Zobacz pełną wersję : tanie lampy
muszę w dość ekspresowym tempie kupić lampę. Niestety mam blade pojęcie o tym. Jako iż nie dysponuję zbyt dużymi zasobami finansowymi (max 400pln) myślałem o lampie używanej (raczej nie canonowskiej), ale trochę się boję, słyszałem że kupując lampę używaną łatwo trafić na egzemplaż z zepsutą automatyką... co o tym myślicie? może macie jakieś ciekawe modele do polecenia? Interesują mnie lampy z obracaną głowicą (i pionowo i poziomo).
ps.: czym się różnią (po za ceną :) ) EX od EZ?
za wszystkie rady z góry dziękuję
[ Dodano: 29-11-2004 ]
czym się różnią EX i EZ już się wywiedziałem na innym forum :)
muszę w dość ekspresowym tempie kupić lampę
1. Do jakiego aparatu
2. Do jakich zastosowan (typu zdjec)
3. Dlaczego ekspresowo
słyszałem że kupując lampę używaną łatwo trafić na egzemplaż z zepsutą automatyką... co o tym myślicie?
Slyszalem ze kupujac samochod mozna trafic na egzemplarz bez silnika... co o tym mysle? Mysle ze przed wyciagnieciem pieniedzy z kieszeni powinienes zajrzec pod maske jak i wsiasc i odpalic samochod by sprawdzic czy dziala... eee... to znaczy podepnij lampe pod aparat i sprawdz czy dziala tak jak chcesz.
Btw w tej cenie nie licz na lampe z automatyka - manualnych znajdziesz spory wybor... no chyba ze uzywana 380EX moze :roll: .
Interesują mnie lampy z obracaną głowicą (i pionowo i poziomo).
A tu juz co najmniej 420EX jesli oba obroty. Uzywany ok 600zl. Automatyka dzialac powinna :P . Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
1. Do jakiego aparatu
2. Do jakich zastosowan (typu zdjec)
3. Dlaczego ekspresowo
1. do 50e
2. do ślubnych reportarzy i plenerów
3. bo zakup lampy to polecenie służbowe :D i do świąt muszę pokazać co jestem w satnie z nią zrobić
Slyszalem ze kupujac samochod mozna trafic na egzemplarz bez silnika... co o tym mysle?
Masz rację, głupie pytanie. A jakie zdjęcia testowe byś polecił?
A tu juz co najmniej 420EX jesli oba obroty. Uzywany ok 600zl. Automatyka dzialac powinna . Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
to niewielka różnica w cenie :( coraz nardziej biore pod uwagę EZ, czy praktyczna różnica pomiędzy A-TTL i E-TTL jest bardzo odczuwalna?
dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Chrismela
30-11-2004, 17:31
jest odczuwalna ale kazdego pomiaru mozna sie nauczyc , to tylko kwestia czasu i materiału . inna sprawa ze EXy są bardzej "przyszlosciowe" , jak dokupisz albo zmienisz sprzet na cyfre to EZka w zadnym TTLu nie pojdzie (zostaje tylko reczny dobor mocy blysku) a z EXami pracujesz dalej ...
p.s
jak masz zamiar robic sluby to kup EX bo w zwiazku z tym ze przy EZ odpada TTL ,niestety odpada tez FEL i FP
Matias, mu masz wszystko
http://photonotes.org/articles/eos-flash/
enjoy
Niestety Matias, raczej ciężko będzie znaleźć lampę za 400 pln działającą w E-TTLu, z głowicą obracaną w obie strony.
Sa jeszcze Metze podobnego kalibru... tylko taki obracany w obie strony i z E-TTL czyli z tak poszukiwana przez ciebie automatyka (modelu nie pamietam) to kosztuje ok 50zl mniej od Canona... wiec lepiej brac oryginalna firmowke no nie?
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym ostatnim. Ostatnio widziałem używanego Metza 40 MZ3 za 700 zł. To jest prawie połowa ceny 550 EX, a ów metz ma taką samą liczbę przewodnią, obsługuje oczywiście E-TTL, kręci głowicą we wszystkie strony, i jak wyszło w teście w jednym z nr foto z 2001 bardziej równomiernie oświetla kadr. No i last but not the least ma 2 palniki. W związku z tym na pewno wolałbym go zamiast 420EX, o EZ-kach nie wspominając.
Ponadto metza można podpiąć po zmianie kostki do wszystkiego, a Canona tylko do Canona :mrgreen:
A w ogóle to polecam 54 mz3 :D . Ale to trochę droższa przyjemność
dzięki wszystkim, w ciągu 3 dni sporo się dowiedziałem, między innymi dzięki Wam :)
jak na razie przegrzebałem allegro, w niedziele skoczę na giełdę i chyba coś wezmę...
co myslicie o tej lampie - Metz Lampa błyskowa 36 AF-3 - 419pln
http://foto.e-cyfrowe.pl/aparaty/produkt.php?id=1657&PHPSESSID=83d8be0195cd73f4aa1d8129a7e602d0&page=1&action=
"Flesz współpracuje z automatyką TTL" - rozumiem ze chodzi o E-TTL ? jestem zielony jesli chodzi o lampy, ta pozycja interesuje mnie tylko i wylacznie ze wzgledu na cene, drozszej nie kupie bo malo pstrykam z flashem... jezeli efekt bedzie podobny jak z wbudowanej lampy to nie ma sensu sie pchac, zastanawiam sie nad ta pozycja ze wzgledu na focenie slubu brata, ktore czeka mnie za 2tyg...
ps.lampa do 350
KuchateK
26-07-2005, 19:14
Jak flasz ma obracana glowice (choc do pionu) to efekt jest "niebo a ziemia"... Bez porownania.
TTL a E-TTL to dwie rozne rzeczy... Pewnie by sprzedawca napisal ze ma E-TTL'a jak by miala. Do cyfraka tylko taka z 'E'.
No chyba ze full manual i "po zenitowemu" albo liczenie ze lampa ma znosna automatyke.
dzieki! teraz wiem ze to nie literowka i ze "e" ma znaczenie... opis brzmi calkiem calkiem
"Średniej mocy lampa błyskowa o liczbie przewodniej 36 ( dla ogniskowej 85
przy ustawieniu ISO 100). Przeznaczona do analogowych lustrzanek
Canona, Nikona i Minolty oraz większości cyfrowych aparatów Nikona i Fuji.
Metz 36 AF- 3 posiada głowicę z ręcznie regulowanym zoomem w zakresie 28- 85
mm, co umożliwia szerokie lub wąskie rozsyłanie błysku.
Flesz współpracuje z automatyką TTL, dlatego lampa wysyła tyle światła ile
rzeczywiście potrzeba, aby poziom ekspozycji był prawidłowy
Położenie reflektora możemy zmieniać w zakresie 90 stopni w pionie, co
pozwala na odbicie światła np. od sufitu. Dzięki temu błysk jest rozproszony
a lampa nie "wypala" pierwszego planu.
Lampa posiada funkcję wspomagania autofocusa przydatną np. podczas
fotografowania w ciemnych pomieszczeniach.
Metz 36 AF- 3 zasilany jest bateriami lub akumulatorami typu AA (paluszki)
dostępnymi w prawie każdym sklepie."