Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ocena ostrości zdjęcia na podstawie 100% cropa na monitorze?

Tomasz Urbanowicz
14-09-2006, 13:09
Witam

Wiem, że są dwie szkoły oceny ostrości zdjęcia:
1. Na podstawie cropa 100% na monitorze.
2. Niekoniecznie 100%

Do jakiej szkoły należycie? :)

Weźmy np. obiektyw 17 mm, przysłona f/11 (robimy widoczek), EOS 30D.
Odległość hiperfokalna wynosi ok. 1,4 m, czyli zakres ostrości będzie rozkładał się od 0,7 m do nieskończoności.

Z przybliżonych wiliczeń wynika, że minimalny szczegół który zostanie poprawnie zarejestrowany przez matryce przy odległości 1,4 m wynosi ok. 1 mm, ale przy odległości np. 20 m minimalny szczegół będzie wynosił ok. 14 mm.

Przy monitorze LCD 17'' i nominalnej rozdzielczości piksel będzie miał rozmiar ok. 0,25 mm. Aby przy 100% rozdzielczość matrycy nie wypływała negatywnie na ostrość odległość od aparatu (z 17mm obiektywem) od obiektu powinna wynosić ok. 0,4 m.

Wychodzi na to, że przy 100% cropie nic nie będzie ostre :)

Inna sprawa oczywiście jest przy makro - tam odległości są naprawdę małe ;-)

kami74
14-09-2006, 13:59
Ja mieszam te dwie szkoły. W przypadku widoczków nie oglądam na 100% bo nie jest mi to do niczego potrzebne. W przypadku portretów czy innych wyseparowanych obiektów ogladam na 100% i jesli wtedy jest ostre tzn że jest ostre, jesli nie to są jeszcze dwa stopnie przezemnie sobie ustalone, pierwszy to akceptowalnie nieostre tj takie które ogladane na powiedzmy 30-40% udaje, że jest ostre i reszta która najczęściej kwitowana jest wciśnięciem klawisza Del.

Vitez
14-09-2006, 15:36
Wiem, że są dwie szkoły oceny ostrości zdjęcia:
1. Na podstawie cropa 100% na monitorze.
2. Niekoniecznie 100%

Do jakiej szkoły należycie? :)

2. - ocena ostrosci po efekcie koncowym. Czyli albo zdjecie po obrobce i dostosowaniu do wymiaru na www (ok 30% calosci, zalezy ile bylo ciete) albo odbitka najlepiej 20x30.

panek
14-09-2006, 17:31
Za Vitezem... Ale ja dopiero na kompakcie.