580ex jest jakby mniejszy luz niz w 430ex (odczucie prywatne).
Witam - kupiłem w sklepie internetowym z Hong-Kongu Speedlite 430EX
lecz zastanawiam się czy możliwe jest trafienie na podróbkę. Przesyłka z Hong - Kongu przyszła w cztery dni do Anglii , zapakowana solidnie, plastik z którego lampa jest zrobiona jest dobrej jakości i nie trzeszczy na łączeniach. Myśl o podróbce przyszła mi do głowy ponieważ jej instrukcja odbita jest na ksero a głowica lampy w płaszczyżnie poziomej ma małe luzy. Teraz pytanie - czy słyszał ktoś o podróbkach canona , czy czepiam się niepotrzebnie tej instrukcji i luzów głowicy. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Czepiasz się niepotrzebnie tej instrukcji i luzów głowicy. Pozdrawiam.
płaszczyżnie poziomej ma małe luzy
jest na to przepis: superglue albo taśma klejąca :)
Viracocha
25-09-2007, 12:14
Myśl o podróbce przyszła mi do głowy ponieważ jej instrukcja odbita jest na ksero a głowica lampy w płaszczyżnie poziomej ma małe luzy. Teraz pytanie - czy słyszał ktoś o podróbkach canona , czy czepiam się niepotrzebnie tej instrukcji i luzów głowicy. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Jeśli chodzi o instrukcję, to jest to podróbka :twisted:, a odnośnie luzów, to się czepiasz niepotrzebnie.
pmagdalena
25-09-2007, 12:21
Szukasz dziury w całym
mor_feusz
25-09-2007, 12:26
3 razy zamiawialem z HK zredni czas dostawy to 1 dzien - rano zamawialem natespnego dnia pod koniec pracy mialem na biurku w robocie (Londyn)
Luzy - nie przejmuj sie - wazne ze dziala
Instrukcja - Lepiej dostac takie ksero ENG niz wersje JP.
Ciesz sie lampa - fajna zabawka
U mnie też są luzy w płaszczyżnie poziomej w nowej 430EX (widocznie canon zaczyna produkować dziadostwo bo mam też 420EX i tego problemu nie ma)- pozdrawiam.
PoulNoise
05-11-2008, 16:44
U mnie w 430EX II jest mały luz w obu płaszczyznach ;)
Tzn. da się wyczuć trzymając w ręce korpus - że głowica sobie gdzieś tam luz łapie, no w końcu trochę waży - a jest jakby nie było dźwignią ;P
ps. ost. u znajomego w jego nowym Mercedesie E420 zaważyłem, że lekko na naszych nierwónościach drogowych "skrzypi" leciutko deska rozdzielcza, gdzieś k/ schowka pasażera :shock: ...wniosek:?:
Trzeba wymienić drogi... :-P
PoulNoise
08-11-2008, 20:12
oKi na głowicy to normalne...
a czy normlane jest, ze na gorącej stopce jest pewien luz??
na 30D mały
na 350D już spory, lampa luźno siedzi...
ofkorse stopka zaLockowana ;P