Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z aparatu od razu na monitor?

Artus
13-09-2006, 15:12
Mam taki problem i tak się zastanawiam jak go rozwiązać. Ponieważ w pracy wykonywaliśmy dużo zdjęć produktów których jesteśmy producentem a oddawanie ich do profesjonalisty była czasochłonna i kosztowna namówiłem pracodawcę na zakup mini studia fotograficznego. Wszystko jest super, tylko w pomieszczeniu które mogłem zaadoptować na owo studio jest dość mało miejsca i jest ono znacznie oddalone od miejsca w którym mam komputer. Robiąc zdjęcie na wyświetlaczu aparatu praktycznie nie można ocenić czy zdjęcie jest wykonane prawidłowo bo nie widać drobnych szczgulików które są bardzo istotne. Ciągłe bieganie do komputera jest strasznie czasochłonne! Czy jest jakiś sposób na podłączenie do aparatu samego monitora (bez komputera) w celu zaoszczędzenia przestrzeni i bezpośrednio wyświetlenie na nim zdjęć zaraz po zrobieniu?

gietrzy
13-09-2006, 15:16
Mam taki problem i tak się zastanawiam jak go rozwiązać.
W linku, na obrazkach masz jeden z pomysłów
http://breezesys.com/DSLRRemotePro/index.htm

skrzat
13-09-2006, 20:31
Weź monitor z wejściem video (np. jakiś LCD) i przez kabel video out z aparatu podłącz go. Po zrobieniu zdjęcia dasz na play i już :)

Eryk
16-09-2006, 11:37
Polecam programik co podał gietrzy.

Sam używam i polecam.

Można nawet ustawić aparat w miejscu i zmieniać wszystkie parametry na komputerze... ale cóż to za fotografowanie ;)

Pozdrawiam serdecznie.

skrzat
17-09-2006, 15:36
Chłopaki, polecacie program, który trzeba zainstalować na kompie, a pytanie było o podłączenie aparatu do monitora bez pośrednictwa kompa :)
Artus spróbuj mojego rozwiązania powyżej.

kaen
17-09-2006, 16:53
Artus - miałem ten sam problem. Rozwiązanie - albo monitor LCD z wejściem S-VIDEO/Composite, albo zewnętrzny boxowy tuner TV, do którego możesz podłączyć dowolny monitor. Przykładowa aukcja: http://allegro.pl/item127532332_tuner_tv_box_zewnetrzny_pilot_f_vat. html. Obawiam się jednak, że jakość obrazu będzie niezadawalająca. Wystąpi też problem z kolorami. To jednak nie to samo, co obraz generowany z komputera.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz wierność odwzorowania zdjęcia, najoptymalniejszym rozwiązaniem byłby po prostu notebook podłączony do aparatu po USB. Jest jeszcze jeden aspekt problemu - na czas robienia zdjęcia należałoby wygasić monitor, bo generowane światło może wpływać na fotografowaną scenę. Ciągłe włączanie/wyłączanie monitora raczej nie wpłynie korzystnie na elektronikę. Wspomniany wcześniej program ma opcję wygaszania ekranu.

pozdrawiam
kaen