PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa ??????

KOKO74
13-09-2006, 10:12
Witam
Zastanawiałem się ostatnio nad zakupem lampy błyskowej do 350D i szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest mi potrzebna lampa, nie wiem co ona zmieni. Nigdy nie miałem kontaktu z takimi lampami więc nawet nie wiem czego powinienem oczekiwać a czego się spodziewać.
Myślałem o lampach:
Canon Speedlite 430 EX lub Canon Speedlite 580 EX nawet nie jestem pewien którą jag by co !!
Może ktoś ma jakiś zdjęcia dla porównania – fotka zrobiona na automacie z lampą wbudowaną i druga fotka z lampą zewnętrzną.

lukep
13-09-2006, 10:28
W!

Poszukaj bo bylo juz sporo postow w tym temacie. Ja zawsze mowie i odpowiadam jak ktos mnie pyta o takie akcesoria: Najlepsza kup na jaka Cie stac!

Zdrowko

kami74
13-09-2006, 10:29
Robiłem swego czasu takie porównanie. I wniosek ? Nie ma porównania. Róznica jest IMO baaaardzo duża. 430stka jest u mnie teraz Nr1 na liście zakupów. Jak stać cię na 580tke to bierz, mocniejsza, pracuje jako master itd. Wieczorem poszukam może mam jeszcze gdzies takie porownanie, zresztą w necie jest takich porownań kupę.

KOKO74
13-09-2006, 20:20
Będę wdzięczny za jakieś fotki porównawcze

kami74
13-09-2006, 20:26
Przykro mi ale wywaliłem ten test. Pstryknąłem, zobaczyłem co chciałem i wywaliłem. Nie powtórze po 580tkę miałem pożyczoną na tydzień. Ale jak bojedydy różnica jest poważna

KOKO74
15-09-2006, 14:27
Miałem okazje ostatnio mieć w rękach lampę Canon Speedlite 420 EX jak na te czasy to starszy model. Model ten nie jest dedykowany do serii cyfrowej EOS więc trudno robić jakieś testy porównawcze ponieważ lampa nie chciała nawet współpracować w automacie a na ręcznych tylko ISO 100 i 200
Fotki wydają mi się równo i lepiej doświetlone niż z lampy w wbudowanej !!!
Ale najważniejsze i od razu odczuwalna jest zmiana pracy AF to co wiele ludzi denerwowało w 350D ( problemy z łapaniem ostrości jak jest zmrok ) mruganie aparatu, po podpięciu lampy jak ręką odjioł ( zadanych problemów z AF ) a fotki robione były w nocy na ciemnej hali
Pozdrawiam

Pytanie czy jak mam 350D i będę miał lampę Canon Speedlite 580 EX to będzie możliwe włączenie wspomagania AF bez błysku ????

swiderski
15-09-2006, 17:33
Pytanie czy jak mam 350D i będę miał lampę Canon Speedlite 580 EX to będzie możliwe włączenie wspomagania AF bez błysku ????

http://canon-board.info/showthread.php?t=14032

icik
15-09-2006, 18:58
KUPOWAć LAMPE W CIEMNO!!!!!! Przymierzając się do zakupu mojej 350-tki od razu brałem pod uwagę zakup zew. lampy - to była tylko kwestia czasu. Nie ma co gdybać czy fotki będą lepsze czy gorsze, czy wykorzystam czy nie - trza zbierać kasę i już. Lampa jest Ci tak samo potrzebna jak dodatkowe bateryjki do aparatu. Docenisz to jak Ci kiedyś braknie światła i jedyne ujęcie będzie do kosza. Tyle!!!!

fotoglaf
15-09-2006, 19:34
Z Twojego postu wynika, ze nie masz za wiele pojęcia o lampach zewnętrznych więc wypadałoby uczyć się na czymś tańszym: 430 EX
A z drugiej strony - rację ma też kami74 - brać najlepsze na jakie Cię stać: 580 EX - bo się z czasem jej nauczysz i w sumie Canon lepszej na razie nie zrobił - starczy Ci na długo i mocy i całej reszty. Chyba, że nie zamierzasz ostro pstrykać w przyszłości - i jesli istnieje mozliwość, że nie wykorzystasz w pełni tak dobrej lampy jak 580 EX to szkoda kasy - kup 430, a do tego co Ci zostanie dołoż trochę i zainwestuj w jakieś szkiełko.